__________
*Text actualizat la data de 02.04.2006, avandu-se in vedere urmatoarele acte:
- Legea nr. 72/2006.
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. IV.1 din Legea nr. 209/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Prezenta ordonanta defineste si reglementeaza activitatea sectorului de productie, procesare si de piata a laptelui de vaca, denumit in continuare lapte.
Art. 2. - Definitiile termenilor si expresiilor la care se refera prezenta ordonanta sunt prevazute in anexa nr. 1.
Art. 3. - Laptele si produsele lactate rezultate in urma procesarii, in a caror compozitie este inclus in orice procent laptele, la care se refera piata laptelui, sunt prevazute in anexa nr. 2.
Art. 4. - Perioada de 12 luni, care incepe la data de 1 iulie si se incheie la data de 30 iunie a anului urmator, in care se realizeaza productia de lapte si produse lactate reprezinta anul de piata a laptelui.
CAPITOLUL II
Cota de lapte
Art. 5. - (1) Comercializarea laptelui si a produselor lactate realizate de producatori este supusa regimului national de referinta, denumit in continuare cota de lapte.
(2) Anul cotei de lapte este stabilit pentru o perioada de 12 luni care incepe la data de 1 aprilie si se incheie la data de 31 martie a anului urmator.
(3) Cota de lapte, atribuita Romaniei incepand din anul 2007, este de 3,057 milioane tone si are doua componente: livrari pentru procesare - 1,093 milioane tone si vanzari directe - 1,964 milioane tone.
(4) Valorile celor doua componente pot fi modificate in functie de rezultatele obtinute in perioada de referinta stabilita in Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg pe data de 25 aprilie 2005, ratificat prin Legea nr. 157/2005.
(5) Pe baza datelor concrete pentru anul 2006 pot fi operate revizuiri ale valorilor rezultate in perioada de referinta pentru cele doua componente prevazute la alin. (3).
(6) In functie de gradul de diminuare al consumului propriu al producatorului, Romania poate dispune de la data de 1 aprilie 2009 de o rezerva speciala de restructurare de 0,188 milioane tone lapte, pentru a o distribui pentru livrari si vanzari directe.
(7) Toti producatorii de lapte, la solicitarea lor, pot obtine o cantitate individuala de referinta pentru livrari si/sau vanzari directe, denumita in continuare cota individuala de lapte.
(8) Producatorii de lapte care renunta la solicitarea cotei individuale de lapte vor beneficia de prevederile Programului national de reconversie a raselor de taurine in directia productiei de carne de vita, care va fi adoptat prin hotarare a Guvernului in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante.*
__________
*Alineatul (8) a fost introdus prin art. unic pct. 1 din Legea nr. 72/2006.
Art. 6. - (1) Metodologia de acordare a cotei individuale de lapte se stabileste prin hotarare a Guvernului, iar cantitatile se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, pe baza evaluarilor productiilor comercializate in perioada de referinta prevazuta la art. 5 alin. (5).
(2) Cantitatea de lapte pentru livrare din cadrul cotei este prevazuta in contractul incheiat intre producator si cumparator pe perioada anului de cota, cu precizarea parametrilor fizico-chimici si de calitate.
Art. 7. - (1) In cazul depasirii cotei de lapte, Romania plateste o penalitate catre Comunitatea Europeana, denumita in continuare taxa.
(2) Taxa, fixata pentru 100 kg lapte, prevazuta la alin. (1), se plateste in termenele stabilite conform reglementarilor Uniunii Europene, in intregime, de cei care contribuie la depasirea componentelor cotei prevazute la art. 5 alin. (3), separat pentru livrari si vanzari directe.
(3) Taxa rezultata din depasirea cotei nationale se plateste Comunitatii Europene, Fondului European de Orientare si Garantare Agricola, inainte de data de 1 octombrie urmatoare perioadei cotei de lapte.
