Obligația introdusă joi pentru firme, de a vinde consumatorilor produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans industriali de cel mult 2g la 100g de grăsime din conținut, vizează inclusiv magazinele care comercializează asemenea produse. Astfel, nu doar producătorii și restaurantele pot fi controlate, ci și orice magazin care pune la vânzare produse ce conțin acizi grași trans industriali.
Limita legală pentru acizii grași trans industriali din alimente a fost introdusă prin Legea 182/2020 și se aplică efectiv din data de
1 aprilie 2021. Aceasta vizează producătorii, restaurantele și comercianții, informație care ne-a fost confirmată de autorități.
„Prevederile Legii 182/2020 se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitățile de alimentație publică și produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Prin urmare, controalele oficiale se vor realiza și la nivelul unităților care comercializează produse alimentare ce conțin acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală”, a atenționat, la solicitarea avocatnet.ro,
Alina Monea, Șef Serviciu Comunicare și Logistică Documentară în cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
ANSVSA este una dintre cele
trei entități care vor putea face controale la companii, celelalte două fiind Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Sănătății (MS). Din informațiile obținute de redacția noastră reiese că șansele cele mai mari sunt ca verificările pe Legea 182/2020
să fie făcute în special de inspectorii ANSVSA, însă magazinele pot fi vizate și de ANPC.
„ANPC desfășoară acțiunile de control stabilite prin programele trimestriale aprobate de președintele Autorității, în principal în rețeaua de comercializare, în prezent acestea fiind limitate în condițiile evoluției pandemiei create de virusul SARS-CoV-2. Iar în cazul în care se înregistrează reclamații privind domeniul acizilor grași trans, se vor desfășura controale în consecință și, după caz, extinderea acestora în unitățile de producție sau redirijarea reclamațiilor la ANSVSA”, ne-a spus
Carmen Cucu, Responsabilul cu aplicarea Legii informațiilor de interes public din cadrul ANPC.
Între ANSVSA și MS există un protocol conform căruia aceste două autorități evită să se intersecteze atunci când desfășoară controale. Astfel, șansele sunt mai mici ca în magazine să vină inspectori al ministerului. Mai degrabă vor veni cei de la ANSVSA sau cei de la ANPC.
Într-un articol publicat ieri,
redacția noastră a detaliat cam cum urmează să se desfășoare verificările la companii și cam cine este vizat. Și, foarte important de știut, ANSVSA spune că verificările ce vizează respectarea Legii 182/2020 încep chiar luna asta. Cei care încalcă noua obligație riscă
amenzi între 10.000 și 30.000 de lei și pierderi financiare generate de
retragerea alimentelor neconforme de la vânzare.
Parlamentarii care au inițiat Legea 182/2020 au indicat faptul că acizii grași trans industriali se găsesc în principal în alimentele procesate, din cauza uleiurilor parțial hidrogenate care ajută, în esență, la prelungirea valabilității mâncărurilor. Potrivit mai multor studii citate de aceștia, pe piața alimentară europeană există alimente cu un conținut foarte ridicat de acizi grași trans, printre care floricelele de porumb care se fac la cuptorul cu microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarinele, produsele prăjite, supele, sosurile, cerealele preambalate, napolitanele și chipsurile.
Așadar, putem spune că nu doar
producătorii alimentari vor fi afectați de noua restricție, ci și
magazinele care pun la vânzare asemenea produse și
restaurantele, mai ales cele de tip fast food.