Hotararea Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca a fost publicat in Monitorul Oficial in luna mai a anului trecut si a intrat in vigoare la 1 iulie 2014.
Perioada de valabilitate a schemei in care pot fi emise acorduri pentru finantare este cuprinsa intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului de stat va fi efectuata in perioada 2015-2025, in baza acordurilor pentru finantare emise, in limita bugetului anual alocat schemei.
Potrivit actului normativ, statul va suporta, prin intermediul schemei de ajutor, o parte din cheltuielile salariale pentru firmele care creeaza in maximum trei ani de la finalizarea investitiei cel putin zece noi locuri de munca, din care minimum trei pentru lucratorii defavorizati, prin:
- infiintarea unei unitati noi;
- extinderea capacitatii unitatii existente;
- diversificarea productiei unitatii;
-
schimbarea fundamentala in procesul general de productie din cadrul
unitatii existente.
Incasarea ajutorului de stat
Plata ajutorului de stat se realizeaza dupa efectuarea totala sau partiala a cheltuielilor eligibile, cu conditia ca prima rambursare a cheltuielilor sa se realizeze ulterior crearii a minimum zece noi locuri de munca (dintre care minimum trei pentru lucratori defavorizati).
Prin lucrator defavorizat se intelege orice persoana care se afla in una din urmatoarele situatii:
- nu a avut un loc de munca remunerat in ultimele 6 luni;
- are varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani;
- are varsta peste 50 de ani;
- nu a absolvit o forma de invatamant liceal sau nu detine o calificare profesionala (ISCED 3) sau se afla in primii doi ani de la absolvirea unui ciclu de invatamant cu frecventa si nu a avut inca niciun loc de munca remunerat;
- provine din familie monoparentala, avand in intretinerea sa una sau mai multe persoane;
- este membru al unei minoritati etnice si are nevoie sa isi dezvolte competentele lingvistice, formarea profesionala sau experienta in munca pentru a-si spori sansele de a obtine un loc de munca stabil;
- este recunoscuta ca persoana cu handicap conform legislatiei nationale.
Totodata, intreprinderea are obligatia de a mentine timp de minimum cinci ani in cazul intreprinderilor mari, respectiv trei ani in cazul IMM-urilor:
- investitia initiala in stare de functionare;
- fiecare loc de munca nou creat (de la data la care a fost ocupat prima data).
Ajutorul de stat se acorda pentru cheltuielile eligibile rezultate din costurile salariale inregistrate pe o perioada de doi ani consecutivi, in limita salariului mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica, aprobat prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat, valabil pentru anul depunerii cererii de acord pentru finantare.
Primele doua sesiuni de inregistrare a cererilor de acord pentru finantare au avut loc in perioadele septembrie-noiembrie 2014, respectiv februarie-aprilie 2015.
Cea de-a treia si ultima astfel de sesiune va debuta pe 24 august si se va incheia la 18 septembrie 2015, iar bugetul alocat pentru aceasta este de 367 milioane lei. Pentru a putea obtine aprobarea de finantare, solicitantul trebuie sa depuna la Ministerul Finantelor Publice (MFP) urmatoarele documente:
- cerere de acord pentru finantare;
- declaratie privind incadrarea intreprinderii in categoria IMM-urilor;
- certificat constatator;
- situatii financiare anuale aprobate;
- plan de creare a locurilor de munca;
- certificat de atestare fiscala;
- imputernicire semnata de reprezentantul legal si, optional, stampilata (Va reamintim ca, incepand din 23 iulie 2015, firmele si PFA-urile nu mai sunt obligate sa isi stampileze documentele depuse la institutiile statului)
Dupa incheierea acestei sesiuni, va avea loc selectia finala a companiilor care vor primi ajutorul de stat, iar intreprindele selectare vor depune noi documente a proiectului de investitii, inclusiv planul de afaceri.
Cine poate beneficia de sprijin?
