Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare îi obligă pe operatorii economici, din 21 martie, să ia măsuri de prevenire şi reducere a risipei alimentare conform unei ierarhii de prevenire stabilite în lege.
În rândul acestor măsuri, pe locul 3, se află redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori, precum şi măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici. Transferul cu titlu gratuit sau donarea alimentelor vine după măsurile de responsabilizare, adică cele prin care se încearcă prevenirea pe cât posibil a risipei alimentare (nu se produce atât de mult, de exemplu) și după reducerea prețului alimentelor aproape de data de expirare. Sunt excluse de la donare, desigur, băuturile alcoolice.
„Operatorii economici trebuie să realizeze demersurile necesare pentru încheierea unui contract-cadru cu operatori receptori pentru transferul cu titlu gratuit al alimentelor”, prevede Legea nr. 217/2016. Transferul cu titlu gratuit al alimentelor se face către operatorii receptori sau consumatorii finali, dar aceștia nu au voie să comercializeze la rândul lor alimentele primite, către alţi operatori din sectorul alimentar sau consumatorilor finali.
Ca încadrare juridică, alimentele transferate se consideră a face obiectul darului manual în sensul art. 1.011 alin. (4) din Codul civil, indiferent de valoare, potrivit legii.
Totuși, de la această regulă există câteva excepții care pot comercializa alimente către consumatorul final, dar la un preț care să permită acoperirea cosutrilor de funcționare a activităților respective: asociaţiile şi fundaţiile care funcţionează în baza OG nr. 26/2000, întreprinderile sociale care funcţionează în baza Legii nr. 219/2015 sau serviciile sociale ale furnizorilor publici care funcţionează în baza art. 27 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, care sunt operatori din sectorul agroalimentar, înregistraţi la ANSVSA, şi care desfăşoară activităţi în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile. Nivelul maximal al costurilor de funcţionare se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare (la momentul redactării acestui articol, normele nu au fost actualizate corespunzător celor mai recente prevederi ale legii).
Operatori economici (organizaţii donatoare) - operatorii din sectorul agroalimentar definiţi de Regulamentul (CE) nr. 178/2002, care pot redistribui produse alimentare în scopul donării de alimente, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 852/2004 |
Operatori receptori - operatorii din sectorul agroalimentar care desfăşoară activităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ce răspund de respectarea legislaţiei din domeniul igienei alimentelor după preluarea acestora de la operatorii economici; Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte cerinţe minime pentru anumite categorii de operatori în ceea ce priveşte condiţiile pe care aceştia trebuie să le îndeplinească pentru a deveni operatori receptori |
Facilitățile fiscale pentru plătitorii de impozit pe profit
De transferul cu titlu gratuit a alimentelor către operatorii receptori legiuitorul a legat, încă din 2016, anumite facilități fiscale. Este, de altfel, singura situație în care vorbim de facilități fiscale în contextul măsurilor de prevenire a risipei alimentare.
Avem, astfel, la impozitul pe profit, o deductibilitate pentru următoarele cheltuieli:
- alimentele destinate consumului uman, cu data-limită de consum aproape de expirare, dacă transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
- subprodusele de origine animală, nedestinate consumului uman, dacă eliminarea acestora este efectuată potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
- produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, dacă direcţionarea/dirijarea vizează transformarea acestora în compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare.