Deciziile prin care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a impus sume suplimentare de plată pentru TVA-ul aferent ceaiurilor și cafelelor au fost anulate recent în instanță în cazul unui contribuabil din domeniul HoReCa. Astfel, judecătorii au stabilit că ANAF a greșit considerând că trebuie aplicată o cotă de TVA de 19%, nu de 9%, în urma modificărilor aduse de OG 16/2022. Citește articolul
Legea impune operatorilor economici din sectorul agroalimentar, inclusiv cei din industria hotelieră și alimentația publică, să implementeze măsuri de prevenire a risipei alimentare, obligându-i să adopte cel puțin două din zece măsuri stabilite. Normele de aplicare recente detaliază măsurile specifice pentru fiecare etapă a lanțului alimentar și impun, între altele, adoptarea unui plan anual de măsuri sau comunicări anuale către angajați despre obiectivele de reducere a risipei. În plus, clienții trebuie să fie informați despre posibilitatea de a lua acasă alimentele neconsumate, fără costuri suplimentare, drept ce trebuie menționat în meniuri. Vorbim, totodată, de colectarea separată a deșeurilor alimentare, pe categorii, dar și de redirecționarea de către unitățile de alimentație publică a alimentelor către operatorii receptori sau consumatorii finali. Citește articolul
Criteriile în baza cărora se derulează controalele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în domeniul HoReCa au fost publicate recent pe pagina de internet a instituției, tocmai pentru a facilita conformarea operatorilor din domeniu la rigorile legislative aflate în zona de competență a Autotității. Fișele de control conțin, pe lângă amintitele criterii de control, și sancțiunile pe care le pot aplica inspectorii. Citește articolul
Clienții restaurantelor și cantinelor pot cere gratuit apă de la robinet, dacă aceasta este potabilă, conform unei legi publicate recent în Monitorul Oficial. Actul normativ stabilește diverse măsuri, inclusiv creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului, organizarea de campanii de informare referitoare la calitatea apei și instalarea de dozatoare în clădirile publice. Citește articolul
Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului Economiei, propune introducerea unor schimbări în legislația privind domeniul turismului. Norma va facilita depunerea online a documentației pentru obținerea certificatelor de clasificare și licențelor de turism. În plus, va impune obligația declarării codurilor CAEN și a înregistrării contractelor de proprietate la Registrul Comerțului. Clasificarea unităților de alimentație publică va deveni opțională, iar suspendarea la cerere a activității operatorilor din turism va fi permisă pe o perioadă de un an. Publicitatea făcută structurilor de cazare neclasificate va fi interzisă cu desăvârșire. Citește articolul
Sistemul de Garanție Returnare (SGR) impune plătirea unei garanții la achiziționarea băuturilor, care este recuperată la returnarea ambalajului. Acest sistem se aplică și la cumpărăturile online ori la serviciile de livrare, indiferent ca este vorba despre pizzerii, restaurante, aplicații de tip Glovo sau restaurante. Citește articolul
Operatorii din industria ospitalității vor avea, începând de joi, de implementat în mod obligatoriu măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, potrivit unei legi publicate luni în Monitorul Oficial. Alături de ierarhia de măsuri impuse prin lege, legiuitorul a stabilit în sarcina operatorilor din industria ospitalității și o obligație specifică ce presupune completarea meniurilor cu privire la dreptul clienților de a lua mâncarea rămasă la pachet. Citește articolul
Așa cum se-ntâmplă acum în cazul băuturilor alcoolice, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori va fi interzisă din această săptămână, potrivit unei legi apărute marți în Monitorul Oficial. În cazul în care nu vor respecta această regulă, magazinele sau restaurantele vor risca inclusiv suspendarea activității timp de o lună. Citește articolul
După cum s-a stabilit acum câteva zile, din 15 martie, băuturile energizante nu mai pot fi vândute minorilor. Cei ce încalcă noile reguli riscă amenzi de zeci de mii de lei sau chiar suspendarea activității. Citește articolul
Una dintre situațiile problematice apărute în contextul trecerii, în 2024, la folosirea e-Factura pentru toate operațiunile B2B este cea a facturilor pentru deconturile salariaților. Practic, angajatorii trebuie să se asigure că facturile sunt emise pe numele firmei și transmise prin e-Factura, pentru a putea fi înregistrate în contabilitate. Totodată, este recomandabil ca furnizorii să știe să treacă anumite informații la comentariile facturilor XML, pentru a ușura reconcilierea la nivelul angajatorului. Citește articolul