Intreprinderile care pot solicita ajutor de stat in baza acestei scheme sunt intreprinderi nou-infiintate sau intreprinderi in activitate, IMM-uri sau intreprinderi mari, cu personalitate juridica, infiintate conform Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prevederile actului normativ stabilesc ca sunt eligibile sa primeasca ajutorul categoriile de societati enumerate anterior care desfasoara activitati in toate sectoarele economice, cu exceptia celor din:
- sectorul pescuitului si acvaculturii;
- sectorul productiei primare de produse agricole;
- sectorul prelucrarii si comercializarii produselor agricole cand valoarea ajutoarelor este stabilita pe baza pretului sau a cantitatii achizitionate de la producatorii primari;
- categoria activitatilor care faciliteaza inchiderea minelor de carbune necompetitive;
- sectorul siderurgic, sectorul carbunelui, sectorul constructiilor navale, sectorul fibrelor sintetice, sectorul transporturilor si sectorul energiei;
- categoria activitatilor legate de export catre tari terte sau catre alte state membre;
- categoria activitatilor de exploatare (ajutor pentru exploatare).
Legislatia in vigoare stabileste si o serie de criterii pe care intreprinderile trebuie sa le indeplineasca pentru a fi eligibile, si anume:
- sunt inregistrate potrivit Legii nr. 31/1990;
- nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;
- nu intra in categoria „intreprinderilor in dificultate”;
- nu se afla in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii;
- nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate;
- nu au beneficiat de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale si necorporale in cadrul aceluiasi proiect unic de investitii;
- nu au inchis o activitate identica sau similara in spatiul economic european in cei doi ani care au precedat depunerea cererii de ajutor si, la momentul depunerii cererii, nu au planuri concrete de a inchide o astfel de activitate intr-o perioada de doi ani dupa finalizarea investitiei initiale, in regiunea in cauza.
Actul normativ prevede si cateva conditii suplimentare pentru intreprinderile in activitate. Astfel, acestea trebuie sa aiba rentabilitatea cifrei de afaceri de cel putin 1% in ultimul exercitiu financiar incheiat, dar si capitaluri proprii pozitive in aceeasi perioada.
La randul lor, societatile nou-infiintate trebuie sa aiba un capital social subscris in valoare de cel putin 30.000 lei. In plus, aceste intreprinderi nu pot apartine unor actionari care detin sau au detinut in ultimii doi ani anterior datei inregistrarii cererii de acord pentru finantare o alta intreprindere inregistrata conform Legii nr. 31/1990 care desfasoara sau a desfasurat activitatea pentru care solicita finantare.
Investitiile realizate trebuie sa fie considerate investitii initiale, respectiv investitii initiale in favoarea unei activitati economice noi, in cazul intreprinderilor mari din regiunea Bucuresti, sa conduca la crearea, pentru fiecare locatie a realizarii investitiei, a cel putin zece locuri de munca, dintre care minimum trei locuri de munca pentru lucratori defavorizati, sa fie viabile si sa determine eficienta economica a intreprinderii.
Valoarea maxima a finantarii
Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere este raportat la cheltuielile eligibile si este impartit pe zone geografice, dupa cum urmeaza:
- Regiunea Bucuresti - 15%, dar nu mai mult de 11,25 milioane euro (echivalentul in lei) pentru perioada 2014-2017, respectiv 10%, dar nu mai mult de 7,5 milioane euro pentru anii 2018-2020;
- Regiunile Vest si Ilfov - 35%, dar nu mai mult de 26,25 milioane euro (echivalentul in lei); si
- Regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-VestOltenia - 50%, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro (echivalentul in lei).
Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie sa realizeze un proiect de investitii care sa duca la crearea a minimum zece noi locuri de munca cu obligatia mentinerii lor pentru o perioada de cel putin cinci ani in cazul intreprinderilor mari si de trei ani in cazul intreprinderilor mici si mijlocii.
Nota: Numarul total estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 1.500.
Comentarii articol (0)