(4) Obligatia colectarii contributiei la taxa datorata, rezultata din depasirea cotei individuale de livrari a producatorilor, in vederea achitarii taxei, revine cumparatorilor, care o vireaza in fiecare an, pana la data de 1 septembrie, organismului competent desemnat prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.*
(5) Contributia la taxa datorata, rezultata din depasirea cotei individuale de vanzari directe, este platita direct de producatori organismului competent.
__________
*Alineatul (4) a fost modificat prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 72/2006.
Art. 8. - (1) Competenta administrarii cotei nationale de lapte a Romaniei este atribuita Departamentului de administrare a cotei de lapte (DACL), denumit in continuare autoritatea competenta, din cadrul Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie din subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
(2) Departamentul de administrare a cotei de lapte se organizeaza la nivel central si in compartimente zonale corespunzatoare regiunilor de dezvoltare.*
(3) Structura organizatorica, numarul maxim de posturi si atributiile autoritatii competente se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
__________
*Alineatul (2) a fost modificat prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 72/2006.
Art. 9. - (1) Pentru a opera pe teritoriul Romaniei orice cumparator trebuie aprobat de autoritatea competenta in conditiile in care detine capacitatea informationala compatibila cu sistemul de administrare a cotei de lapte si se angajeaza sa transmita declaratiile solicitate de autoritatea competenta.
(2) Conditiile de aprobare si formularistica se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3) Aprobarea prevazuta la alin. (1) se acorda pana la data de 1 iunie 2006.
Art. 10. - (1) Livrarea laptelului de la producator la cumparator, in cadrul cotei de lapte detinute pentru livrare, se realizeaza pe baza de documente care atesta cantitatea de lapte, volumetric si masic, si procentul de grasime aferent cantitatii receptionate.
(2) Livrarea laptelui la cumparatori neaprobati de autoritatea competenta este interzisa.
(3) Pretul de livrare al laptelui se stabileste prin negociere intre fiecare producator si cumparator, pe baza unei grile de parametri, stabilita de reprezentantii producatorilor si ai cumparatorilor si aprobata prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.*
__________
*Alineatul (3) a fost introdus prin art. unic pct. 4 din Legea nr. 72/2006.
Art. 11. - (1) Cumparatorul are responsabilitatea receptionarii corecte a laptelui si a mentinerii parametrilor inscrisi in documentul care insoteste laptele pe tot parcursul, pana la unitatea de destinatie.
(2) Cumpararea laptelui de la producatori care nu detin cota individuala de lapte pentru livrari este interzisa.
Art. 12. - Pentru crearea posibilitatii de restructurare a sectorului de productie a laptelui, din cota nationala se constituie rezerva nationala de lapte, ale carei nivel, mod de alocare si reconstituire se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
CAPITOLUL III
Sustinere financiara
Art. 13. - (1) Pentru protectia si sustinerea sectorului, pe perioada anului de piata a laptelui, se instituie sistemul de sustinere financiara, regimul de interventie si masurile comerciale pentru piata.
(2) Autoritatea competenta pentru administrarea masurilor de interventie si a celor comerciale pentru piata este Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala din subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
(3) Regimul de sustinere financiara se stabileste anual prin hotarare a Guvernului.
CAPITOLUL IV
Productia traditionala si ecologica
Art. 14. - (1) Productia de lapte realizata de producator, procesata intr-un mod traditional conform unor specificatii tehnice sau metode de fabricatie codificate ori inregistrate, este supusa regimului produselor traditionale si al cotei de lapte.
(2) Caracteristica de traditionalitate a produsului lactat este determinata de recunoasterea istorica a acelui produs, specificatia tehnica codificata de fabricare si de recunoasterea produsului realizat in mod traditional la nivel national, regional sau local.
