avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Activitatea la o asociatie nonprofit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Activitatea la o asociatie nonprofit

Buna ziua,
1. Am o asociatie non-profit care se axeaza pe ajutorarea copiilor nevoiasi, cu dizabilitati si pe dezvoltarea educationala. In actele constitutive nu am gasit niciunde CODUL CAEN?????
-2.O alta problema, eu ca si membru fondator, respectiv vicepresedinte pot sa ma angajez ca si contabil pentru conducerea contabilitatii?(sunt contabil expert )
-3.Asociatia este infiintata din 2010, dar nu a avut nici un fel de activitate pana anul acesta. Momentan am o sponsorizare si depunem cererea 230. Indeplinim conditii de eligibilitate pentru a aplica la un proiect prin fonduri europene, si daca da, unde sa caut? M-ar interesa un centru de recreere pentru copii, pt ca aici in comuna noastra nu avem nimic amenajat pentru copii, primaria nu a facut nimic.(suntem dintr-o comuna de langa Santana de Mures)
-4.Un functionar public(un colaborator cu care voi lucra la proiect) poate intra in asociatie, sau cu angajare?
5. Se poate face un "protocol de colaborare" cu Scoala din comuna ? Cadrele de la scoala vor sa introduca programul "after school" platit din cei 2%, iar diferenta de la parinti. Cum se procedeaza? Se face angajarea cadrului didactic pe asociatie, ii platim un salariu din "donatiile parintilor" plus sponsorizari,...?
Mai vreau un model de "Regulament de ordine interioara", "Buget de venituri si cheltuieli".... sunt novice in ramura aceasta- eventual o carte sa citesc tot ceea ce inseamna derularea unei activitati intr-o asociatie.
6. La o actiune de strangere de fonduri organizata de scoala,- o sa mergem dupa sponsorizare daca este nevoie de ceva-,pe suma de bani adunati, Asociatia face chitanta de "donatie", pe care apoi, o doneaza la randul ei Scolii, pt obiectivul propus cu ocazia respectivei actiuni, sau pur si simplu acea suma de bani nu mai trebuie rulata prin asociatie, ci prin PJ"Scoala......"?
7. Sub tutela cui se afla scoala in mediul rural- Ministerul Educatiei , respectiv Inspectoratele judetene, sau Primarii locale? Pentru ca la scoala e nevoie de niste lucrari de reparatie, care, dupa parerea mea, trebuie efectuate de institutia de care apartin scolile, nu?
Directoarea scolii nici nu stie ce bani primeste anual de la Inspectorat, nu vede nici macar Bugetul de venituri si cheltuieli, care-l face contabila de la Primarie. Bugetul este public, nu? ar trebui sa se faca sedinta de Consiliu pt a vedea executarea Bugetului pe anul trecut, ce bani au primit si unde s-au dus, ca la Scoala sigur nu. Cum functioneaza chestia asta? cine face bugetul? Va rog sa ne ajutati sa facem lumina in acest caz, sa ajutam directoarea sa-si intre in atributiuni, pt ca ea nici nu stie ce are dreptul sa intrebe si ce nu, se multumeste cu ce-i spune contabila de la Primarie.
Cum anume ne putem ajuta reciproc Primaria-Scoala si Asociatia?
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 13:15, 19 Februarie 2015
1.Folositi codul caen 9499 Activitati ale altor organizatii n.c.a.
2. Daca sunteti expert contabil membru ceccar, puteti tine contabilitatea asociatiei gratuit pe baza unui contract de voluntariat sau puteti incheia un contract de prestari servicii pentru cateva ore cat va trebuie sa faceti balanta si apoi bilantul. Pentru o asociatie care abia ce reuseste sa stranga niste bani sa-si acopere cheltuielile curente, e foarte greu sa reusesca sa-si asigure regulat niste bani pentru plata la zi a impozitelor si contributiilor sociale ce decurg dintr-un contract de munca pe perioada nedeterminata, chiar si cu norma redusa.
