Legea impune operatorilor economici din sectorul agroalimentar, inclusiv cei din industria hotelieră și alimentația publică, să implementeze măsuri de prevenire a risipei alimentare, obligându-i să adopte cel puțin două din zece măsuri stabilite. Normele de aplicare recente detaliază măsurile specifice pentru fiecare etapă a lanțului alimentar și impun, între altele, adoptarea unui plan anual de măsuri sau comunicări anuale către angajați despre obiectivele de reducere a risipei. În plus, clienții trebuie să fie informați despre posibilitatea de a lua acasă alimentele neconsumate, fără costuri suplimentare, drept ce trebuie menționat în meniuri. Vorbim, totodată, de colectarea separată a deșeurilor alimentare, pe categorii, dar și de redirecționarea de către unitățile de alimentație publică a alimentelor către operatorii receptori sau consumatorii finali. Citește articolul
Pentru că sectorul turismului e unul din cele mai afectate de efectele coronavirus și de măsurile luate de stat pentru a limita răspândirea virusului, în Parlament a fost inițiat în iunie un proiect de lege prin care se dorește acordarea unor facilități pentru firmele din acest domeniu. Beneficiile propuse sunt multiple, începând cu măsuri de ordin fiscal și terminând cu măsuri de susținere a activității turistice, prin diverse modalități. Senatul nu a mai apucat să voteze proiectul și a fost adoptat astfel tacit. Citește articolul
Având în vedere volumul foarte ridicat de date personale cu care lucrează, profesioniștii (în principiu, firmele) din industria hotelieră sunt în mod particular vizați de Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR). În acest context, este important pentru ele să înțeleagă că astfel de prelucrări de date, dacă sunt făcute fără existența vreun temei (dintre cele prevăzute de Regulament), sunt interzise. Unul din temeiurile în cauză este cel al interesului legitim. Acesta este cu atât mai relevant în industria hotelieră, întrucât îi permite unei firme din acest domeniu să își justifice prelucrarea în baza a ceea ce urmărește acea firmă. Citește articolul
Cei ce dețin unități de cazare în stațiunile turistice sau în cele balneoclimatice, fie ele hoteluri sau pensiuni, vor fi nevoiți să plătească și să realizeze lucrări de reabilitare atât asupra imobilelor deținute, cât și asupra spațiilor verzi aferente, potrivit unui proiect de act normativ care va ajunge în curând la votul decisiv al deputaților. Citește articolul
Firmele care vor realiza investitii intr-un anumit domeniu ar putea beneficia de reduceri la plata impozitului pe profit si a contributiilor sociale, se precizeaza intr-un proiect de hotarare, lansat recent in dezbatere publica pe site-ul Departamentului pentru IMM. Documentul stabileste ca, in functie de valoarea investitiei, reducerile de taxe ar putea ajunge pana la nivelul de 100%. Citește articolul