Propunerea legislativa vizeaza instituirea unui sistem de codare a alimentelor cu ajutorul culorilor, prin intermediul caruia le-ar fi mai usor consumatorilor sa aleaga alimentele sanatoase.
Acest lucru presupune ca fiecare produs alimentar sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina, de culoare verde pentru produse sanatoase, de culoare portocalie pentru produse ce trebuie consumate cu moderatie si de culoare rosie pentru produse ce contin substante sau aditivi alimentari care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.
Criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina vor fi stabilite de catre Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul sau cantitatea aditivilor alimentari din fiecare produs.
Proiectul nu face insa referire la cuantumul amenzilor ce ar urma sa fie aplicate pentru neetichetarea corespunzatoare a alimentelor. Singura prevedere din lege se refera la faptul ca incalcarea acestei obligatii “constituie contraventie si va fi sanctionata conform dispozitiilor in vigoare”.
In sistemul actual de etichetare se prevede in mod obligatoriu enumerarea aditivilor alimentari pe ambalajul sau eticheta produselor alimentare, ambulate sau preambalate.
Guvern: Noul sistem de etichetare poate crea presiuni din partea producatorilor de alimente
Guvernul a transmis Senatului un aviz negativ, propunand respingerea initiativei legislative. Executivul este de parere ca incadrarea tuturor alimentelor in cele trei categorii ar fi foarte dificil de realizat, chiar si in baza unor criterii prestabilite de Ministerul Sanatatii, existand riscul aparitiei presiunilor din partea diferitelor categorii de producatori de alimente ca produsele sa fie incadrate in alte categorii decat cele impuse.
In document se mai arata ca adoptarea proiectului ar crea bariere in libera circulatie a produselor din spatiul comunitar, prin impunerea de prevederi nationale suplimentare.
Potrivit Guvernului, introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor ar crea un dezavantaj competitiv pentru producatorii si comerciantii din Romania, deoarece in tarile invecinate nu exista o legislatie similara: "Introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor comercializate in Romania va crea impresia falsa ca acestea sunt de calitate inferioara".
Proiectul a fost adoptat de catre senatori cu 54 de voturi "pentru" si 42 "impotriva", insa forul decizional este Camera Deputatilor.
Traseul legislativ al actului normativ poate fi urmarit aici.
Comentarii articol (17)