„Operatorii economici din sectorul agroalimentar, aşa cum sunt definiţi în Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, publicat în JO, seria L, nr. 31 din 1 februarie 2002, au obligaţia să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, prevede Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. În îndeplinirea acestei obligații stă, în principal, adoptarea unor măsuri de diminuare a risipei, ce trebuie luate conform ierahiei stabilite de lege, cel puțin câte două măsuri de către fiecare operator economic - persoană fizică sau juridică.
Adoptarea măsurilor nu este suficientă pentru că autoritățile și terții interesați trebuie să vadă că acestea nu sunt parte dintr-un cadru organizat și asumat pe o perioadă mai lungă de timp. Astfel, operatorilor li se va solicita să poată pune la dispoziţia autorităţilor cu atribuţii de reglementare rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acţiunile întreprinse şi rezultatele obţinute. Rapoartele anuale se vor realiza pe baza cadrelor internaţionale de raportare, dacă nu sunt deja cuprinse în rapoartele rezultatelor non-financiare ale respectivilor operatori, stabilește legea.
Printre aceste măsuri ce trebuie luate de operatori se numără și transferul cu titlu gratuit al produselor, despre care scriam recent într-un material dedicat. Dacă transferul nu se face conform legislației naţionale şi europene privind siguranţa alimentară, potrivit legii, operatorii economici care fac transferul pot fi sancționați cu sume între 10.000 și 20.000 de lei (beneficiul plății la jumătate din minimul legal, în 15 zile, este aplicabil).
O amendă ceva mai mare, de la 10.000 la 40.000 de lei, se va aplica însă abia după ce vom vedea funcțională platforma dedicată diminuării risipei alimentare care, în cel mai fericit caz, o să apară în primăvara viitoare. Când platforma va fi funcțională, operatorii economici vor trebui să încarce rapoartele şi planurile de diminuare a risipei alimentare, dar și să le publice pe pagina de internet proprie. Cei care nu vor pune la dispoziția autorităților sau nu vor încărca în platforma dedicată rapoartele și planurile anuale vor putea fi amendați, dacă fapta nu întrunește condițiile pentru a fi considerată infracțiune.
Aici se face însă distincția între operatorii economici mari și cei mai mici. Mai exact, în lege scrie că amenda privind punerea la dispoziție a rapoartelor și planurilor anuale nu se aplică microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici.