avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Acasă Subiect: catering
Subiect: catering
ACCES PREMIUM

HoReCa: La ce nereguli ar trebui să fie atente firmele în caz de control al ANPC

Cristian Stanescu în Aspecte juridice
Redactor, avocatnet.ro
26 Aprilie 2024 | 0 | 1075 | Timp de citire: 2 min.

Criteriile în baza cărora se derulează controalele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în domeniul HoReCa au fost publicate recent pe pagina de internet a instituției, tocmai pentru a facilita conformarea operatorilor din domeniu la rigorile legislative aflate în zona de competență a Autotității. Fișele de control conțin, pe lângă amintitele criterii de control, și sancțiunile pe care le pot aplica inspectorii. Citește articolul

ACCES GRATUIT

UPDATE Este oficial: Clienții restaurantelor și cantinelor pot primi gratuit apă de la robinet, dacă este potabilă

Cristian Stanescu în Salarizare, taxare & relația cu statul
Redactor, avocatnet.ro
21 Aprilie 2024 | 1 | 6960 | Timp de citire: 2 min.

Clienții restaurantelor și cantinelor pot cere gratuit apă de la robinet, dacă aceasta este potabilă, conform unei legi publicate recent în Monitorul Oficial. Actul normativ stabilește diverse măsuri, inclusiv creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului, organizarea de campanii de informare referitoare la calitatea apei și instalarea de dozatoare în clădirile publice. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Obligația restaurantelor de a afișa ingredientele și valorile nutriționale, în vigoare din 15 martie. În ce constă, mai exact, și ce riscă cei care nu se vor conforma

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
14 Martie 2023 | 0 | 9157 | Timp de citire: 6 min.

Mâine intră în vigoare o nouă obligație de informare ce vizează unitățile de alimentație publică, indiferent că vorbim de cele ce servesc mâncare fizic sau de cele care onorează (și) comenzi online. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) obligă acești operatori economici să le arate consumatorilor ce intră în preparatul sau produsul servit, adică ingrediente, aditivi, dar și care sunt valorile nutriționale ale produselor/preparatelor. Ca să faciliteze cât de cât aplicarea acestei noi măsuri, ANPC a venit anul trecut și cu explicații și exemple. Totodată, am căutat să vedem care e sancțiunea pe care o pot primi cei care nu vor respecta obligația de informare. Citește articolul

ACCES PREMIUM

HoReCa: Modificările recente ale cotelor de TVA au venit cu neclarități practice. Fiscaliștii cer explicații publice de la MF

avocatnet.ro în Contabil și fiscal
20 Februarie 2023 | 0 | 3557 | Timp de citire: 4 min.

În contextul majorării cotelor de TVA, de la 1 ianuarie 2023, pentru cazarea turiștilor, serviciile de restaurant/catering și băuturile îndulcite, fiscaliștii au identificat câteva probleme practice la implementarea lor. Astfel, Camera Consultanților Fiscali (CCF) a cerut Ministerului Finanțelor (MF) să vină rapid cu clarificări oficiale pentru contribuabili. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE TVA 2023: Ce cote de TVA s-au modificat de la 1 ianuarie

Simona Voiculescu în Taxe și impozite
Redactor-șef, avocatnet.ro
5 Ianuarie 2023 | 3 | 50146 | Timp de citire: 2 min.

De la 1 ianuarie 2023, taxa pe valoarea adăugată (TVA) a crescut în cazul băuturilor îndulcite (de la 9% la 19%) și în cazul cazării și serviciilor de restaurant/catering (de la 5% la 9%), potrivit OG nr. 16/2022. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Obligația restaurantelor de a afișa ingredientele și valorile nutriționale, amânată oficial până în primăvară

Dragos Niculescu în Aspecte juridice
Redactor, avocatnet.ro
9 Decembrie 2022 | 0 | 8666 | Timp de citire: 2 min.

Printr-un ordin apărut în septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a stabilit că unitățile de alimentație publică vor trebui să-și informeze clienții, începând din 20 decembrie, în legătură cu ingredientele produselor alimentare finite sau mâncărurilor pe care le vând, indiferent dacă acestea sunt destinate consumului pe loc sau acasă, regulile urmând să se aplice și când mâncarea se vinde online. ANPC a anunțat luni că va amâna termenul stabilit inițial, în urma discuțiilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, iar azi vedem și ordinul cu termenul modificat publicat în Monitorul Oficial. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Facilități pregătite pentru firmele din turism, adoptate tacit la Senat: Amânarea plății impozitului pe salarii, scutirea de TVA și alte măsuri

Alexandros Bakos în Taxe și impozite
Redactor, avocatnet.ro
2 Septembrie 2020 | 0 | 4674 | Timp de citire: 5 min.

Pentru că sectorul turismului e unul din cele mai afectate de efectele coronavirus și de măsurile luate de stat pentru a limita răspândirea virusului, în Parlament a fost inițiat în iunie un proiect de lege prin care se dorește acordarea unor facilități pentru firmele din acest domeniu. Beneficiile propuse sunt multiple, începând cu măsuri de ordin fiscal și terminând cu măsuri de susținere a activității turistice, prin diverse modalități. Senatul nu a mai apucat să voteze proiectul și a fost adoptat astfel tacit. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Zece exemple oficiale pentru aplicarea cotelor reduse de TVA în cazul serviciilor de restaurant și catering

Alexandru Boiciuc în Contabil și fiscal
Redactor-șef, avocatnet.ro
7 Decembrie 2018 | 0 | 4858 | Timp de citire: 6 min.

Pentru a veni în ajutorul contribuabililor obligați să aplice cotele reduse de TVA de 5% și 9% în domeniile livrărilor de mâncare și prestării serviciilor de restaurant și catering, autoritățile au venit joi cu zece exemple relevante. Acestea sunt incluse într-un act normativ al Ministerului Finanțelor, care vine în contextul în care la 1 noiembrie 2018 s-a redus cota de TVA, de la 9% la 5%, pentru serviciile de restaurant și catering. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE TVA redus restaurante și catering: Instrucțiunile pentru aplicarea cotelor de 5% și 9%, oficializate

Alexandru Boiciuc în Contabil și fiscal
Redactor-șef, avocatnet.ro
7 Decembrie 2018 | 0 | 6828 | Timp de citire: 4 min.

La 1 noiembrie 2018, TVA-ul pentru servicii turistice a scăzut de la 9% la 5%, adică inclusiv pentru serviciile de restaurant și de catering. Totuși, deoarece nu era clar în ce cazuri trebuie aplicată cota de 5%, în ce cazuri trebuie aplicată cota de 9% și în ce cazuri trebuie aplicate ambele, autoritățile au publicat joi în Monitorul Oficial un set comun de instrucțiuni pentru contribuabili. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Locul în care se mănâncă și serviciile conexe contează mult la încadrarea serviciilor de restaurant și catering la TVA 5%

EY Romania în Contabil și fiscal
2 Noiembrie 2018 | 0 | 5840 | Timp de citire: 5 min.

Începând cu 1 noiembrie 2018, mai multe categorii de servicii beneficiază de cota redusă de TVA de 5%, o modificare legislativă cu un puternic impact pozitiv în domeniul serviciilor de restaurant și catering. Citește articolul