Saptamana trecuta, Parlamentul European(PE) a adoptat noi reguli privind etichetarea produselor alimentare. Astfel, consumatorii vor beneficia de produse alimentare pe a caror eticheta vor fi inscriptionate, lizibil, toate informatiile privind valoarea energetica sau continutul de zahar si grasimi.
Ce va schimba noua legislatie?
„Vom avea mai multe obligatii cu privire la informatiile trecute pe etichetele alimentelor. Pana in prezent, acestea au fost introduse in mod voluntar de catre producatorii sau comerciantii cu amanuntul, ceea ce presupune o informare incompleta a consumatorilor. Fiecare poate scrie pe pachete ceea ce vrea. Acum insa informatiile de pe etichete vor devenii obligatorii si lizibile. De foarte multe ori problema este legata de lizibilitate. Spre exemplu, introducerea listei ingredientelor este deja obligatorie insa in cele mai multe cazuri nu puteti citi deoarece nu este tiparita in mod lizibil”, explica Renate Sommer.
Totodata, noile reguli introduc tabelul cu valorile nutritive obligatorii pe spatele ambalajului, unde vor fi mentionate cele mai importante substante nutritive pe 100 grame sau 100 ml.
„Partea din fata a ambalajului va contine in mod obligatoriu cantitatea de energie in calorii, care va fi intotdeauna marcata in acelasi loc pe pachet. Problema principala este ca, in general, consumatorii nu citesc informatiile de pe ambalaje si vrem sa incercam totodata sa educam consumatorii in acest sens”, se mai arata in comunicat.
Ce alte beneficii aduce noua legislatie pentru consumatori?
In ceea ce priveste produsele care contin inlocuitori, in comunicat se arata ca va exista o mentiune speciala pe eticheta.
„Exista din ce in ce mai multe imitatii pe piata, precum branza produsa din grasimi vegetale, care are gust si aspect de branza, dar nu este branza. Consumatorul are dreptul sa stie ce cumpara”, a concluzionat Renate Sommer.
Cand vor fi aplicate noile norme?
„Cred ca se va ajunge la un consens in a doua lectura. Pe urma insa vom avea perioade de tranzitie si in opinia mea, aceasta legislatie va intra in vigoare cel mai devreme in 2014. Cu toate acestea, producatorii de alimente si comerciantii cu amanuntul vor sti ce vor trebui sa faca si cred ca multi dintre ei vor introduce noi reguli mai devreme", a mai precizat raportorea Renate Sommer.
De asemenea, comunicatul aminteste ca eurodeputatii au respins propunerea de introducere a sistemului de tip semafor, unde culoarea rosie inseamna nivelul prea ridicat de grasimi sau zahar,se arata intr-un comunicat al PE.
In acest sens sunt prezentate cateva opinii ale raportoarei Renate Sommer (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Germania), referitoare la decizia de respingere a propunerii de introducere a sistemului de tip semafor.
„Propunerea a fost respinsa de doua treimi din membrii PE din mai multe motive. In primul rand, acest sistem de codificare prin culori a fost creat pentru mese gata preparate in Anglia, ceea ce inseamna ca nu functioneaza pentru produsele alimentare de baza”, motiveaza Renate Sommer.
In acest sens aceasta a prezentat cateva exmple: Coca Cola Light, intrucat contine indulcitori in loc de zahar, ar obtine un punct verde, in timp ce sucul natural de fructe, fara adaos de zahar, ar primi punctul rosu de avertizare cu privire la continutul de zahar din cauza continutului sau natural de zahar.
„Totodata, semaforul nu poate distinge intre untul si margarina semi-degresata, ambele ar fi marcate prin culoarea rosie deoarece contin multa grasime. Aceste exemple demonstreaza ca sistemul nu functioneaza pentru toate produsele de baza, insa sarcina noastra este sa gasim un sistem de etichetare care sa se potriveasca fiecarui aliment sau bautura nealcoolica”, a mai completat aceasta.
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (0)