ACTUALIZARE (14.06.2023): În iunie 2023, reprezentanții Fiscului au clarificat o parte dintre problemele indicate de CCF. Detalii sunt în acest articol.
__________
Potrivit OG 16/2022, TVA-ul a crescut în cazul băuturilor îndulcite (de la 9% la 19%), în cazul cazării turistice și în cazul serviciilor de restaurant și catering (de la 5% la 9%). Totuși, reprezentanții CCF atrag atenția că există situații în care cota de TVA aplicabilă este greu de determinat fără îndrumarea MF.
1. Problema sucurilor naturale de fructe și legume care conțin zahăr - se aplică cota de TVA de 9% sau cea de 19%?
„Pentru livrarea de produse de natură alimentară prevăzute de art. 291 alin. 2 lit. e din Codul fiscal, cota de TVA a crescut de la 9% la 19% pentru băuturile nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, cu excepția celor prevăzute la art. 291 alin. 3 lit. k (produse eco, montane, tradiționale). Parcurgând produsele menționate la aceste coduri NC, constatăm că nu este suficient de clară diferențierea unor produse, cum ar fi sucurile naturale de fructe și legume care au un anumit conținut de zahăr. Din discuțiile purtate cu membrii noștri, înțelegem că detalii cu privire la produsele care se încadrează în aceste grupe s-ar regăsi în notele explicative la TARIC, dar care sunt disponibile pe site-ul UE contra cost.
În contextul în care prevederea legală este deja în vigoare și fiind vorba de produse comercializate pe scară largă, considerăm că este necesar ca autoritatea fiscală, în temeiul art. 7 (rolul activ și alte reguli de conduită pentru organul fiscal) din Codul de procedură fiscală, să îndrume contribuabilii în aplicarea legii fiscale și pentru corecta îndeplinire a obligațiilor acestora, respectiv să clarifice urgent acest aspect printr-o normă de aplicare sau cel puțin să indice printr-un comunicat afișat pe pagina oficială de internet, cu titlu de exemplu, produsele pentru care există riscul cel mai mare de aplicare eronată, respectiv de a face distincția între aplicarea cotei de 19% sau cea a cotei de 9%”, scrie în adresa trimisă de CCF către MF.
2. Problema anumitor produse eco, montane și tradiționale - restaurantele trebuie să le vândă cu o cotă de TVA de 19%?
„De asemenea, una dintre problemele cu care se confruntă operatorii economici este legată de cota de TVA la serviciile de restaurant și catering, prevăzută de art. 291 alin. 2 lit. k din Codul fiscal. După 1 ianuarie 2023, cota de TVA s-a modificat de la 5% la 9%, fiind excluse, pe lângă băuturile alcoolice, și băuturile nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, la fel ca și în cazul prevederilor art. 291 alin. 2 lit. e din Codul fiscal.
O primă remarcă, în cadrul acestor servicii, dacă produselor eco, montane, tradiționale, prevăzute de art. 291 alin. 3 lit. k, sunt din categoria celor care se încadrează ori la produse alcoolice, ori la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, cota aplicabilă ar fi cea de 19%, întrucât art. 291 alin. 2 lit. k nu face excepție pentru astfel de produse. Astfel, un produs eco, montan, tradițional va fi vândut cu cota de 5% de către orice comerciant/producător/distribuitor, în timp ce același produs servit la restaurant ar intra sub incidența cotei de 19%, în condițiile pe care le-am menționat. Fiind o subtilitate pe care operatorii economici o percep mai greu, considerăm că și în acest caz ar fi necesar ca autoritatea fiscală să realizeze de urgență clarificările necesare pentru o aplicare corectă a legii de către contribuabili, prin oricare din mijloacele propuse anterior”, explică sursa citată.
3. Problema cafelelor, ceaiurilor și limonadelor servite la restaurante - se aplică TVA-ul de 9% sau cel de 19%?
„În final, problema cea mai controversată la ora actuală este cea a cotei de TVA aplicabile pentru cafeaua, limonada și ceaiurile servite la restaurant, baruri și alte unități, ca produse preparate, cu sau fără adaos de zahăr sau lapte ori alți aromatizanți.
Și acestea sunt produse comercializate pe scară largă, iar în prezent există mai multe curente de opinie cu privire la cota aplicabilă, respectiv 9% sau 19%. Până acum nu am identificat nicio opinie oficială a autorității fiscale, având loc doar discuții informale din care a rezultat că s-ar aplica cota de 19% pentru unele dintre aceste produse. Și din partea operatorilor economici există opinii în acest sens, dar și opinii contrare potrivit cărora aceste produse nu se regăsesc printre cele descrise la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, pentru care cota aplicabilă ar fi cota standard de TVA de 19%, ci se regăsesc la codurile:
- NC 2101 12 92 (preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de cafea), pentru cafea și derivate, respectiv
- NC 2101 20 92 (preparate pe bază de extracte, esențe sau concentrate de ceai sau mate), pentru ceai,
Datorită incertitudinii create în jurul acestui subiect, solicităm, la fel ca în cazurile prezentate mai sus, ca autoritatea fiscală să-și îndeplinească obligația prevăzută de lege, menționată anterior, respectiv să-și exercite rolul activ de îndrumare a contribuabililor pentru corecta aplicare a acestor prevederi neclare, fie printr-o normă de aplicare, fie să indice printr-un comunicat afișat pe pagina oficială de internet - ce cote de TVA se aplică pentru cafea, limonade și ceaiuri servite la restaurant ca produse preparate”, mai scriu cei de la CCF.
În esență, în lipsa unor indicații oficiale ale MF, cotele de TVA aplicate în practică de contribuabili pot să difere în situațiile expuse mai sus. Asta înseamnă că cei care aplică greșit cotele de TVA riscă să aibă probleme ulterior în relația cu autoritățile fiscale.
Una dintre modalitățile prin care MF ar putea să clarifice aceste aspecte (și nu numai) ar fi prin modificarea normelor Codului fiscal. Deși OG 16/2022 a apărut astă-vară în Monitorul Oficial, MF n-a inițiat public până acum niciun demers de explicare a măsurilor din ordonanță prin modificarea normelor Codului fiscal (care ar trebui să ia forma unei hotărâri de Guvern).
Comentarii articol (0)