„Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar”, prevede de câțiva ani Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Doar că măsurile pentru diminuarea risipei nu au fost niciodată până acum impuse, ci doar recomandate. Din 21 martie însă, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv impus tuturor operatorilor din sectorul agroalimentar pentru că măsurile cuprinse în Legea nr. 217/2016, modificată începând de joi, vor deveni obligatorii.
Operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligaţia să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare, începând din 21 martie, conform modificărilor aduse de Legea nr. 49/2024. Lista măsurilor care erau până acum doar recomandate a fost însă extinsă prin această lege de modificare și avem acum 10 măsuri, ce trebuie aplicate în următoarea ordine ierarhică:
a) măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; cu alte cuvinte, operatorii trebuie să fie mai cumpătați cu cât produc, respectiv cât pun la dispoziția clienților, pentru a evita risipa;
b) măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate;
c) măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori (Regulamentul CE nr. 852/2004), precum şi măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
d) măsuri pentru utilizarea şi consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în domeniul nutriţiei animale;
d1) măsuri pentru direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi;
e) măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost;
f) măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;
g) măsuri pentru dirijarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman către o unitate de procesare autorizată;
h) măsuri pentru eliminarea şi utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, materiale de categoria 3.
Nu neapărat o măsură în sine, ci o obligație ce trebuie aplicată de toți operatorii respectivi, în mod independent, e
cea care vizează sectorul ospitalității, așa cum arătam într-un material recent. Acești operatori trebuie să le dea posibilitatea clienților să plece acasă cu mâncarea rămasă în farfurie și să o facă fără costuri suplimentare, fiind necesară prevederea în meniuri a acestui drept al clienților.
Niciun operator nu e obligat să aplice mai mult de două măsuri
„Înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puţin două acţiuni de prevenire a risipei alimentare, prevăzute la alin. (2) lit. a)-f)”, stabilește legea.
Practic, nici nu ar fi posibilă aplicarea mai multor măsuri pentru că ele depind și de specificul activității fiecărui operator economic în parte. Este importantă însă respectarea ordinii de priorități a măsurilor luate. De exemplu, să zicem că un magazin alimentar decide să treacă în proces de vânzare accelerată (cu reduceri de preț) anumite produse și să ofere o parte din mâncarea aproape de expirare unui operator care produce hrană pentru animale. Teoretic, operatorul trebuie să ofere întâietate primei măsuri, adică reducerii prețului la raft. Cu produsele care nu au fost vândute nici la preț redus se poate duce către operatorul care produce hrană pentru animale sau la adăpostul de animale, desigur.
„Operatorii economici trebuie să realizeze demersurile necesare pentru încheierea unui contract-cadru cu operatori receptori pentru transferul cu titlu gratuit al alimentelor”, stabilește, începând de mâine, Legea privind diminuarea risipei alimentare. Se impun, desigur, training-uri noi pentru angajați.
Cum se dovedește efortul diminuării risipei
Prin rapoarte anuale prin care operatorii trebuie să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acţiunile întreprinse şi rezultatele obţinute. Rapoartele anuale se vor realiza pe baza cadrelor internaţionale de raportare, dacă nu sunt deja cuprinse în rapoartele rezultatelor non-financiare ale respectivilor operatori, stabilește Legea nr. 217/2016.
Planurile şi rapoartele de diminuare a risipei alimentare sunt publicate şi pe pagina de internet a operatorului economic, mai prevede legea.
Va exista, în cel mai fericit caz, într-un an de acum înainte, și o platformă națională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare.
Totodată, clienții vor trebui informați cu privire la măsurile anti-risipă luate.