Situatia este urmatoarea: compania la care lucrez a realizat un proiect la sfarsitul lui 2011 pentru a accesa niste fonduri europene pentru deschiderea unei fabrici de productie in domeniul automotive. Proiectul a fost depus la inceput de 2012 si nu a intrat in lista celor acceptate ci pe o lista de rezerva.
Compania a renuntat la acest proiect si a realizat investitia din fonduri proprii.
Acum, dupa un an jumate, am primit o scrisoare de la minister ca s-a aprobat proiectul si ca sa trimitem in 3 zile o notificare dc vrem sa-l mai realizam. Nu avem cum, nu asta e problema.
Firma de consultanta ne cere comision de succes acum pt ca s-a aprobat si asa e specificat in contract (fara a fi o data anume trecuta sau o perioada de timp)
Intrebarea este dc se poate contesta acest comision de scuces in conditiile in care este mult prea tarziu si dc nu, ne putem indrepta impotriva statului pentru bataia de joc cu care gestioneaza aceste fonduri europene?
In conditiile in care s-a realizat o investitie de 10 milioaneeuro si s-au angajat 100 de oameni chiar nu plateste nimeni pt indolenta si incetineala cu care se misca?
In momentul in care ati decis sa faceti investitia din fonduri proprii trebuia notificata autoritatea de management pentru renuntarea la proiect si firma de consultanta de asemeni motivand ca ati decis sa faceti investitia din fonduri proprii. In acest mod se putea evita solicitarea comisionului , cred...depinde daca renuntarea la contractrarea fondurilor era intr-un fel stipulata in contract.
Disputa dvs. este cu finantatorul, adica cu statul. Ce actiuni doriti sa intreprindeti contra entitatii care v-a intarziat este la latitudinea dvs.
Trebuie notat, totusi, ca primirea de finantare nerambursabila ar trebui privita ca un privilegiu (pentru care te zbati si risti) si nu ca un drept. Este adevarat ca, pe de alta parte, se compenseaza pe deplin cu impozite si taxe.
Ideea dvs. fata de consultant este insa total incorecta si modul in care doriti sa va eschivati va face un partener de afaceri de evitat. Consultantul a prestat serviciile la care s-a angajat, iar restul de circumstante sunt dincolo de controlul sau. Serviciul fiind prestat, datorati suma la care v-ati angajat si nu aveti cum sa va eschivati. Este si o slabiciune din partea consultantului ca numeste aceasta suma comision (si va induce ideea ca ar fi vorba de o intermediere), in timp ce, in realitate, nu e decat un onorariu pentru servicii prestate.
Sunt putin nedumerit totusi de orizontul de timp pe care-l expuneti, intrucat la inceput de 2012 nu a fost niciun program cu fonduri europene destinat investitiilor. Suma de 10 milioane euro este compatibila numai cu investitiile intreprinderilor mari, iar acel apel a fost in 2011. Poate ca ati aplicat pentru ajutor de stat (acordat exclusiv de Guvernul Romaniei) si nu pentru fonduri europene.