Începând din 2019, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) ține evidența firmelor care comit nereguli în raport cu legislația de protecția consumatorilor, astfel încât, dacă acestea încalcă în mod repetat legea, să fie sacționate din ce în ce mai dur, a explicat anul trecut ANPC pentru redacția noastră. Documentul în care sunt înregistrate astfel de firme poartă denumirea de cazier contravențional. Citește articolul
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va introduce, de la sfârșitul acestei săptămâni, un cazier contravențional pentru operatorii economici, potrivit unui comunicat recent al autorității. În cazierul contravențional se vor nota faptele pentru care au fost sancționate firmele, precum și felul sancțiunii, astfel încât, atunci când firma încalcă din nou legislația, sancțiunile să nu se repete și să fie mai dure. Citește articolul
Alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum ar trebui vândute cu un preţ redus, iar ulterior donate anumitor entităţi, dacă nu se reușește vânzarea lor. Măsurile sunt cuprinse într-un act normativ deja în vigoare şi care vizează toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar, fără a se face vreo distincţie întra marile lanţuri de magazine şi micii comercianţi. Totuși, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat recent că prevederile nu se pot aplica, în lipsa un norme concrete. Citește articolul
De duminică, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi, cel puțin teoretic, să ia anumite măsuri de prevenire a risipei alimentare, potrivit unui act normativ publicat cu ceva timp în urmă în Monitorul Oficial. Concret, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum ar trebui vândute la un preţ redus, iar ulterior donate anumitor entităţi, dacă nu sunt vândute. Totuși, punerea efectivă în aplicare a noilor prevederi nu se va produce prea curând, în condițiile în care normele metodologice lansate recent în dezbatere publică au fost retrase de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR). Citește articolul
O serie de prevederi referitoare la diminuarea risipei alimentare vor intra în vigoare duminica aceasta și se vor aplica tuturor operatorilor economici din zona agroalimentară. Cei vizați de aceste prevederi vor trebui să ia, înainte de toate, o serie de măsuri de responsabilizare, potrivit unui proiect de act aflat în dezbatere publică. Aceștia vor fi nevoiți să întocmească un plan de prevenire, pe care să-l afișeze în magazine și pe paginile de internet proprii. Citește articolul