Legea nr. 49/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost publicată azi în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare joi, de când va obliga operatorii economici din sectorul agroalimentar să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare -- față de prevederea aplicabilă până acum, care stabilea că operatorii „pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare".
Vorbim, practic, de o revenire asupra intenției inițiale din spatele Legii 217 - prevederile inițiale ale legii vizau obligarea operatorilor în sensul reducerii risipei alimentare, însă Legea 200/2018 a transformat aceste prevederi într-unele opționale. Deși Legea privind diminuarea risipei alimentare a intrat în vigoare încă din 2016, ea a putut fi pusă în aplicare abia din 2019, după mai multe suspendări de intrare în vigoare și după ce normele sale de aplicare au fost aprobate prin HG 51/2019. Chiar și în aceste condiții, măsurile de prevenire a risipei au fost aplicate doar de către cine a vrut.
Începând cu 21 martie, firmele vor avea obligația de a implementa măsuri precum vânzarea la preț redus a produselor alimentare aflate aproape de data de expirare, redistribuirea gratuită a alimentelor către operatorii receptori sau către alți operatori economici, utilizarea produselor alimentare pentru hrana animalelor, direcționarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistrați în vederea utilizării de material pentru hrana animalelor din adăposturi sau trimiterea produselor alimentare alterate pentru transformarea în compost sau biogaz. Unele dintre aceste măsuri sunt deja prevăzute de Legea 217/2016, altele sunt introduse de noua lege.
De asemenea, noua lege conține o prevedere ce vizează firmele din industria ospitalității, care vor trebui să permită clienților să ia la pachet, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care le-au comandat, dar nu le-au consumat (posibilitatea care există și acum la multe restaurante). Totodată, vor trebui să informeze despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu.
Prin această nouă lege, inițiatorii urmăresc și introducerea de obligații specifice în sarcina autorităților și instituțiilor administrației publice, precum:
- obligația pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în consultare cu Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor, de a întocmi o strategie națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, care trebuie actualizată o dată la cel mult cinci ani;
- implementarea unor măsuri de luptă împotriva risipei alimentare de către instituții, acolo unde sunt gestionate produse alimentare;
- crearea unei platforme naționale de către MADR pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare în cadrul căreia operatorii economici și cei receptori vor trebui să introducă informațiile obligatorii conform legii deja existente (platformă ce ar trebui finalizată până la 30 iunie 2025).
Legea recent publicată are ca scop, din punct de vedere social, distribuirea alimentelor care, altfel, ar fi devenit deșeuri într-un termen scurt/ mediu. Astfel, persoanele care trăiesc sub pragul sărăciei vor putea beneficia de hrană, asigurându-se o alimentație și un nivel de trai sănătos, spun inițiatorii legii.
Util de știut este că firmele care donează alimentele beneficiază și de o serie de facilități fiscale, cum ar fi reducerea impozitului și scăderea bazei de impozitare. De asemenea, comercianții nu datorează TVA pentru alimentele pe care le donează, iar încheierea contractelor de donație nu implică necesitatea formei autentice.