Conform unui proiect de hotarare, lansat recent in dezbatere publica pe pagina de internet a Departamentului pentru IMM, ar putea fi instituita o schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea regionala, prin care vor fi sprijinite investitiile realizate de firme intr-un anumit domeniu. Astfel, acestea ar putea beneficia de reducerea impozitului pe profit si a contributiilor sociale in proportie de pana la 100%.
Mai exact, documentul stabileste ca urmeaza sa fie sustinute investitiile realizate in domeniul hotelier.
Potrivit reglementarilor aflate in dezbatere publica, vor fi considerate cheltuieli eligibile costurile cu investitiile in infrastructura hoteliera si/sau de agrement.
"Contribuabilii platitori de impozite, taxe si contributii la bugetul consolidat de stat pot beneficia de o reducere a acestora in urma realizarii unor investitii in dezvoltarea de infrastructura hoteliera sau de agrement noua sau in urma modernizarii si extinderii celei existente", se arata in documentul citat.
Pentru investitii de peste 5 milioane de euro s-ar putea aplica reduceri de 100%
Proiectul de hotarare prevede ca reducerile se vor aplica in functia de valoarea investitiilor efectuate. Astfel, pentru orice investitie, cu valoarea intre 500.000 euro si 1 milion euro inclusiv, in dezvoltarea de infrastructura hoteliera sau de agrement noua sau in renovarea si reamenajarea uneia deja existente s-ar putea acorda urmatoarele facilitati pentru o perioada de 3 ani, in functie de specificul activitatii:
- Reducerea impozitului pe profit datorat cu 50%;
- Reducerea contributiilor sociale datorate cu 50%;
- Oferirea de garantii de stat pentru 80% din valoarea totala a creditelor angajate in vederea derularii investitiei.
Daca investitiile vor fi mai mari, avand o valoare cuprinsa intre 1 milion euro si 5 milioane euro inclusiv, atunci firmele ar putea beneficia de o reducerea a impozitului pe profit si a contributiilor sociale de 75%.
Mai mult decat atat, pentru investitiile care depasesc 5 milioane euro, statul ar putea acorda o reducere de 100% a impozitului pe profit si a contributiilor sociale.
De asemenea, proiectul prevede reduceri de impozite si taxe si pentru organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activitatii cazinourilor sau de tip slot-machine aflate in statiunile turistice si care aplica si scutirea biletului de intrare obligatoriu.
In situatia in care acestia vor realiza investitii intre 500.000 si 5 milioane de euro sau mai mari, statul urmeaza sa acorde reduceri la taxa aferenta licentei de organizare a jocurilor de noroc si la taxa anuala aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor, ca ar putea fi cuprinse intre 50 si 100%.
Important! Reducerile mentionate anterior urmeaza sa se calculeze din totalul impozitelor, taxelor si contributiilor pe care investitorul trebuie sa le declare si sa le plateasca la termenele stabilite prin lege, incepand cu data finalizarii lucrarilor de constructie sau modernizarii si extinderii celor existente, se arata in dispozitiile citate.
Conform actului normativ citat, infrastructura turistica sau de agrement finantata trebuie sa fie functionala si sa opereze pentru o perioada de cel putin 5 ani de la data finalizarii proiectului in cazul intreprinderilor mari si de trei ani in cazul IMM-urilor.
Acelasi document prevede ca regulile urmeaza sa se aplice numai ajutoarelor care au efect stimulativ, adica celor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- intreprinderea adreseaza DIMMMAT o cerere scrisa de acordare a ajutorului, inainte de demararea investitiei;
- documentatia anexata cererii face dovada ca proiectul nu ar fi profitabil pentru intreprindere in regiunea respectiva sau nu ar fi fost realizat in regiunea respectiva, in absenta ajutorului;
- proiectul de investitii nu demareaza inaintea semnarii acordului pentru finantare.
Atentie! In cazul in care intreprinderea solicitanta demareaza investitia anterior primirii acordului pentru finantare, intreaga investitie nu va fi eligibila.
Ce criterii de eligibilitate vor trebui sa indeplineasca firmele?
Firmele care urmeaza sa beneficieze de ajutor din partea statului trebuie sa indeplineasca cumulativ, la data inregistrarii cererii de acord pentru finantare, urmatoarele criterii de eligibilitate:
- sunt inregistrate potrivit Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- intentioneaza sa realizeze o investitie initiala in Romania, in orice sector, cu exceptia celor prevazute in proiectul de hotarare;
- nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;
- nu intra in categoria „intreprinderilor in dificultate” potrivit prevederilor Cap. 2, sectiunea 2.1 din Comunicarea Comisiei - Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C, nr. 244 din 1 octombrie 2004;
- nu se afla in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii;
- nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, conform prevederilor legale in vigoare;
- nu au beneficiat de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale si necorporale in cadrul aceluiasi proiect unic de investitii;
- nu au inchis o activitate identica sau similara in spatiul economic european in cei doi ani care au precedat inregistrarea cererii de acord pentru finantare si, la momentul inregistrarii cererii, nu au planuri concrete de a inchide o astfel de activitate intr-o perioada de doi ani dupa finalizarea, in regiunea in cauza, a investitiei initiale.
Firmele in activitate ar putea beneficia de ajutor de stat in baza schemei daca vor indeplini cumulativ, la data inregistrarii cererii de acord pentru finantare, pe langa criteriile mentionate mai sus, si urmatoarele aspecte:
- au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egala cu 1% in ultimul exercitiu financiar incheiat;
- au capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat.
In ceea ce priveste intreprinderile nou-infiintate, acestea urmeaza sa primeasca ajutor din partea statului, daca indeplinesc criteriile generale, mentionate anterior si de asemenea, daca:
- au capital social subscris varsat in conditiile legii in valoare de minimum 30.000 lei;
- nu apartin unor actionari care detin sau au detinut in ultimii doi ani anterior datei inregistrarii cererii de acord pentru finantare o alta intreprindere inregistrata conform Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasoara sau a desfasurat activitatea pentru care solicita finantare;
- au actionari/manageri cu experienta in domeniul pentru care solicita finantare.
Potrivit dispozitiilor aflate in dezbatere publice, acordurile pentru finantare urmeaza sa fie emise pana la data de 31 decembrie 2020, iar numarul total al intreprinderilor vor beneficia de ajutor de stat in baza schemei este estima la 150.
Atentie! Prevederile cuprinse in acest material nu se aplica, ci se afla momentan in dezbatere publica, sub forma de proiect de hotarare, pe care il puteti consulta AICI.