Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei în cazul clădirilor nerezidențiale noi va deveni obligatorie, acolo unde condițiile tehnice și de mediu permit acest lucru, dacă o propunere legislativă recent înregistrată la Senat va fi adoptată. Inițiatorii vor să condiționeze certificatele de urbanism ale clădirilor nerezidențiale noi de instalarea obligatorie a unor sisteme care să producă minimum 30% din consumul propriu total. Citește articolul
A doua propunere legislativă ce prevedea ca magazinele, hotelurile, restaurantele și cazinourile construite pe insule să fie scutite de plata unor taxe a fost respinsă definitiv miercuri de Camera Deputaților, astfel că documentul nu se poate aplica. Primul proiect inițiat în acest sens a fost respins definitiv încă de acum un an. Citește articolul
Reevaluarea dosarelor depuse pentru finanțare, în cadrul programului Electric Up, de către întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și de către cei din domeniul ospitalității (hoteluri, restaurante, cafenele - HoReCa) s-a încheiat, marți fiind publicate listele provizorii cu cei admiși și cei respinși, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei (ME). Reevaluarea era necesară deoarece bugetul primului ciclu de finanțare a fost suplimentat la începutul anului. Cei nemulțumiți pot depune contestații în termen de cinci zile lucrătoare din momentul în care au fost anunțați de decizia ministerului. Solicitanții au putut cere, de la stat, potrivit schemei de finanțare, sume de până la 100.000 de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice și stații de reîncărcare pentru mașinile electrice. Citește articolul
Starea de alertă a fost prelungită de Guvern, printr-o hotărâte oficializată azi, pentru a acoperi perioada 7 februarie - 8 martie 2022. Schimbarea majoră față de regulile în vigoare acum este că restricțiile se raportează, începând de luni, numai la pragul de incidență locală de trei la mie, pragul de unu la mie urmând să dispară. Altă schimbare este că se va putea intra, fără certificat verde, la magazinele alimentare din mall-uri, dar numai dacă există culoare speciale de acces. Citește articolul
Companiile care primesc granturile date de Guvern pentru domeniul turistic și domeniul alimentației publice sunt obligate să-și mențină activitatea, în funcție de sumele încasate de la stat, până la 12 luni, conform legislației granturilor pentru HoReCa. Cei care nu vor reuși asta vor fi obligați să restituie integral granturile încasate. Reamintim această informație în contextul în care plata granturilor este în plină desfășurare în perioada asta, banii urmând să fie virați solicitanților acceptați până la finele anului. Citește articolul
Declararea și plata impozitului specific aferent semestrului 1 al anului 2021 se amână, cu titlu de excepție, pentru 25 decembrie, potrivit unui OUG publicat luni în Monitorul Oficial. Având în vedere că, până acum, au fost acordate două scutiri, valabile în perioada 1 ianuarie - 29 iunie, rezultă că, în semestrul 1, se aplică numai impozitul aferent datei de 30 iunie 2021, care se va declara și plăti conform noii modificări. Citește articolul
Scutirea de impozit specific pentru firmele din domeniul HoReCa se aplică până la 29 iunie 2021. Deși premierul Florin Cîțu a declarat azi că facilitatea se va prelungi până la finalul anului, măsura trebuie inclusă într-un act normativ oficial pentru a se aplica. Citește articolul
Schema de ajutor de stat pentru firmele din sectorul HoReCa urmează să devină operațională efectiv în săptămânile ce vin, conform unui anunț de joi al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), după ce anterior se vehiculase data de 1 iunie pentru startul înscrierilor. Practic, autoritățile așteaptă oficializarea unor modificări la schemă pe care le-au adoptat recent parlamentarii, după care va fi modificată și oficializată procedura de accesare a banilor. Iată care sunt principalele elemente ale schemei de finanțare. Citește articolul
Firmele și operatorii economici din sectorul HoReCa vor trebui să completeze, în scopul accesării granturilor oferite de Guvern, care să le acopere, parțial, pierderile suferite în 2020, din cauza pandemiei, atât un raport de expertiză contabilă ori un raport de audit, în funcție de situație, cât și un raport sinteză, ca anexă la raportul inițial. Ambele vor trebui certificate de un expert contabil sau un auditor financiar. Vă prezentăm, concret, toate aspectele importante, disponibile la acest moment, legate de documentele menționate, esențiale în cadrul procedurii de implementare a schemei de ajutor de stat pentru HoReCa. Citește articolul
În curând, firmele și operatorii economici din sectorul HoReCa, precum agențiile de turism, hotelurile ori restaurantele, vor avea acces la granturi oferite de Guvern, care să le acopere, parțial, pierderile suferite în 2020, din cauza pandemiei, potrivit unui comunicat de presă recent al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). În acest sens, MEAT a publicat inclusiv raportul sinteză pe care cei interesați de aceste granturi trebuie să îl completeze, ca anexă la raportul de expertiză contabilă ori la raportul de audit, în funcție de situație. Ambele rapoarte vor trebui certificate de un expert contabil sau un auditor financiar. Citește articolul