Ce este ajutorul de stat?
Ajutorul de stat este un stimulent oferit de statul roman sub forma rambursarii a pana la 50% din cheltuielile efectuate in cadrul unui proiect de investitii. In functie de reglementarile legale, ajutorul de stat acordat poate ajunge pana la valoarea de 37,5 milioane euro.
Scheme de ajutor de stat | Valabilitate |
HG nr. 1165/2007 Schema de ajutor de stat pentru stimularea cresterii economice prin sprijinirea realizarii de investitii |
Schema inchisa |
HG nr. 1680/2008 Schema de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile |
01.01.2009 – 30.06.2014 |
HG nr. 753/2008 Schema de ajutor de stat privind dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor |
04.09.2008 – 30.06.2014 |
HG nr. 797/2012 Schema de ajutor pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin utilizarea tehnologiilor noi si crearea de locuri de munca |
2012 - 30.06.2014 |
HG nr. 332 /2014 Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca |
2014 – 2020 |
Scopul schemelor de ajutor de stat
Schemele de ajutor de stat sunt reciproc avantajoase: sprijinirea investitiilor conduce la cresterea fondurilor colectate la bugetul de stat si la crearea de noi locuri de munca in regiunea asistata.
- reducerea decalajelor economico-sociale fata de media statelor membre ale Uniunii Europene.
- crearea de noi locuri de munca (reducerea somajului)
- favorizarea extinderii si diversificarii activitatilor in regiunile cel mai putin dezvoltate;
- obtinerea unui efect multiplicator in economie;
- mentinere ainvestitiilor si a locurilor de munca pe termen mediu si lung
- stimularea investitiilor care asigura crestere economica “inteligenta” si sustinerea proiectelor mari de investitii;
- furnizarea de produse si servicii care inglobeaza tehnologii inovatoare; implementarea know – how – ului;
Cum si cand am acces la finantare?
Pentru a beneficia de ajutor de stat, solicitantul trebuie sa realizeze o investitie initiala si sa indeplinesca toate conditiile de eligibilitate specifice, conform prevederilor legale.
Procesul de obtinere a Acordului pentru finantare dureaza intre 4 – 6 luni, in functie de complexitatea proiectului. Investitia nu trebuie demarata inaintea obtinerii Acordului, altfel proiectul nu mai este eligibil. Rambursarea cheltuielilor eligibile se realizeaza pe durata realizarii proiectului de investitii sau a crearii locurilor de munca, in cazul schemelor care ramburseaza costurile salariale.
Bilantul proiectelor de succes
Pana in prezent, Ministerul Finantelor Publice a emis Acorduri de finantare in valoare totala de 691,85 milioane euro.
Investitiile finantate prin ajutor de stat au generat, in total, peste 19.000 locuri de munca.
Printre beneficiarii de ajutor de stat se numara: Renault, Lufkin Industries, DRM Draxlmaier, NTN-SNR Rulmenti, Valeo, Delphi, IBM, Microsoft, Pentalog etc.
Portofoliu FinExpert
Din 2007 pana in prezent, Finexpert Consulting a acumulat o experienta extensiva in asistarea clientilor in accesarea ajutorului de stat si in realizarea de analize tehnico-economice. Finexpert ofera investitorilor potentiali consultanta pentru optimizarea planului de investitii si asistenta in intocmirea si depunerea dosarului cererii de finantare si a dosarelor de rambursare a cheltuielilor eligibile. Pana in prezent, Finexpert si-a asistat clientii in obtinerea a peste 175 milioane euro ajutor de stat, 25% din valoare ajutoarelor de stat acordate, asistand un numar de peste 12 mari proiecte de investitii.
Noua schema de ajutor de stat (H.G. 332 / 2014)
Valabilitatea schemei: 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2020. Plata ajutorului se realizeaza in perioada 2015-2025
Bugetul schemei: 2.700 milioane lei(echivalentul a aproximativ 600 milioane euro) cu posibilitatea suplimentarii
Eligibilitatea proiectului: Investitie intiala care sa genereze in maximum 3 ani de la finalizarea investitiei crearea a minimum 20 noi locuri de munca (din care minimum 3 pentru lucratori defavorizati). Nu exista un prag minim al valorii investitiei.
Criterii de eligibilitate: Schema se adreseaza tuturor intreprinderilor care sunt inregistrate potrivit Legii nr. 31/1990 si, printre altele, nu sunt intreprinderi in dificultate sinu au debite restante la bugetul general consolidat.
Conditii specifice pentru:
Intreprinderi in activitate
- au rentabilitatea cifrei de afaceri ≥ 1% in ultimul exercitiu financiar incheiat;
- au capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat.
Intreprinderile nou-infiintate
- au capital social subscris varsat in valoare de minimum 30.000 lei;
- nu apartin unor actionari care detin sau au detinut in ultimii doi ani o alta intreprindere inregistrata conform Legii nr. 31/1990 care desfasoara sau a desfasurat activitatea pentru care solicita finantare;
Valoarea maxima a finantarii: Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere, este raportat la cheltuielile eligibile, dupa cum urmeaza:
Cheltuielile eligibile: Ajutorul de stat se acorda pentru cheltuielile eligibile rezultate din costurile salariale inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, in limita salariului mediu brut pe economie, aprobat prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat, valabil pentru anul depunerii Cererii de acord pentru finantare.
Incasarea ajutorului de stat: Plata ajutorului de stat se realizeaza dupa efectuarea totala sau partiala a cheltuielilor eligibile, cu conditia ca prima rambursare a cheltuielilor sa se realizeze ulterior crearii a minimum 20 de noi locuri de munca (dintre care minimum 3 pentru lucratori defavorizati).
Mentinerea si monitorizarea investitiei: Intreprinderea are obligatia de a mentine timp de minimum 5 ani in cazul intreprinderilor mari, respectiv 3 ani in cazul IMM-urilor:
- investitia initiala in stare de functionare
- fiecare loc de munca nou creat (de la data la care a fost ocupat prima data)
Comentarii articol (2)