Pentru că sectorul turismului e unul din cele mai afectate de efectele coronavirus și de măsurile luate de stat pentru a limita răspândirea virusului, în Parlament a fost inițiat în iunie un proiect de lege prin care se dorește acordarea unor facilități pentru firmele din acest domeniu. Beneficiile propuse sunt multiple, începând cu măsuri de ordin fiscal și terminând cu măsuri de susținere a activității turistice, prin diverse modalități. Senatul nu a mai apucat să voteze proiectul și a fost adoptat astfel tacit. Citește articolul
Pentru a veni în ajutorul contribuabililor obligați să aplice cotele reduse de TVA de 5% și 9% în domeniile livrărilor de mâncare și prestării serviciilor de restaurant și catering, autoritățile au venit joi cu zece exemple relevante. Acestea sunt incluse într-un act normativ al Ministerului Finanțelor, care vine în contextul în care la 1 noiembrie 2018 s-a redus cota de TVA, de la 9% la 5%, pentru serviciile de restaurant și catering. Citește articolul
La 1 noiembrie 2018, TVA-ul pentru servicii turistice a scăzut de la 9% la 5%, adică inclusiv pentru serviciile de restaurant și de catering. Totuși, deoarece nu era clar în ce cazuri trebuie aplicată cota de 5%, în ce cazuri trebuie aplicată cota de 9% și în ce cazuri trebuie aplicate ambele, autoritățile au publicat joi în Monitorul Oficial un set comun de instrucțiuni pentru contribuabili. Citește articolul
Începând cu 1 noiembrie 2018, mai multe categorii de servicii beneficiază de cota redusă de TVA de 5%, o modificare legislativă cu un puternic impact pozitiv în domeniul serviciilor de restaurant și catering. Citește articolul