avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Acasă Subiect: diminuarea risipei alimentare
Subiect: diminuarea risipei alimentare
ACCES PREMIUM

Activezi în domeniul alimentar? Ce trebuie să știi despre obligația de diminuare a risipei alimentare

avocatnet.ro în Aspecte juridice
1 Aprilie 2024 | 0 | 702 | Timp de citire: 3 min.

După o perioadă în care măsurile de reducere a risipei au fost facultative, Legea nr. 217/2016 revine la aplicarea obligatorie a acestor măsuri în industria alimentară, inclusiv în restaurante și alte locații unde se servește mâncare. Până la momentul completării normelor de aplicare a Legii nr. 217/2016, iată principalele concluzii ale noilor reglementări: Citește articolul

ACCES PREMIUM

Diminuarea risipei alimentare: Donarea alimentelor, încurajată prin câteva facilități fiscale

Simona Voiculescu în Relații de muncă & Asigurări sociale
Redactor-șef, avocatnet.ro
22 Martie 2024 | 0 | 780 | Timp de citire: 3 min.

Una dintre măsurile propuse operatorilor economici pentru diminuarea risipei alimentare este donarea alimentelor - atâta timp cât se face în condițiile strice din lege, plătitorii de impozit pe profit beneficiază de unele facilități fiscale pentru transferul gratuit al alimentelor către operatorii receptori. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Diminuarea risipei în industria alimentară, obligatorie începând de astăzi. Cui i se aplică noile obligații

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
21 Martie 2024 | 0 | 1305 | Timp de citire: 2 min.

Printr-o lege aplicabilă de astăzi, s-au impus noi obligații pentru operatorii din industria alimentară. Mai exact, toți operatorii din sectorul agroalimentar, persoane fizice și juridice deopotrivă, au acum obligația de a aplica măsurile prevăzute de lege pentru prevenirea și diminuarea risipei alimentare. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Ce măsuri trebuie să ia operatorii din industria alimentară pentru diminuarea risipei alimentare

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
20 Martie 2024 | 0 | 1205 | Timp de citire: 3 min.

„Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar, prevede de câțiva ani Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Doar că măsurile pentru diminuarea risipei nu au fost niciodată până acum impuse, ci doar recomandate. Din 21 martie însă, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv impus tuturor operatorilor din sectorul agroalimentar pentru că măsurile cuprinse în Legea nr. 217/2016, modificată începând de joi, vor deveni obligatorii. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Începând de joi, restaurantele trebuie să-și completeze meniurile cu noi informații în scopul diminuării risipei alimentare

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
19 Martie 2024 | 0 | 2237 | Timp de citire: 2 min.

Operatorii din industria ospitalității vor avea, începând de joi, de implementat în mod obligatoriu măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, potrivit unei legi publicate luni în Monitorul Oficial. Alături de ierarhia de măsuri impuse prin lege, legiuitorul a stabilit în sarcina operatorilor din industria ospitalității și o obligație specifică ce presupune completarea meniurilor cu privire la dreptul clienților de a lua mâncarea rămasă la pachet. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Legea combaterii risipei alimentare va deveni obligatorie pentru firme, începând de joia aceasta

avocatnet.ro în Aspecte juridice
18 Martie 2024 | 0 | 4775 | Timp de citire: 3 min.

Legea combaterii risipei alimentare prevede o serie de măsuri pe care le pot lua operatorii economici pentru a reduce acest fenomen, însă aceste măsuri au fost facultative până acum. Printr-o lege care intră joi în vigoare, mecanismele de prevenire a risipei urmează să devină obligatorii pentru firme, fiind introduse și o serie de obligații pentru autoritățile și instituțiile care pot ajuta la combaterea acestei risipe. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Opinie Obligația legală de diminuare a risipei alimentare poate aduce și beneficii fiscale

Deloitte România în Contabil și fiscal
29 Iulie 2021 | 0 | 1370 | Timp de citire: 3 min.

Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a autorităților naționale, care monitorizează fenomenul și caută soluții pentru optimizarea consumului de alimente și accesul echitabil la hrană pentru țările care se confruntă cu dificultăți în această privință. Pandemia de COVID-19 a accentuat fenomenul, din cauza panicii care a indus un comportament irațional în rândul populației, respectiv constituirea de provizii exagerate care, în scurt timp, s-au transformat în deșeuri alimentare. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Ce avantaj fiscal vor avea cei care aplică mecanismele de diminuare a risipei alimentare

Simona Voiculescu în Contabil și fiscal
Redactor-șef, avocatnet.ro
12 Februarie 2019 | 0 | 1586 | Timp de citire: 2 min.

Ca să fie încurajați să aplice mecanismele Legii privind diminuarea risipei alimentare, firmele din sectorul agroalimentar pot beneficia de un avantaj fiscal destul de important, cu condiția să respecte cerințele din această lege. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Legea risipei alimentare se poate aplica, în sfârșit. Mecanismul e însă opțional pentru companii

Simona Voiculescu în Aspecte juridice
Redactor-șef, avocatnet.ro
11 Februarie 2019 | 2 | 15364 | Timp de citire: 2 min.

Legea privind diminuarea risipei alimentare le propune operatorilor agroalimentari luarea unor măsuri bine stabilite pentru a se reduce pe cât posibil acest fenomen îngrijorător. Adoptată în 2016, legea a intrat în vigoare de puțin timp și are, în sfârșit, norme de punere în aplicare, oficializate de curând. Legea risipei alimentare a fost modificată semnificativ vara trecută însă, într-atât încât s-a ajuns, de la un mecanism obligatoriu, la unul facultativ pentru operatorii economici din sectorul agroalimentar. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Normele pentru diminuarea risipei alimentare, retrase: Cum ar fi trebuit donate alimentele aflate aproape de momentul expirării?

Eduard Popescu în Aspecte juridice
Redactor, avocatnet.ro
24 Mai 2017 | 0 | 6047 | Timp de citire: 4 min.

Legea care obligă comercianții din sectorul agroalimentar să vândă alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum la un preț redus, iar ulterior să le doneze anumitor entităţi, a intrat în vigoare la finalul săptămânii trecute, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lansase recent, în dezbatere publică, normele de aplicare pentru noile prevederi. Totuși, documentul care detalia practic procedura prin care produsele alimentare vor fi donate sau sponsorizate a fost retras de pe site-ul instituției, ministrul de resort explicând recent în presa centrală că prevederile trebuie reanalizate, iar punerea în aplicare a legii, amânată.  Citește articolul