Proiectul de Ordin ANPC privind obligaţia operatorilor economici de a asigura consumatorilor informaţii clare și complete cu privire la produsele alimentare ce conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi a fost pus luni în dezbatere și prevede mai multe obligații de informare pentru comercianți în privința produselor care conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.
„(3) Produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, vor fi prezentate în suprafețele de vânzare intr-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi”, potrivit proiectului, iar „operatorii economici au obligația de a afișa, la loc vizibil, lângă standul separat, prevazut la art. 3, informația ca produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte”.
Informațiile vor trebui afișate clar și vizibil pentru toată lumea, însemnând pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului, iar suportul sau panoul pe care se face afişarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, cu font Times New Roman – font size 20.
Nu doar cei care vând produse alimentare la raft trebuie să pună la dispoziții aceste informații, ci și cei care vând la distanță, precum și restaurantele, cantinele și alte unități de restaurație colectivă similare.
Folosirea de specii de insecte autorizate nu este nicidecum obligatorie, dar dacă se optează pentru folosirea lor, cum normele de protecția consumatorului impun informarea cu privire la toate ingredientele aflate în compoziția alimentelor și băuturilor puse pe piață, este firească informarea și cu privire la prezența acestor alimente de tip nou. Noua reglementare nu trebuie nicidecum privită ca o invitație la intrarea pe piață a unor astfel de produse, ci ca o necesitate de a obliga pe cei care pun în vânzare astfel de produse să-i informeze pe consumatori în mod corespunzător.
Ordinul ANPC vine în întâmpinarea prevederilor conținute de mai multe regulamente europene:
- Regulamentul UE nr. 2283/2015 privind alimentele noi și Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 de punere în aplicare a celui dintâi;
- Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/882 al Comisiei din 1 iunie 2021 de autorizare a introducerii pe piață a larvei desicate de Tenebrio molitor (viermele galben de făină) ca aliment nou;
- Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1975 al Comisiei din 12 noiembrie 2021 de autorizare a introducerii pe piață a Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată și de pudră ca aliment nou;
- Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/5 al Comisiei din 3 ianuarie 2023 de autorizare a introducerii pe piață ca aliment nou a pulberii parțial degresate de Acheta domesticus (greier de casă).