(3) Metodologia de inregistrare a produselor traditionale realizate de un producator sau procesator care beneficiaza de derogari in privinta compozitiei echipamentelor specifice de preparare, conditionare sau ambalare, precum si a spatiilor de maturare pentru produsele in cauza este stabilita prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
(4) Derogarile prevazute la alin. (3) nu absolva producatorul de respectarea si mentinerea starii de curatenie, precum si de efectuarea dezinfectiei in mod regulat a echipamentelor adaptate acestui tip de activitate.
Art. 15. - Productia de lapte si produse lactate, obtinuta in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobata prin Legea nr. 38/2001, este supusa regimului cotelor de lapte.
CAPITOLUL V
Dispozitii finale
Art. 16. - Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale asigura supravegherea aplicarii prevederilor ce reglementeaza sistemul de administrare a cotelor de lapte.
Art. 17. - Faptele care constituie contraventie in domeniul organizarii pietei laptelui si a produselor lactate, sanctiunile si persoanele imputernicite sa constate savarsirea contraventiilor si sa aplice sanctiuni se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
Art. 18. - Prezenta ordonanta intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia art. 6, art. 9, art. 10 alin. (2) si art. 11, care intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Art. 19. - Anexele nr. 1 si 2*) fac parte integranta din prezenta ordonanta.
Prezenta ordonanta asigura crearea cadrului legal implementarii de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a prevederilor in domeniu ale Regulamentului nr. 1255/1999/CE, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene seria L 160 din 26 iunie 1999, pag. 48-72, ale Regulamentului nr. 1782/2003/CE, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene seria L 270 din 21 octombrie 2003, pag. 1-69, si ale Regulamentului nr. 1788/2003/CE, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene seria L 270 din 21 octombrie 2003, pag. 123-136.
___________
*) Anexele nr. 1 si 2 sunt reproduse in facsimil.
Contrasemneaza: --------------- Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Razvan Tiru p. Ministrul finantelor publice, Mara Rimniceanu, secretar de stat
ANEXA Nr. 1
DEFINITII
a. lapte: produsul provenit din mulgerea vacilor;*
b. alte produse lactate: orice produs lactat, altul decat laptele, in special laptele degresat, smantana din lapte, untul, iaurtul si branzeturile care se vor transforma, daca este cazul, in "echivalent lapte cu 3,8% grasime" cu ajutorul unor coeficienti care urmeaza sa fie stabiliti;
c. producator: agricultorul a carui exploatatie, este situata pe teritoriul geografic al Romaniei, care produce si comercializeaza lapte, sau se pregateste sa o faca intr-un timp foarte scurt;
d. exploatatie agricola: unitatea, in care se realizeaza productia de lapte, situata pe teritoriul Romaniei;
e. holding: ansamblul unitatilor de productie administrate de agricultor, situate pe teritoriul Romaniei;
f. agricultor: o persoana fizica sau juridica sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care grupul si membrii sai il detin, conform legislatiei nationale in vigoare, care desfasoara o activitate agricola;
g. activitate agricola: productia, cresterea sau cultivarea de produse agricole, inclusiv recoltarea, mulsul, cresterea si detinerea de animale in scopuri agricole sau mentinerea de terenuri in bune conditii agricole si de mediu;
h. cumparator: o intreprindere sau o grupare care cumpara lapte de la producator:
-pentru a-l supune uneia sau mai multor operatiuni de colectare, de ambalare, de stocare si de racire sau de prelucrare, inclusiv sub forma de sub-contractare;
-pentru a-l ceda uneia sau mai multor intreprinderi care trateaza sau prelucreaza laptele sau alte produse lactate.
