Printr-o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se stabilește că statele membre nu pot interzice în mod general și abstract utilizarea denumirilor din industria cărnii, mezelurilor și a peștelui pentru a descrie, comercializa sau promova alimentele pe bază de proteine vegetale, chiar dacă acestea înlocuiesc în totalitate proteinele de origine animală. Cu toate acestea, statele membre pot sancționa utilizarea unor astfel de denumiri dacă, în practică, acestea induc în eroare consumatorul, iar producătorii trebuie să furnizeze informații clare cu privire la înlocuirea ingredientelor. CJUE a concluzionat că armonizarea expresă a legislației UE privind etichetarea alimentelor acoperă și situația în care compoziția alimentelor se schimbă complet. Aceasta înseamnă că statele membre nu pot adopta măsuri naționale care să reglementeze sau să interzică utilizarea unor astfel de denumiri, în afara cadrului stabilit de legislația UE. Citește articolul
Consumatorii vor trebui să primească, din ianuarie, informații clare și complete în legătură cu produsele alimentare ce conțin făină obținută din orice fel de insectă, potrivit unei legi publicate marți în Monitorul Oficial. Norma stabilește regulile folosirii insectelor la prepararea produselor alimentare. De pildă, produsele tradiționale nu vor putea conține făină de insecte, iar detalii despre conținutul produselor alimentare la care s-a folosit o astfel de făină vor trebui să apară atât pe eticheta acestora și lângă produs, cât și pe site-urile care le vând, dacă vânzarea se face online. Nerespectarea noilor reguli va duce la amenzi de până la 100.000 de lei. Citește articolul
Un proiect de lege adoptat recent de Senat își propune să introducă eticheta de ”produs românesc” pentru carnea și produsele din carne provenite exclusiv din ferme din România. De asemenea, inițiativa ar urma să interzică vânzarea de carne sintetică. Abaterile de la prevederile normei ar urma să fie sancționate cu amenzi mari sau chiar cu închiderea firmei contraveniente. Citește articolul
Obligația introdusă joi pentru firme, de a vinde consumatorilor produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans industriali de cel mult 2g la 100g de grăsime din conținut, vizează inclusiv magazinele care comercializează asemenea produse. Astfel, nu doar producătorii și restaurantele pot fi controlate, ci și orice magazin care pune la vânzare produse ce conțin acizi grași trans industriali. Citește articolul
Producătorii și comercianții de alimente, inclusiv restaurantele, sunt obligați de luna asta să respecte o limită maximă la acizii grași trans industriali prezenți în produsele alimentare. Din acest motiv, am obținut informații de la autorități despre controalele care urmează să fie făcute la firme. Unde sunt nereguli se vor putea da amenzi de până la 30.000 de lei și produsele neconforme vor trebui retrase de pe piață. Citește articolul
Producătorii și comercianții de alimente vor avea o nouă obligație legală începând cu prima zi a lunii aprilie 2021. Aceștia vor avea voie să pună pe piață numai alimente procesate cu un conținut foarte redus de acizi grași trans industriali, altfel vor risca amenzi de zeci de mii de lei și pierderi financiare generate de retragerea mâncărurilor neconforme de la vânzare. Citește articolul
Începând de astăzi, operatorii economici din sectorul alimentar sunt obligaţi să respecte noi reguli referitoare la etichetarea produselor alimentare, în conformitate cu dispoziţiile europene. Concret, aceştia trebuie să prezinte pe etichetele produselor şi anumite informaţii nutriţionale, precum valoarea energetică şi cantitatea de grăsimi sau zaharuri. Citește articolul
In cazurile in care etichetarea alimentelor sugereaza prezenta unor ingrediente pe care produsele nu le contin de fapt, consumatorii sunt indusi in eroare, se arata intr-o decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Decizia Curtii, aplicabila la nivelul intregii Uniuni Europene, a fost data intr-o cauza in care o infuzie de fructe comercializata de o societate germana pretindea ca ar contine ingrediente naturale, dar in realitate produsul continea doar arome cu gustul respectivelor fructe. Citește articolul
Reglementarile europene stabilesc o serie de informatii care trebuie incluse obligatoriu pe etichetele produselor alimentare preambalate. In acest fel, consumatorii pot afla inainte de a le cumpara ce ingrediente contin sau locul de provenienta. Daca aceste reguli nu sunt respectate sau daca sunt folosite practici comerciale incorecte, se pot face reclamatii la ANPC. Citește articolul
Etichetele produselor alimentare trebuie sa contina anumite informatii suplimentare, potrivit unor dispozitii europene care vor intra in vigoare de maine. Cei care nu vor respecta aceste reguli sau care vor apela la practici incorecte vor putea fi sanctionati cu amenzi de pana la 50.000 de lei. Citește articolul