3. Trebuie sa contactati un consultant pe fonduri europene. Dar in principiu trebuie sa aveti un istoric al asociatiei in domeniul respectiv, sa aveti o echipa de membri.
4. Nu.
5. Da, dar trebuie sa va informati foarte bine cum functioneaza colaborarea, care este aportul fiecarei parti. Sa va ganditi bine si chiar sa faceti un mic studiu din care sa aflati dorintele parintilor adica daca sunt de acord sa lase copii sa participe la activitatile organizate (After school). Adica sa vedeti numarul de potentiali participanti in functie de care cautati sa cereti scopii sa va puna la dispozitie spatiul necesar pentru activitatile educative, recreative si chiar pentru servirea unei mese, daca e cazul.
6. Asociatia incheie contracte de sponsorizare cu persoanele juridice carora le solicita bani si bunuri in natura. Pentru banii primiti da chitanta sau incasarea o face in contul bancar al asociatiei. Din acesti bani se pot achizitiona cu factura bunuri sau servicii necesare copiilor care participa la activitatile organizate (After school). Banii/bunurile nu le da scolii.
7. Prin asociatie si pentru amenajarea spatiilor in care se vor derula activitatile after school, se pot face anumite cheltuieli cu reparatiile, amenajare cu mobilier dar sa aveti in vedere cati bani puteti sa adunati pentru toate acestea. Adica sa nu fie iluziile prea mari.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
george-neagu, moderator
Ref intrebare 4: Nu vad de ce un functionar public nu ar putea deveni membru intr-o asociatie si / sau voluntar al acesteia. E o situatie chair frecventa. Problema e numai daca ar fi vorba sa devina salariat...
Referitor la after school important este sa nu fie asimilata cu o activitate economica, adica daca beneficiarii serviciului sunt exclusiv cei care sponsorizeaza, iar sponsorizarea este relativ constanta :).
Sunt posibile si activtiatile economice, dar acolo sunt alte reguli. O activtiate economica mascata pe activtiate nonprofit este periculoasa si atrage amenzi mari si recalcularea tuturor impozitelor si taxelor.
O mascare in activitate nonprofit a uneia cu evident caracter for-profit risca sa atraga nu doar stabilire retoactiva pe 5-6 ani a unor obligatii de plata de taxe, impozite etc. cu toate dobanzile si majorarile aferente conform Codului de procedura fiscala, ci si dosar penal de evaziune fiscala daca se poate demostra intentia, adica faptul ca cel care a facut acea simulatie isi dadea seama ca ce face el este business si totusi a facut chestia cu scop de profit dar sub masca ONG, penrtru a eluda plata de taxe si impozite pe care le datora evident daca actiona ca operator economic sau ca ONG dar in cadrul activitatilor economice si nu a celor non-profit....
daca parintii se hotarasc sa sprijine aceasta activitate , benevol, deci cu acordul lor scris, si anume prin plata partiala a acestui serviciu de "after school", si restul din alte venituri incasate de ONG, nu este ok?, de ce s-ar considera activitate economica?, nu inteleg la ce v-ati referit.

Alte discuții în legătură

Program after school nicoletasilvesan nicoletasilvesan Buna ziua, Sunt profesor si as dori sa stiu daca pot organiza in scoala cursuri de after school si sa pot fi platita cu bani obtinuti din sponsorizari. ... (vezi toată discuția)
Diferente intre ong si sc angi prunaru angi prunaru As dori va rog sa aflu diferenta dintre un ONG si o SC.Ca fiscalitate si impozite vorbind si alte avantaje.Multumesc. (vezi toată discuția)
Legi si norme de functionare after school Loredana-M Loredana-M Vreau sa-mi infiintez un after school. Ma intereseaza dupa ce legi si norme functioneaza aceasta institutie. Va multumesc pentru orice ajutor. Loredana-M (vezi toată discuția)