ACCES GRATUIT
Consumatorii vor putea să cumpere de la restaurant sau fast-food alimente și băuturi la pachet în propriile lor recipiente
Un regulament apărut recent va permite consumatorilor din toate statele Uniunii Europene, așadar, și celor din țara noastră, să meargă cu propriile recipiente la restaurante sau fast-food-uri pentru a fi umplute cu mâncare sau băutură, astfel încât să se reducă cantitatea de ambalaje de unică folosință utilizate în domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele).
Articolul continuă mai jos
În primul rând,
Regulamentul (UE) 40/2025 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, apărut recent, stabilește că, până la
12 februarie 2027, operatorii din sectorul HoReCa care vând băuturi (calde sau reci) ori alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet trebuie să organizeze un sistem prin care consumatorii
să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.
E de subliniat că regulamentul nu permite ca prețurile produselor alimentare luate de consumatori în propriile recipiente să fie mai mari decât cele practicate în mod obișnuit, iar condițiile nu pot fi mai puțin favorabile decât în cazul vânzării acelorași produse în ambalaje de unică folosință.
Consumatorii vor putea afla de această posibilitate chiar din restaurante sau fast-food-uri, deoarece acestea vor trebui să afișeze panouri sau pancarte de informare în acest sens.
În plus, din 2028, consumatorii vor putea obține diverse produse alimentare de la operatorii HoReCa
în ambalaje reutilizabile, în cadrul unui sistem de reutilizare.
Măsurile conținute de regulamentul recent vizează reducerea cantităților tot mai mari de ambalaje de unică folosință și a deșeurilor de ambalaje generate, în special, de vânzarea de alimente și băuturi pentru consum la pachet, de comercializarea electrocasnicelor mari sau în cazul transportului.
“Acest lucru a fost evaluat pe baza unor factori precum sistemele existente de reutilizare, necesitatea utilizării ambalajelor și posibilitatea de a îndeplini cerințele funcționale în ceea ce privește izolarea, curățenia, sănătatea, igiena și siguranța. De asemenea, au fost luate în considerare diferențele dintre produse și sistemele lor de producție și distribuție. Punerea în aplicare a unor astfel de obiective ar trebui să țină seama de avantajele pentru mediu obținute pe parcursul întregului ciclu de viață al unui produs. Se preconizează că stabilirea obiectivelor va sprijini inovarea și va crește proporția ambalajelor reutilizate și a soluțiilor de reumplere în cadrul vânzărilor de ambalaje.Nu ar trebui să fie permise ambalajele din plastic de unică folosință pentru alimentele și băuturile umplute și consumate în spațiile din sectorul HoReCa. Consumatorii ar trebui să aibă întotdeauna opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi la pachet în recipiente reutilizabile sau în propriile lor recipiente, în condiții care să nu fie mai puțin favorabile decât cele aplicabile pentru alimentele și băuturile oferite în ambalaje de unică folosință. Operatorii economici care comercializează alimente sau băuturi la pachet ar trebui să ofere consumatorilor opțiunea de a cumpăra alimentele sau băuturile în propriile recipiente și opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi în ambalaje reutilizabile”, după cum apare în preambulul actului normativ.
După cum e precizat în finalul documentului, regulamentul de față se aplică direct
în toate statele membre ale Uniunii Europene din 12 august 2026.
Citește mai mult despre
consumator,
consumatori,
drepturi consumatori,
ambalaje,
ambalaje din plastic,
ambalaje nereutilizabile,
ambalaje reutilizabile,
deseuri din ambalaje,
regulament european,
activitati horeca,
horeca,
hoteluri,
restaurante,
cafenele,
catering
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)