avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Acasă Subiect: risipa alimentara
Subiect: risipa alimentara
ACCES PREMIUM

Opinie Obligația legală de diminuare a risipei alimentare poate aduce și beneficii fiscale

Deloitte România în Contabil și fiscal
29 Iulie 2021 | 0 | 1373 | Timp de citire: 3 min.

Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a autorităților naționale, care monitorizează fenomenul și caută soluții pentru optimizarea consumului de alimente și accesul echitabil la hrană pentru țările care se confruntă cu dificultăți în această privință. Pandemia de COVID-19 a accentuat fenomenul, din cauza panicii care a indus un comportament irațional în rândul populației, respectiv constituirea de provizii exagerate care, în scurt timp, s-au transformat în deșeuri alimentare. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Ce avantaj fiscal vor avea cei care aplică mecanismele de diminuare a risipei alimentare

Simona Voiculescu în Contabil și fiscal
Redactor-șef, avocatnet.ro
12 Februarie 2019 | 0 | 1591 | Timp de citire: 2 min.

Ca să fie încurajați să aplice mecanismele Legii privind diminuarea risipei alimentare, firmele din sectorul agroalimentar pot beneficia de un avantaj fiscal destul de important, cu condiția să respecte cerințele din această lege. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Legea risipei alimentare se poate aplica, în sfârșit. Mecanismul e însă opțional pentru companii

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
11 Februarie 2019 | 2 | 15376 | Timp de citire: 2 min.

Legea privind diminuarea risipei alimentare le propune operatorilor agroalimentari luarea unor măsuri bine stabilite pentru a se reduce pe cât posibil acest fenomen îngrijorător. Adoptată în 2016, legea a intrat în vigoare de puțin timp și are, în sfârșit, norme de punere în aplicare, oficializate de curând. Legea risipei alimentare a fost modificată semnificativ vara trecută însă, într-atât încât s-a ajuns, de la un mecanism obligatoriu, la unul facultativ pentru operatorii economici din sectorul agroalimentar. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Normele pentru diminuarea risipei alimentare, retrase: Cum ar fi trebuit donate alimentele aflate aproape de momentul expirării?

Eduard Popescu în Aspecte juridice
Redactor, avocatnet.ro
24 Mai 2017 | 0 | 6055 | Timp de citire: 4 min.

Legea care obligă comercianții din sectorul agroalimentar să vândă alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum la un preț redus, iar ulterior să le doneze anumitor entităţi, a intrat în vigoare la finalul săptămânii trecute, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lansase recent, în dezbatere publică, normele de aplicare pentru noile prevederi. Totuși, documentul care detalia practic procedura prin care produsele alimentare vor fi donate sau sponsorizate a fost retras de pe site-ul instituției, ministrul de resort explicând recent în presa centrală că prevederile trebuie reanalizate, iar punerea în aplicare a legii, amânată.  Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Legea care obligă și micile magazine să doneze produsele aflate aproape de expirare nu se poate aplica încă

Eduard Popescu în Aspecte juridice
Redactor, avocatnet.ro
24 Mai 2017 | 6 | 42563 | Timp de citire: 3 min.

Alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum ar trebui vândute cu un preţ redus, iar ulterior donate anumitor entităţi, dacă nu se reușește vânzarea lor. Măsurile sunt cuprinse într-un act normativ deja în vigoare şi care vizează toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar, fără a se face vreo distincţie întra marile lanţuri de magazine şi micii comercianţi. Totuși, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat recent că prevederile nu se pot aplica, în lipsa un norme concrete.  Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE În lipsa normelor de aplicare, comercianţii nu pot vinde la preț scăzut sau dona alimentele aflate aproape de expirare

Eduard Popescu în Aspecte juridice
Redactor, avocatnet.ro
24 Mai 2017 | 6 | 64102 | Timp de citire: 4 min.

De duminică, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi, cel puțin teoretic, să ia anumite măsuri de prevenire a risipei alimentare, potrivit unui act normativ publicat cu ceva timp în urmă în Monitorul Oficial. Concret, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum ar trebui vândute la un preţ redus, iar ulterior donate anumitor entităţi, dacă nu sunt vândute. Totuși, punerea efectivă în aplicare a noilor prevederi nu se va produce prea curând, în condițiile în care normele metodologice lansate recent în dezbatere publică au fost retrase de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR).  Citește articolul

ACCES PREMIUM

Prima măsură pe care trebuie să o ia comercianții pentru a evita risipa alimentară

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
16 Mai 2017 | 0 | 3274 | Timp de citire: 3 min.

O serie de prevederi referitoare la diminuarea risipei alimentare vor intra în vigoare duminica aceasta și se vor aplica tuturor operatorilor economici din zona agroalimentară. Cei vizați de aceste prevederi vor trebui să ia, înainte de toate, o serie de măsuri de responsabilizare, potrivit unui proiect de act aflat în dezbatere publică. Aceștia vor fi nevoiți să întocmească un plan de prevenire, pe care să-l afișeze în magazine și pe paginile de internet proprii. Citește articolul

ACCES GRATUIT

În Italia, anumite produse alimentare nevândute într-o zi sunt considerate surplus de hrană și trebuie donate

Dragos Niculescu în Obligatii legale în Italia
Redactor, avocatnet.ro
10 Mai 2017 | 0 | 8186 | Timp de citire: 3 min.

Spre sfârșitul lunii mai, în România va intra în vigoare Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Această lege încearcă să reducă volumul de alimente care ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse și să faciliteze funcționarea instituţiilor sau organizaţiilor non-guvernamentale cu rol social. Astfel, potrivit acestei legi, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare și să scoată la vânzare cu preț redus  produsele al căror termen de valabilitate este aproape de expirare și, în cazul în care acestea nu sunt vândute, să fie donate către fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni. Citește articolul