În esență, Legea 307/2022, publicată joi în Monitorul oficial și care se va aplica din 20 noiembrie, are rolul de a transpune în legislația națională o serie de prevederi cuprinse în legislația europeană din domeniu.
Mai exact, o primă prevedere a Legii laptelui și a produselor lactate, căci așa se numește noul act normativ dedicat acestui sector, stabilește că operatorii economici din sectorul laptelui și al produselor lactate vor avea obligația respectării principiilor generale ale informaţiilor referitoare la produsele alimentare, cerinţele generale privind informaţiile referitoare la produsele alimentare şi responsabilităţile operatorilor din sectorul alimentar, precum şi prezentarea informaţiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare prevăzute în Regulamentul nr. 1.169/2011 și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2018/775.
E important de știut că Legea laptelui nu se va aplica producătorilor agricoli persoane fizice ce obțin produse agricole în propria fermă sau gospodărie, care depășesc necesarul de consum propriu, iar surplusul este destinat vânzării pe piață.
Apoi, potrivit noii legi, atunci când produsele lactate sunt făcute din altceva decât lapte de origine animală, nu vor mai putea avea denumiri precum lapte sau produse lactate vegetale. Aici putem vorbi, spre exemplu, despre laptele de soia, de migdale, brânza sau untul de soia etc. În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe baza de lapte cu adaos de grăsimi și/ sau proteine altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora.
În toate situațiile, denumirea sub care va putea fi vândut alimentul va trebui să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație.
În plus, va fi interzisă inscripționarea pe eticheta laptelui și a produselor lactate a sintagmei „Produs Românesc” dacă nu se respectă regula stabilită de Legea 168/2017, și anume ca produsul să fie obținut pe teritoriul național, din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România.
De asemenea, legea stabilește că produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/ sau proteine, altele decât cele lactate, vor trebui comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.
Nerespectarea prevederilor prezentate mai sus va putea aduce firmelor, pe lângă amenzi de până la 50.000 de lei, și oprirea temporară de la comercializare a produselor până la remedierea deficiențelor sau suspendarea autorizației de prelucrare/ producție/ comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.
Comentarii articol (0)