TVA-ul a crescut în cazul băuturilor îndulcite (de la 9% la 19%), în cazul cazării turistice și în cazul serviciilor de restaurant și catering (de la 5% la 9%) începând cu 1 ianuarie 2023, așa cum s-a stabilit prin OG 16/2022. În acest context, în februarie 2023, reprezentanții CCF au atras atenția că există situații în care cota de TVA aplicabilă este greu de determinat, cerând îndrumări de la autorități.
La câteva luni distanță, ANAF a răspuns zilele trecute solicitării CCF, însă a clarificat doar unele dintre problemele semnalate de fiscaliști, nu pe toate. După răspunsul venit în iunie, care clarifica în parte nelămuririle legate de aplicarea TVA anumitor produse, CCF a cerut lămuriri suplimentare pentru limonada preparată în localuri și pentru anumite produse eco, montane și tradiționale vândute în localuri.
Conform răspunsului oferit de ANAF la începutul lunii august:
- dacă produsele eco, montane sau tradiționale se livrează ca atare, cota de TVA este de 5%, dacă sunt achiziționate în cadrul unui serviciu de restaurant/catering și se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, cota e de 19%;
- limonadei preparate în localuri i se aplică tot cota de 19%, prin extinderea concluziei din clarificarea inițială oferită de ANAF, pe baza celor transmise de Autoritatea Vamală Română.
În răspunsul inițial trimis de ANAF celor de la CCF, publicat în prima parte a lunii iunie, concluziile au fost următoarele:
1. Referitor la problema sucurilor eco de fructe și legume care conțin zahăr, pentru care era neclar dacă TVA-ul este de 9% sau 19%. Conform reprezentanților ANAF, pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr (ori alți îndulcitori) sau care sunt aromatizate și care se încadrează la categoria produselor ecologice, cota de TVA aplicată este de 5%, însă numai dacă livrarea e însoțită de documentul de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În rest, pentru băuturile nealcoolice îndulcite sau aromatizate, TVA-ul este de 19%.
2. În ceea ce privește problema legată de cafea și ceai (servite în localuri), pentru care era neclar dacă se aplică TVA-ul de 9% sau cel de 19%. În acest caz, reprezentanții ANAF s-au referit la cafele, ceaiuri și cacao (ce sunt preparate în localuri sau sunt vândute prin automate comerciale). Concret, pentru aceste băuturi preparate (nu s-a făcut nicio diferențiere între îndulcite și neîndulcite) s-a clarificat că se aplică TVA-ul de 19%.
În esență, în lipsa unor indicații oficiale, cotele de TVA aplicate în practică de contribuabili pot să difere în situațiile ambigue. Asta înseamnă că cei care aplică greșit cotele de TVA riscă să aibă probleme ulterior în relația cu autoritățile fiscale.
Notă: Întreaga corespondență CCF - ANAF este pusă în acest material.