Ce este risipa alimentară, în accepțiunea Legii nr. 217/2016: „situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare”.
Începând de azi, Legea nr. 217/2016 se întoarce la esența sa inițială - instituirea unor obligații pentru operatorii din industria alimentară în sensul diminuării risipei alimentare. Preț de câțiva ani, ca urmare a unei răzgândiri legislative, măsurile de diminuare a risipei au fost doar facultative. În practică, de-a lungul acestor ani, s-au văzut implementate unele măsuri de diminuarea risipei alimentare - multe dintre marile magazine practică vânzarea la preț redus a produselor aproape de termenul de expirare, deși reducerile nu sunt întotdeauna semnificative, așa cum se întâmplă în alte state europene, s-au alăturat lanțuri de patiserii, fast-food-uri, au apărut aplicații în care comercianții se înregistrează pentru a facilita informarea celor interesați cu privire la vânzările accelerate ș.a.m.d.
De astăzi însă, toți operatorii din industria alimentară, inclusiv restaurantele și orice locații unde se servește mâncare au obligația de a aplica măsurile prevăzute de lege pentru diminuarea risipei.
Schimbarea de paradigmă vine ca urmare a Legii nr. 49/2024, care a modificat Legea privind diminuarea risipei alimentare, adăugând inclusiv noi măsuri față de cele propuse anterior.
Legea nr. 217/2016 prevede că operatorii economici din sectorul agroalimentar, aşa cum sunt definiţi în Regulamentul (CE) de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, au obligaţia să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare. Regulamentul definește operatorii drept persoane fizice sau juridice care răspund de îndeplinirea cerințelor legislației alimentare în cadrul întreprinderii cu profil alimentar aflată sub controlul lor. Întreprinderea cu profil alimentar înseamnă orice întreprindere, indiferent dacă are sau nu drept scop obținerea de profit și indiferent dacă este publică sau privată, care desfășoară oricare dintre activitățile legate de orice etapă de producție, prelucrare și distribuție a produselor alimentare. Ca atare, Legea 217/2016 se aplică tuturor operatorilor din sectorul alimentar, indiferent de forma de organizare a acestora. Sunt vizați atât producătorii, cât și comercianții, precum și sectorul hotelier.
Legea privind diminuarea risipei alimentare vizează, desigur, și operatorii din domeniul public - „Autorităţile şi instituţiile administraţiei publice au obligaţia să ia măsuri de prevenire şi diminuare a risipei alimentare atunci când, în cadrul activităţii desfăşurate, rămân sau pot rămâne surplusuri de alimente”, prevede, începând de astăzi, legea.