Hotărârea Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.
Valabilitatea schemei
1 iulie 2014 - 31 decembrie 2020 (în sesiuni de 10 zile lucrătoare). Plata ajutorului se realizează în perioada 2015-2025.
Bugetul total al schemei
2.700 milioane lei (echivalentul a aproximativ 600 milioane euro) cu posibilitatea suplimentării.
Eligibilitatea proiectului
Investiție inițială (exclusiv investiții inițiale în favoarea unei activități economice noi, în cazul întreprinderilor mari din regiunea București-Ilfov. Nu există un prag minim al valorii investiției.) care să genereze în maximum 3 ani de la finalizarea investiției crearea a minimum 10 noi locuri de muncă (din care minimum 3 pentru lucrători defavorizați) prin:
- înființarea unei unități noi;
- extinderea capacității unității existente;
- diversificarea producției unității;
- schimbarea fundamentală în procesul general de producție din cadrul unității existente.
Activități eligibile
Sunt eligibile activitățile din toate sectoarele economice, cu excepția (lista completă a sectoarelor de activitate pentru care nu se acordă ajutoare de stat este prezentată la finalul acestui articol) activităților din:
- sectorul pescuitului și acvaculturii;
- sectorul producției primare de produse agricole;
- sectorul prelucrării și comercializării produselor agricole când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza prețului sau a cantității achiziționate de la producătorii primari;
- categoria activităților care facilitează închiderea minelor de cărbune necompetitive;
- sectorul siderurgic, sectorul cărbunelui, sectorul construcțiilor navale, sectorul fibrelor sintetice, sectorul transporturilor și sectorul energiei;
- categoria activităților legate de export către țări terțe sau către alte state membre;
- categoria activităților de exploatare (ajutor pentru exploatare).
Criterii de eligibilitate
Schema se adresează tuturor întreprinderilor care:
- sunt înregistrate potrivit Legii nr. 31/1990 sau Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată;
- nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;
- nu intră în categoria „intreprinderilor în dificultate”;
- nu se află în procedură de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activității;
- nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau în cazul în care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate;
- nu au beneficiat de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale și necorporale în cadrul aceluiași proiect unic de investiții;
- nu au închis o activitate identică sau similară în spațiul economic european în cei doi ani care au precedat depunerea cererii de ajutor și, la momentul depunerii cererii, nu au planuri concrete de a închide o astfel de activitate într-o perioadă de doi ani după finalizarea investiției inițiale, în regiunea în cauză.
Condiții specifice pentru:
-
întreprinderi în activitate
- au rentabilitatea cifrei de afaceri ≥ 1% în ultimul exercițiu financiar încheiat;
- au capitalurile proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat.
-
întreprinderile nou-înființate
- au capital social subscris vărsat în valoare de minimum 30.000 lei;
- nu aparțin unor acționari care dețin sau au deținut în ultimii doi ani anterior datei înregistrării cererii de acord pentru finanțare o altă întreprindere înregistrată conform Legii nr. 31/1990 sau Legii 1/2005 care desfășoară sau a desfășurat activitatea pentru care solicită finanțare.
Valoarea maximă a finanțării
Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere, este raportat la cheltuielile eligibile, după cum urmează:
Regiunea | Intensitatea și nivelul maxim al ajutorului de stat | |
2014 - 2017 | 2018 - 2020 | |
Regiunea București | 15%, dar nu mai mult de 11,25 milioane euro (echivalentul în lei) | 10%, dar nu mai mult de 7,5 milioane euro (echivalentul în lei) |
Regiunile Vest și Ilfov | 35%, dar nu mai mult de 26,25 milioane euro (echivalentul în lei) | |
Regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia | 50%, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro (echivalentul în lei) |
Cheltuielile eligibile
Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să realizeze un proiect de investiții care să ducă la crearea a minimum 10 de noi locuri de muncă cu obligația menținerii lor pentru o perioadă de minimum 5 ani în cazul întreprinderilor mari și de 3 ani în cazul întreprinderilor mici și mijlocii.
Ajutorul de stat se acordă pentru cheltuielile eligibile rezultate din costurile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, în limita salariului mediu brut pe economie, aprobat prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, valabil pentru anul depunerii Cererii de acord pentru finanțare.
Cum se obține aprobarea de finanțare?
Procesul de aprobare a cererii de finanțare se realizează în două etape:
1. înregistrarea cererilor de acord pentru finanțare - solicitantul depune la Ministerul Finanțelor Publice documente precum: cerere de acord pentru finanțare, declarație privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM-urilor, certificat constatator, situații financiare anuale aprobate, plan de creare a locurilor de muncă, certificat de atestare fiscală, împuternicire semnată și ștampilată de reprezentantul legal.
Cererile de acord pentru finanțare se înregistrează în sesiunile deschise, anunțate de către MFP.
2. selecția finală - în baza răspunsului Ministerului Finanțelor Publice, compania selectată în prima etapă de evaluare, depune la Registratură a doua parte a documentației proiectului de investiții ce cuprinde planul de afaceri însoțit de documente justificative. Ministerul Finanțelor Publice analizează documentația și, dacă nu există solicitări suplimentare de informații, transmite:
a) acordul pentru finanțare sau
b) respingerea proiectului de investiții.
Încasarea ajutorului de stat
Plata ajutorului de stat se realizează după efectuarea totală sau parțială a cheltuielilor eligibile, cu condiția ca prima rambursare a cheltuielilor să se realizeze ulterior creării a minimum 10 noi locuri de muncă (dintre care minimum 3 pentru lucrători defavorizați).
Menținerea și monitorizarea investiției
Întreprinderea are obligația de a menține timp de minimum 5 ani în cazul întreprinderilor mari, respectiv 3 ani în cazul IMM-urilor:
- investiția inițială în stare de funcționare și
- fiecare loc de muncă nou creat (de la data la care a fost ocupat prima dată).
Comentarii articol (0)