Controalele inspectorilor ANSVSA la firmele din domeniul produselor alimentare se desfășoară anual în baza unui calendar strict și detaliat, conform legislației în vigoare. Astfel, având în vedere verificările efectuate în ultimii ani, redacția noastră poate face estimări orientative cu privire la firmele ce au șanse mari să fie în 2018 în vizorul inspectorilor.
În ultimii ani, industria agroalimentară a fost supusă verificărilor în mod constant, motiv pentru care acest lucru poate fi valabil, în egală măsură, și pentru anul curent. Mai exact, este vorba de companiile ce se ocupă de fabricarea produselor de morărit, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a pâinii și a produselor de patiserie. De asemenea, vizate sunt și cele ce depozitează alimente, semințe, legume, fructe și conserve.
O atenție deosebită este acordată de inspectorii sanitari, aproape pe tot parcursul anului, și unităților de alimentație publică. Aici este vorba, în principal, de restaurante, pizzerii, fast-fooduri, cantine, cofetării, patiserii, dar și de pensiuni turistice.
Printre țintele verificărilor din 2018 sunt șanse ridicate să se mai numere târgurile de animale, piețele agroalimentare, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurile, așa cum reiese din informațiile făcute publice de ANSVSA în ultimii ani. În același timp, ar putea fi în colimatorul inspectorilor transporturile de fructe, legume și ouă provenite din afara țării, din moment ce în anii anteriori au fost desfășurate și controale în trafic.
Cu toate acestea, există și alte categorii de firme ce ar putea face obiectul inspecțiilor sanitare, chiar dacă au fost amintite mai rar în informările publice ale ANSVSA. Este vorba, mai precis, de companiile ce se ocupă de carne (carmangerii, abatoare, centre de sacrificare, unități în care se produce carne tocată, pescării etc.), lapte și lactate (ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare și unități de procesare a laptelui, printre altele) sau ouă (de exemplu, exploatații comerciale de găini ouătoare, centre pentru colectarea ouălor, centre pentru ambalarea ouălor).
Perioadele din an cu verificări intense
La fel ca în cazul altor autorități, inspectorii sanitari își sporesc controalele în anumite perioade specifice ale anului. Astfel, pentru anul 2018 estimăm că cele mai mari șanse să existe controale intensive sunt în preajma Paștelui și a Crăciunului, precum și cu ocazia minivacanței de Ziua Muncii sau în sezonul estival.
De Paște
Din informările publice ale ANSVSA din ultimii ani am aflat că inspectorii încep să vină mai des în control la firme chiar și cu o săptămână sau două înainte de Paște. În esență, vizate sunt târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare și unitățile de alimentație publică (restaurante, fast-fooduri, cantine etc.).
Totodată, verificări mai pot fi făcute la firmele ce se ocupă de fabricarea produselor de morărit (prelucrarea cerealelor) și panificație (brutării), a produselor de patiserie, dar și la depozitele de legume, fructe, semințe și conserve sau la unitățile de fabricare a băuturilor alcoolice și răcoritoare. În aceeași măsură, autoritățile pot face vizite hipermarketurilor, supermarketurilor sau magazinelor alimentare.
Firme ce mai pot beneficia de o atenție specială din partea inspectorilor sunt cele din domeniul producerii, prelucrării, depozitării, transportului și comercializării peștelui, cărnii de miel sau ouălor.
De Ziua Muncii
Cu câteva zile înainte de 1 mai sunt din nou șanse sporite să existe controale suplimentare ale inspectorilor sanitari. Cu această ocazie, controlate pot fi restaurantele, fast-foodurile, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice și magazinele alimentare din zonele de interes turistic.
De asemenea, țintă a verificărilor mai pot fi unitățile de alimentație publică sezoniere, cum ar fi restaurantele, terasele și fast-foodurile din parcuri, ștranduri sau locuri de recreere.
În timpul verii
În decursul celor trei luni de vară, estimăm că inspectorii ANSVSA își vor intensifica verificările în stațiunile turistice, în special în cele din zona litoralului.
Prin urmare, companiile ce ar putea fi vizate cel mai des sunt restaurantele, fast-foodurile, pizzeriile, braseriile, bufetele, bistrourile, barurile, cantinele, magazinele alimentare, supermarketurile, patiseriile (inclusiv laboratoarele de patiserii), tonetele de înghețată, pensiunile, taberele școlare sau pescăriile.
În timpul sărbătorilor de iarnă
În principal, această perioadă din an (Crăciunul și Anul nou) vizează verificarea unităților de alimentație publică, piețele agroalimentare, supermarketurile, hipermarketurile sau unitățile în care sunt depozitate ori vândute produsele de origine animală (în special când e vorba de carnea de porc).
De asemenea, sunt șanse mari să existe și verificări în trafic, pentru a vedea dacă produsele alimentare sau animalele sunt transportate în condiții corespunzătoare. De reținut este că inspecțiile autorităților pot începe chiar de la sfârșitul lunii noiembrie, fiind inclusă astfel și minivacanța de Ziua Națională a României.
Ce controlează de obicei inspectorii sanitari
Luând în considerare informările oficiale din ultimii ani, putem indica și ce aspecte pot fi verificate, în mod obișnuit, în cadrul controalelor din 2018 ale inspectorilor sanitari.
Concret, un aspect esențial de care trebuie să țină cont societățile este cât de adecvate sunt spațiile în care produsele alimentare sunt prelucrate, depozitate, manipulate și expuse pentru vânzare. Evident, o importanță deosebită trebuie să fie acordată controlului dăunătorilor (șoareci, șobolani, gândaci etc.) și condițiilor de igienă.
Alt aspect semnificativ este deținerea documentației adecvate pentru a face dovada trasabilității (mai ales în cazul transporturilor, când sunt necesare de obicei și autorizări sanitar-veterinare). Cu alte cuvinte, trebuie să existe posibilitatea identificării și urmăririi alimentelor sau substanțelor din ele pe parcursul etapelor de producție, prelucrare și distribuție. În egală măsură, etichetarea corespunzătoare este un alt aspect esențial.
În fine, autoritățile mai verifică dacă produsele alimentare sunt conforme (adică, de exemplu, că se încadrează în termenul de valabilitate sau că mai sunt bune de mâncat), dar și dacă acestea sunt vândute în spații autorizate.