Printr-o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se stabilește că statele membre nu pot interzice în mod general și abstract utilizarea denumirilor din industria cărnii, mezelurilor și a peștelui pentru a descrie, comercializa sau promova alimentele pe bază de proteine vegetale, chiar dacă acestea înlocuiesc în totalitate proteinele de origine animală. Cu toate acestea, statele membre pot sancționa utilizarea unor astfel de denumiri dacă, în practică, acestea induc în eroare consumatorul, iar producătorii trebuie să furnizeze informații clare cu privire la înlocuirea ingredientelor. CJUE a concluzionat că armonizarea expresă a legislației UE privind etichetarea alimentelor acoperă și situația în care compoziția alimentelor se schimbă complet. Aceasta înseamnă că statele membre nu pot adopta măsuri naționale care să reglementeze sau să interzică utilizarea unor astfel de denumiri, în afara cadrului stabilit de legislația UE. Citește articolul
Etichetarea produselor alimentare se va face după o serie de reguli stricte, astfel încât consumatorii să poată identifica ușor originea ingredientelor ce intră în componența produsului, respectiv dacă ele provin exclusiv sau parţial din România sau dacă doar prelucrarea a avut loc în țara noastră, iar ingredientele sunt importate. Aceste reguli sunt cuprinse într-un proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor. Citește articolul
Obligația introdusă joi pentru firme, de a vinde consumatorilor produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans industriali de cel mult 2g la 100g de grăsime din conținut, vizează inclusiv magazinele care comercializează asemenea produse. Astfel, nu doar producătorii și restaurantele pot fi controlate, ci și orice magazin care pune la vânzare produse ce conțin acizi grași trans industriali. Citește articolul
Producătorii și comercianții de alimente, inclusiv restaurantele, sunt obligați de luna asta să respecte o limită maximă la acizii grași trans industriali prezenți în produsele alimentare. Din acest motiv, am obținut informații de la autorități despre controalele care urmează să fie făcute la firme. Unde sunt nereguli se vor putea da amenzi de până la 30.000 de lei și produsele neconforme vor trebui retrase de pe piață. Citește articolul
Producătorii și comercianții de alimente vor avea o nouă obligație legală începând cu prima zi a lunii aprilie 2021. Aceștia vor avea voie să pună pe piață numai alimente procesate cu un conținut foarte redus de acizi grași trans industriali, altfel vor risca amenzi de zeci de mii de lei și pierderi financiare generate de retragerea mâncărurilor neconforme de la vânzare. Citește articolul
În cazurile în care alimentele nu sunt etichetate așa cum trebuie sau prezentarea acestora induce în eroare, autoritățile vor putea să sancționeze firmele cu amenzi mult mai mari decât cele valabile în prezent, potrivit unui proiect de act normativ inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Concret, dacă acum se aplică amenzi de cel mult 10.000 de lei, pe viitor acestea vor ajunge chiar și la 50.000 de lei. Citește articolul
Etichetarea produselor alimentare congelate de origine animală va fi ținta unor controale ample ale inspectorilor sanitari în perioada următoare, conform unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Mai exact, autoritățile derulează în prezent o campanie de informare cu privire la etichetare, urmând ca apoi să revină cu controale oficiale la restaurante, magazine alimentare și supermarketuri, de exemplu. Citește articolul
Senatul a adoptat in sedinta de luni un proiect de lege care prevede inscriptionarea etichetelor produselor alimentare cu buline rosii, portocalii sau verzi, dupa gradul de risc asupra sanatatii. Citește articolul