Acțiunea de informare a firmelor din industria alimentară, cu privire la etichetarea produselor alimentare congelate de origine animală (adică, în esență, carnea), a început deja, conform anunțului ANSVSA. Iar aceasta va fi urmată de controale oficiale. Practic, informarea și viitoarele inspecții au legătură cu obligația firmelor de a înscrie pe etichetă data producției și data congelării.
„Înscrierea pe eticheta unui produs alimentar de origine animală congelat a indicațiilor referitoare la data producției și la data congelării reprezintă o etapă în realizarea și asigurarea trasabilității alimentelor pe întreg lanțul alimentar, esențială pentru evitarea unor potențiale riscuri pentru sănătatea publică”, este explicat în comunicat.
Concret, campania de informare a autorităților vizează unitățile de tranșare, centrele de reambalare, depozitele frigorifice, depozitele alimentare, supermarketurile, hipermarketurile, magazinele alimentare, cantinele și restaurantele.
După încheierea acțiunii de informare, inspectorii sanitari vor reveni pentru a desfășura controale oficiale vizând etichetarea corectă a produselor alimentare congelate de origine animală. „Ulterior acestei etape, ANSVSA va întreprinde controale oficiale pentru verificarea operatorilor economici privind respectarea obligațiilor pe care le au privind asigurarea trasabilității produselor alimentare de origine animală congelate, prin înscrierea pe etichetă a informațiilor complete”, mai scrie în anunț.
AvocatNet.ro a estimat de curând că restaurantele, magazinele alimentare și supermarketurile se vor număra în 2017 printre principalele ținte ale controalelor desfășurate de inspectorii sanitari. Totodată, redacția noastră a întocmit și un calendar estimativ cu privire la perioadele din an în care există șanse sporite ca inspectorii sanitari să vină în control. Informații pe larg sunt aici.