Astfel, atunci când vine vorba despre etichetarea, prezentarea sau promovarea unui produs alimentar, se va putea folosi termenul de “produs autohton” sau orice altă formulare care indică originea locală a acestuia doar dacă acesta este fabricat din materii prime româneşti şi dacă toate procesele utilizate în producţia sa s-au desfășurat aici.
Potrivit viitoarei legi, indicarea originii autohtone a unui produs primar introdus pe piaţă va putea fi făcută dacă:
- produsul primar de origine vegetală:
- i) a fost cultivat şi recoltat în România;
- ii) în cazul speciei din floră sălbatică, aceasta a fost cules, curăţat şi manipulat în România;
- în cazul produsului primar de origine animală:
- i) naşterea, clocirea, creşterea, îngrăşarea şi exploatarea animalului au avut loc în România;
- ii) capturarea şi sacrificarea speciilor din faună sălbatică au avut loc în România;
- în cazul unui produs primar de origine vegetală sau animală produs şi comercializat prin orice combinaţie, atât produsul de bază de origine vegetală, cât și cel de origine animală trebuie să respecte regulile de mai sus.
Excepție de la cerințele privind materiile prime se va face în cazul mirodeniilor, al plantelor aromatice şi al amestecurilor acestora care nu au fost cultivate la scară comercială în țara noastră înainte de demararea producţiei, precum şi în cazul sării de masă, al aditivilor, al enzimelor, al aromelor alimentare care nu pot fi extrase în România şi care nu sunt produse în mod normal aici.
În cazul nerespectării viitoarelor reguli privind etichetarea distinctivă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va putea aplica amenzi ce vor putea ajunge și la 30.000 de lei.
La momentul intrării în vigoare a regulilor din acest proiect se abrogă o prevedere a Legii 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie - Ziua națională a produselor agroalimentare românești, respectiv cea care stabilește că „prin produs agroalimentar românesc se înțelege produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României”.
În plus, se abrogă un articol și din Legea 307/2022 a laptelui şi a produselor lactate, și anume, cel care prevede că este interzisă inscripționarea pe eticheta laptelui și a produselor lactate a sintagmei „Produs românesc“ dacă nu sunt respectate prevederile amintite mai sus, conținute de Legea nr. 168/2017.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)