Modificările aduse recent legislației referitoare la turism au adus o serie de noutăți în materie, pornind de la prevederi privind protecția consumatorilor până la revenirea posibilității ca hotelurile să închirieze locuri de parcare de la primării. Citește articolul
Legislația din domeniul turismului a fost recent modificată, iar schimbările introduse vizează protecția turiștilor, operatorii din sector trebuind să ofere, în premieră, posibilitatea consumatorilor de a-și recupera banii dacă nu au primit serviciile contractate. Citește articolul
Deși urmează să fie abrogată obligația expresă de transmitere în e-Factura a facturilor pentru voucherele de vacanță, firmele de turism trebuie să facă acest lucru în continuare. Practic, la 1 ianuarie 2025 se trece la o obligativitate generalizată de a transmite facturile business to consumer (B2C) în e-Factura, astfel că prevederile speciale pentru firmele de turism nu mai sunt necesare. Citește articolul
Legea impune operatorilor economici din sectorul agroalimentar, inclusiv cei din industria hotelieră și alimentația publică, să implementeze măsuri de prevenire a risipei alimentare, obligându-i să adopte cel puțin două din zece măsuri stabilite. Normele de aplicare recente detaliază măsurile specifice pentru fiecare etapă a lanțului alimentar și impun, între altele, adoptarea unui plan anual de măsuri sau comunicări anuale către angajați despre obiectivele de reducere a risipei. În plus, clienții trebuie să fie informați despre posibilitatea de a lua acasă alimentele neconsumate, fără costuri suplimentare, drept ce trebuie menționat în meniuri. Vorbim, totodată, de colectarea separată a deșeurilor alimentare, pe categorii, dar și de redirecționarea de către unitățile de alimentație publică a alimentelor către operatorii receptori sau consumatorii finali. Citește articolul
Una dintre situațiile problematice apărute în contextul trecerii, în 2024, la folosirea e-Factura pentru toate operațiunile B2B este cea a facturilor pentru deconturile salariaților. Practic, angajatorii trebuie să se asigure că facturile sunt emise pe numele firmei și transmise prin e-Factura, pentru a putea fi înregistrate în contabilitate. Totodată, este recomandabil ca furnizorii să știe să treacă anumite informații la comentariile facturilor XML, pentru a ușura reconcilierea la nivelul angajatorului. Citește articolul
În privința condițiilor aplicării impozitului micro, firmele active în domeniul HoReCa sunt puse pe picior de egalitate cu restul firmelor, începând din 2024. Totodată, este eliminat impozitul mixt pe care firmele din HoReCa îl datorau dacă derulau și alte activități în paralel. Citește articolul
La început de iunie, adică la șase luni de la intrarea în vigoare a unor modificări de cote de TVA prevăzute de OG 16/2022, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) venea cu câteva clarificări importante pentru domeniul HoReCa, oferite în cadrul unui răspuns la o solicitare a Camerei Consultanților Fiscali (CCF), însă acestea nu răspundeau la toate nelămuririle din practică. CCF a solicitat ANAF lămuriri suplimentare în ceea ce privește limonada și unele produse eco, montane sau tradiționale, iar noile clarificări au fost trimise CCF acum câteva zile: Citește articolul
O lege recent oficializată elimină interdicția ce nu permitea companiilor de turism cu datorii fiscale restante să accepte vouchere de vacanță de la bugetari. Măsura fusese introdusă în 2021, în contextul în care turismul intern avea nevoie de ajutor din cauza crizei coronavirusului, pentru că se dorea un mediu concurențial sănătos. Citește articolul
Cei interesați să se cazeze la mare cu tarife mai mici decât în plin sezon, plătind de la 52 de lei pe noapte, pot face asta începând de azi, prin Programul “Litoralul pentru toți”, după cum apare într-un comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Actuala ediție a acestui program se va încheia în a doua parte a lunii iunie. Citește articolul
De la 1 ianuarie 2023, taxa pe valoarea adăugată (TVA) a crescut în cazul băuturilor îndulcite (de la 9% la 19%) și în cazul cazării și serviciilor de restaurant/catering (de la 5% la 9%), potrivit OG nr. 16/2022. Citește articolul