În Italia se aplică, încă de la jumătatea anului trecut, o lege asemănătoare care încearcă să limiteze și chiar să elimine risipa de produse alimentare și farmaceutice.
Actul normativ care conține aceste “norme pentru limitarea risipei, utilizarea eficientă a resurselor și sustenabilitatea mediului” a fost aprobat de Senat și are ca scop reducerea risipei din toate etapele de producție, procesare, distribuție sau administrare a produselor alimentare și farmaceutice.
Potrivit Food and Agriculture Organization sunt peste 950 de milioane de persoane în lume cu risc de malnutriție și creșterea populației globului va necesita o creștere a producției agricole în următorii 35 de ani. Se estimează că, până în anul 2020, cantitatea de hrană aruncată va crește cu 40% și va ajunge la 125 de milioane de tone.
Principalele măsuri stipulate în această lege sunt legate de donarea alimentelor, a medicamentelor și hainelor.
Cedarea cu titlu gratuit a surplusului de hrană în scopuri sociale
Operatorii din sectorul alimentar pot ceda, cu titlu gratuit, surplusul de hrană organizațiilor ce distribuie alimente persoanelor nevoiașe (organizații non-profit). Organizațiile trebuie să direcționeze surplusul de hrană în principal către consumul uman și, doar dacă acesta este impropriu consumului uman, poate fi direcționat către consumul animal sau transformare în compost.
Prin surplus de hrană se înțelege totalitatea produselor, ce respectă cerințele de igienă și siguranță a produsului, care nu sunt vândute din cauza lipsei de cerere și sunt scoase de la vânzare, se află în apropierea termenului de expirare, sunt înlocuite de noi produse pe piață, au suferit daune provocate de fenomene meteo sau nu se pot comercializa din cauza deteriorării ambalajului.
Caracteristicile produselor donate și responsabilitățile operatorilor din sectorul alimentar
Alimentele se pot dona și transfera chiar și după expirarea termenului de valabilitate, cu condiția ca ambalajul lor să fie intact și să se fi respectat condițiile de depozitare specifice.
Produsele de brutărie care nu necesită refrigerare și nu sunt vândute într-un interval de 24 de ore de la producție sunt considerate surplus de hrană și neadecvate vânzării în magazine și supermarketuri și pot fi donate organizațiilor non-profit.
Operatorii din sectorul alimentar ce donează alimente trebuie să folosească metodele corecte de manipulare și depozitare ale acestora, în așa fel încât să fie respectate normele de siguranță igienico-alimentară. Suplimentar, operatorii din sectorul alimentar trebuie să prevină amestecarea loturilor de alimente sau înlocuirea produselor destinate altor scopuri decât cele stabilite.
Alte măsuri pentru limitarea risipei alimentare
Un nou termen de valabilitate
Pe etichetele produselor alimentare se poate tipări, pe lângă termenul de valabilitate sau data expirării, și termenul de utilizare comercială. Acest termen trebuie să fie mai mic decât termenul de valabilitate, în așa fel încât să permită depozitarea temporară și livrarea produselor alimentare către persoanele nevoiașe.
Mâncarea rămasă în farfurie se pune la pachet
Pentru a atinge obiectivele stabilite de Programul Național de Prevenție a Risipei, fiecare regiune trebuie să semneze acorduri cu restaurantele din acea regiune și să le echipeze cu containere reutilizabile sau reciclabile în care clienții să primească mâncarea ce le rămâne la sfârșitul mesei.
Reducerea taxei pe gunoi
Municipalitatea poate impune o reducere a taxei pe gunoi pentru utilizatorii non-rezidențiali (comerciali, ce se ocupă cu producția sau distribuția) care donează, direct sau indirect, surplusul de alimente organizațiilor non-profit. Reducerea taxei va fi direct proporțională cu cantitatea de bunuri sau produse alimentare donate.
Donarea de medicamente și îmbrăcăminte
Nu se pot dona medicamente expirate, cele ce necesită refrigerare, cele ce conțin substanțe stupefiante sau psihotrope și cele ce sunt distribuite numai prin intermediul spitalelor. Este interzisă vânzarea medicamentelor donate. Acestea se pot distribui cu ajutorul unor organizații non-profit doar dacă acestea au personal medical.
Se pot dona și articole vestimentare și accesorii, cu condiția ca această donație să fie făcută direct de persoanele fizice organizațiilor non-profit.
Pentru distribuția produselor alimentare, anul trecut, au fost alocate fonduri în valoare de două milioane de euro, iar pentru producția de ambalaje reutilizabile sau reciclabile Ministerul Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere a alocat un milion de euro pe an, timp de trei ani.
Comentarii articol (0)