Consumatorii vor trebui să primească, din ianuarie, informații clare și complete în legătură cu produsele alimentare ce conțin făină obținută din orice fel de insectă, potrivit unei legi publicate marți în Monitorul Oficial. Norma stabilește regulile folosirii insectelor la prepararea produselor alimentare. De pildă, produsele tradiționale nu vor putea conține făină de insecte, iar detalii despre conținutul produselor alimentare la care s-a folosit o astfel de făină vor trebui să apară atât pe eticheta acestora și lângă produs, cât și pe site-urile care le vând, dacă vânzarea se face online. Nerespectarea noilor reguli va duce la amenzi de până la 100.000 de lei.
Prin
Legea 411/2023, ce se va aplica din 18 ianuarie 2024, se reglementează
utilizarea insectelor (făinii de insecte) în prepararea produselor alimentare, precum și modul în care aceste produse pot fi etichetate și vândute.
Sintagma folosită în lege este de „alimente noi autorizate”, din moment ce vorbim despre alimente autorizate la nivelul Uniunii Europene. Mai exact, se fac referiri exprese la regulamentele europene de punere în aplicare ce autorizează folosirea larvei viermelui galben de făină (nr. 169/2022), a larvei gândacului de făină (nr. 58/2023), a greierului de casă (nr. 5/2023) și a lăcustei călătoare (nr. 1.975/2021).
O primă prevedere importantă a legii este că
„se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/ producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul național al produselor tradiționale și Registrul național al rețetelor consacrate”. De asemenea, se vor interzice prepararea sau producerea produselor alimentare, precum și etichetarea și comercializarea acestora sub denumirea utilizată inițial, dacă acestea au printre ingrediente (făina de) insecte.
Când vine vorba despre denumirea produselor, vor fi folosite denumirile legale, denumirile curente sau denumirile descriptive, ce vor conține
în mod obligatoriu oricare dintre sintagmele „cu...” sau „din...”, după care va trebui să apară denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de procentajul acesteia în produsul finit. Se prevede în mod expres că pe etichete vor trebui folosite denumirile de vierme galben de făină, gândac de făină, greier de casă și lăcustă călătoare, plus o mențiune despre posibilitatea apariției de reacții alergice.
Produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate vor trebui prezentate în magazine într-un
stand separat. Iar pentru corecta informare a clienților, comercianții vor trebui să afișeze, la loc vizibil (pe un suport sau panou), lângă standul amintit, o informare legată de faptul că produsele conțin insecte.
Și la
vânzarea online a produselor ce conțin insecte vor trebui afișate atenționări în acest sens, astfel încât
„informațiile să fie disponibile și accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar”. Aceleași reguli privind informarea clienților în legătură cu faptul că un produs alimentar conține făină de insecte se vor aplica și în cazul produselor alimentare din
restaurante sau celor
livrate acasă.
Încălcarea regulilor privind informarea corectă a clienților în legătură cu conținutul de insecte al unui produs alimentar va putea fi amendată cu sume cuprinse între
10.000 și 100.000 de lei.
Comentarii articol (4)