Producătorii și comercianții de alimente vor avea o nouă obligație legală începând cu prima zi a lunii aprilie 2021. Aceștia vor avea voie să pună pe piață numai alimente procesate cu un conținut foarte redus de acizi grași trans industriali, altfel vor risca amenzi de zeci de mii de lei și pierderi financiare generate de retragerea mâncărurilor neconforme de la vânzare.
Mai exact, începând cu data de
1 aprilie 2021, companiile din sectorul alimentar sunt obligate să pună la dispoziția consumatorilor
produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans industriali de cel mult 2g la 100g de grăsime din conținut, conform Legii 182/2020. Excepție vor face alimentele care conțin în mod natural acizi grași trans în grăsimile animale (de exemplu, produsele din carne sau lactatele).
Asta înseamnă că foarte multe firme trebuie să fie atente de-acum la produsele alimentare pe care le produc sau pe care le vând în magazine și în restaurante, pentru a nu risca
amenzi de până la 30.000 de lei și pierderi financiare generate de retragerea alimentelor respective de la vânzare.
Parlamentarii care au inițiat Legea 182/2020
au indicat faptul că acizii grași trans industriali se găsesc în principal în
alimentele procesate, din cauza uleiurilor parțial hidrogenate care ajută, în esență, la prelungirea valabilității mâncărurilor. Potrivit mai multor studii citate de aceștia, pe piața alimentară europeană există alimente cu un conținut foarte ridicat de acizi grași trans, printre care floricelele de porumb care se fac la cuptorul cu microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarinele, produsele prăjite, supele, sosurile, cerealele preambalate, napolitanele și chipsurile.
„Există azi un larg consens științific referitor la riscurile majore asupra sănătății publice generate de consumul în cantități mari de acizi grași trans. Astfel, aportul caloric zilnic mai mare de 2% provenit din acizi grași trans crește riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, mai mult decât orice alt macronutrient. De asemenea, acizii grași trans cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și boală Alzheimer”, scriau inițiatorii legii.
Astfel, putem spune că nu doar
producătorii alimentari vor fi afectați de noua restricție, ci și
magazinele care pun la vânzare asemenea produse și
restaurantele, mai ales cele de tip fast food.
Conform Legii 182/2020,
autoritățile urmează să desfășoare constant controale la companii, pe întreg lanțul alimentar (adică de la producători până la comercianți), entitățile indicate fiind Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății. Amenzile pentru nerespectarea limitei legale impuse vor fi
între 10.000 și 30.000 de lei, la care se va putea adăuga măsura complementară de retragere a alimentelor neconforme de pe piață.
„Există evaluări de impact care arată că aceste măsuri se pot implementa într-un timp scurt, prin schimbarea facilă a proceselor de producție (existând multiple substitute pentru reformulare - de exemplu, grăsimi total hidrogenate și reesterificate sau ulei de palmier), astfel că nu sunt determinate creșteri de prețuri ale produselor sau o scădere a diversității acestora”, scriau parlamentarii. Legea 182/2020 a apărut în luna august a anului trecut, astfel că firmele
au avut la dispoziție peste șapte luni pentru a se conforma noii obligații.
Mai departe, sursa citată a explicat faptul că, la nivel mondial, se recomandă reducerea acizilor grași trans industriali din alimente, una dintre soluțiile eficiente propuse fiind introducerea unei limite legale. Adică exact ceea ce s-a făcut în România.
În prezent, există deja multe state care fie au interzis comercializarea produselor ce conțin acizi grași trans industriali, fie au impus limita maximă de 2g la 100g de grăsime. Deși se putea apela la varianta reducerii voluntare a cantității de acizi grași trans industriali și o etichetare adecvată a produselor alimentare, parlamentarii au considerat că în România impunerea unei limite legale va fi mai eficientă.
Comentarii articol (1)