Mai multe măsuri de prevenire a risipei alimentare pentru operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt incluse în Legea nr. 217/2016 aflată în vigoare de duminică, dar care, pentru a se și aplica efectiv, are nevoie de norme de aplicare.
În acest sens, MDRAP lansase recent, în dezbatere publică, un proiect de act normativ care aproba normele de aplicare a noilor prevederi și care urma să clarifice procedura efectivă pentru punerea în aplicare a noilor prevederi. Recent însă, documentul a fost șters de pe site-ul instituției, iar ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat ieri că a decis să amâne punerea în aplicare a noilor reglementări, astfel încât să nu se ajungă la un comerț paralel - detalii sunt aici.
Potrivit prevederilor din Legea nr. 217/2016, comercianţii din sectorul agroalimentar vor trebui să scoată la vânzare alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum la un preţ redus, pentru a fi sporite şansele ca produsele să fie cumpărate de consumatori.
Mai departe, în cazul în care nu vor reuşi vânzarea produselor a căror dată de valabilitate este aproape de expirare, așa cum vom arăta mai jos, operatorii economici vor trebui să le doneze anumitor asociaţii şi fundaţii, precum şi întreprinderilor sociale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale, înregistrate ca atare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Astfel, în ceea ce privește transferul alimentelor prin donare/ sponsorizare către entitățile înregistrate la ANSVSA (fie ele fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni), normele pentru aplicarea actului normativ impun organizarea unei unități de coordonare a alimentelor donate (UCAD), acolo unde magazinele și ceilalți operatori din sectorul agroalimentar vor trebui să transmită informații detaliate cu privire la disponibilul de alimente aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, respectiv tipul alimentelor, cantitatea, locația, modul de ambalare și termenul de expirare.
De altfel, UCAD va primi asemenea date pe o platformă online, denumită Registrul Electronic al Alimentelor Donate (READ), care va funcționa ca o bursă a alimentelor aflate aproape de expirarea datei de consum.
Atât operatorii economici care vor dona alimentele, cât și entitățile ce le vor primi, se vor înscrie pe platforma READ, pe bază de user și parolă. În cazul entităților beneficiare, contul va fi validat automat pe baza numărului documentului de înregistrare eliberat de ANSVSA.
În funcție de interesul manifestat de fundațiile, azilele sau celelalte entități interesate, prioritizarea donării/ sponsorizării se va face pe loturi, pe principiul "primul servit, primul servit", așa cum scrie în proiectul de act normativ al MADR.
Transferul alimentar pe bază de donare/ sponsorizare
Transferul alimentelor tranzacționate în cadrul READ se va face pe bază de contract de donație/ sponsorizare, scrie în proiectul de act normativ. Ca regulă, donația reprezintă un contract prin care o persoană fizică sau juridică, numită donator, transmite unei alte părți un bun, fără a cere nimic în schimbul acestei operațiuni.
Deşi are titlu gratuit, donaţia se face în formă autentică, prin contract scris, ce trebuie acceptat de reprezentanţii ambelor părţi. Ca excepție, bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, încheiat valabil prin acordul de voinţe al părţilor.
De cealaltă parte, sponsorizarea este reglementară prin Legea nr. 32/1994 și reprezintă un act juridic prin care două persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de către una dintre părţi, denumită beneficiarul sponsorizării.
Contractul de sponsorizare se încheie în formă scrisă, cu specificarea obiectului, valorii şi duratei sponsorizării, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor părţilor.
Atenție! Legea nr. 217/2016 stabilește amenzi importante pentru operatorii economici care vor alege să arunce produsele alimentare în detrimentul donării lor. Astfel, amenda pentru firmele mari poate ajunge chiar la 10.000 de lei. Detalii sunt aici.
Definiția alimentului aflat aproape de expirare, pe categorii de produse
Proiectul de act normativ publicat inițial în dezbatere publică clarifică și ce înseamnă aliment aflat „în apropierea datei de expirare”.
Astfel, în ceea ce privește laptele și produsele lactate, dar și carnea și produsele din carne, acestea vor fi încadrate în categoria alimentelor aflate aproape de expirare cu două zile înainte de expirarea datei-limită de consum, cu condiția ca perioada în care trebuie consumate să nu depășească 20 de zile.
Totodată, același termen este prevăzut și pentru produsele din pește, cele de panificație sau fructe și legume. În schimb, dacă data durabilității minimale este mai mare, ca de exemplu între șase luni și un an, produsele aflate aproape de expirare vor trebui oferite cu 14 zile înainte de ultima zi în care pot fi consumate efectiv.
Atenție! Proiectul normelor privind diminuarea risipei alimentare nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de aprobarea Executivului și publicarea în Monitorul Oficial.