avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale LEGE nr. 145 din 2014
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

LEGE nr. 145 din 2014

Buna ziua, dragii mei!

Ma intereseaza cateva detalii referitoare la legea nr. 145 din 21 octombrie 2014, referitoare la modalitatea de comercializare a produselor de catre fermieri, si anume:
- se pot comercializa produsele obtinute in ferma proprie catre societati comerciale cu scopul revanzarii, in baza carnetului de comercializare?
De exemplu: un fermier care are 50 de vaci poate sa vanda laptele (crud) si branza (obtinuta din lapte nepasteurizat) catre magazine care le revand mai departe clientilor finali?

Multumesc anicipat!

O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Primoris SRL , Consilier juridic 17:46, 17 Mai 2017
Buna ziua,

Art. 7 din Legea LEGEA nr. 145 din 2014 mentioneaza:
(1) Exercitarea activităților de comerț cu ridicata sau comerț cu amănuntul a produselor agricole obținute în ferma/gospodăria proprie de către producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător se realizează în baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.


Comert cu ridicata inseamna comert in scopul revanzarii, insa d-voastra trebuie sa mai asigurati anumite conditii de calitate, conditii de livrare, etc. Trebuie sa existe un contract, care sa reglementeze foarte clar toate obligatiile partilor (producator si comerciant).

Aveti tot dreptul sa faceti asta!

Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2017
Primoris SRL, Consilier juridic
Buna ziua!

Multumesc pentru raspuns. In Ordinul Presedintelui 111/2008 (actualizat), la cap. II, art. 17, punctul a) este prevazut faptul ca: vanzarea cu amanuntul inseamna: furnizarea de produse alimentare de origine animala si nonanimala obtinute in unitati inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor/autorizate sanitar veterinar sau/si furnizarea restransa, localizata si limitata de produse alimentare de origine animala si nonanimala obtinute in cantitati mici in unitati de vanzare cu amanuntul si care sunt comercializate catre: 2. alte unitati de vanzare cu amanuntul inregistrate sanitar veterinar, pe intreg teritoriul national.

In Anexa 1, Capitolul 1 Unitati de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar avem:
- pentru carne (carmangerii, macelarii, centru de sacrificare pasari, etc.)
- pentru lactate: centru de prelucrare lapte;
- pentru oua: centru de colectare oua.

Care dintre legi se aplica? De la cine pot achizitiona produsele? De la orice fermier care are carnet de comercializare sau musai doar de la unitati inregistrate sanitar veterinar?

Multumesc!
Buna ziua, din nou,

Nu spune nimeni ca e simplu!.. Inteleg acum ca d-voastra intrebati din partea societatii comerciale, nu din partea producatorului!?..
In fine, nu este atat de important acest aspect!

Va recomand sa studiati legislatia care reglementeaza activitatea in acest sector:
- Legea 297/19.11.2013 privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate;
- Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;
- H.G. nr.441/28.05.2014 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr.297/2013 privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate;
- O.M.A.D.R. 20/208/2015 privind punerea în aplicare a prevederilor art.9 alin. (1) din Legea 145/2014, modificat prin OMADR 1565/2015.

Daca nu va descurcati, va recomand sa apelati la ajutor specializat, indiferent cu cine veti alege sa lucrati.

De asemenea, va mai recomand GHIDUL PRIM – CUMPĂRĂTORULUI DE LAPTE DE VACĂ material informativ realizat de APIA - Agentie din subordinea Ministerului Agriculturii. Il puteti descarca de aici: [ link extern ]

Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2017
Primoris SRL, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie sanitar - veterinara Lielena Lielena Un PFA care comercializeaza produse alimentare ambalate, dar nu comercializeaza produse de origine animala: carne, lapte, oua si produse obtinute din acestea, ... (vezi toată discuția)
De ce ....? Magda Staicu Magda Staicu ... trebuie sa pierd 5,49 lei, cheltuiti pe o punga de miez de nuca, \"produs cu deosebita grija in Romania de S.c. Efes Export ... Maracineni jud Ag, ... (vezi toată discuția)
Autorizatie pentru distributie de lapte praf !? DAIANA_ DAIANA_ Buna ziua tuturor, Nu stiu exact la ce categorie sa incadrez acest topic. As vrea sa primesc un raspuns daca se poate, din partea cuiva care s-a lovit de ... (vezi toată discuția)