Cu toate acestea, este considerat cumparator o grupare de cumparatori, situati in aceeasi zona geografica, care efectueaza in contul aderentilor sai operatiunile de gestionare administrativa si contabila necesare platii taxei.
i. livrare: orice livrare de lapte, cu exceptia oricarui alt produs lactat, de catre un producator catre un cumparator, indiferent daca transportul este asigurat de producator, de cumparator, de intreprinderea care trateaza sau prelucreaza aceste produse sau de catre o terta persoana;
j. vanzare directa: orice vanzare sau transfer de lapte de la producator direct catre consumator, precum si orice vanzare sau transfer a altor produse lactate efectuata de un producator. Respectand definitia "livrarii" mentionate la lit. (i), se poate adapta definitia "vanzarii directe", pentru a asigura, in special, ca nici o cantitate de lapte sau de alte produse lactate comercializate nu este exclusa din sistemul perceperii taxei;
k. comercializare: livrarea laptelui sau vanzarea directa de lapte sau a altor produse lactate;
l. cantitate nationala de referinta: cantitatea de referinta stabilita de catre Comisie pentru fiecare stat membru;
m. cantitatea individuala de referinta: cantitatea de referinta alocata producatorului la data de 1 aprilie a unei perioade de douasprezece luni, respectiv de la 1 aprilie la 31 martie a anului urmator;*
n. cantitate de referinta disponibila: cantitatea la dispozitia producatorului la data de 1 aprilie a unei perioade de douasprezece luni pentru care este calculata taxa, tinandu-se cont de toate transferurile, vanzarile, conversiile si realocarile temporare intervenite in cursul acestei perioade de douasprezece luni.*
__________
*Literele a), m) si n) au fost modificate prin art. unic pct. 5 din Legea nr. 72/2006.
+---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ | Codul NC | Denumirea produselor | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |0403 10 51 pana la 99|Zara, lapte coagulat si smantana, iaurt, chefir si alte tipuri de lapte| |si |si smantana fermentate sau acidulate, concentrate sau nu sau cu adaos | |0403 90 71 pana la 99|de zahar sau indulcitori, nearomatizate, fara adaos de fructe, nuci sau| | |cacao | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 0405 |Unt si alte substante grase provenite din lapte; paste lactate | | |tartinabile | |0405 20 |- Paste lactate tartinabile | |0405 20 10 |-- cu un continut de grasimi cuprins intre 39% sau mai mult si cel mult| | |60% din greutate | |0405 20 30 |--- cu un continut de grasimi cuprins intre 60% sau mai mult si cel | | |mult 75% din greutate | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 1517 |Margarina; amestecuri sau preparate alimentare din grasimi sau uleiuri | | |animale sau vegetale sau din fractiuni de diferite grasimi sau uleiuri | | |prevazute in acest capitol, altele decat grasimi si uleiuri alimentare | | |sau decat fractiunile acestora de la pozitia codului NC 1516: | |1517 10 | - Margarina, exclusiv margarina lichida | |1517 10 10 | - -- cu un continut de grasimi de lapte de peste 10%, dar care sa | | | nu depaseasca 15% din greutate | |1517 90 |- Altele: | |1517 90 10 |-- cu un continut de grasimi de lapte de peste 10%, dar care sa nu | | |depaseasca 15% din greutate | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 1702 Lactoza si |1702 11 00 -- care contin in greutate 99% sau mai multa lactoza, | |sirop de lactoza |exprimata in lactoza anhidra, calculata pe materie uscata | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 1704 |Produse zaharoase (inclusiv ciocolata alba), care nu contin cacao: | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 1704 90 |- Altele, excluzand extracte de lemn dulce care contin zaharoze in | | |proportie de peste 10% din greutate, dar care nu contin alte substante | | |adaugate | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 1806 |Ciocolata si alte preparate alimentare care contin cacao, excluzand | | |pudra de cacao indulcita numai cu adaos de zaharoza cu codul NC 1806 10| +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 1901 |Extracte de malt; preparate alimentare din faina, gris, amidon sau | | |extracte de malt, care nu contin cacao sau care contin cacao intr-o | | |proportie mai mica de 40% din greutate, calculata pe o baza complet | | |degresata, nementionate sau necuprinse in alta parte; preparate | | |alimentare din produse cu codurile NC 0401-0404, care nu contin cacao | | |sau contin cacao intr-o proportie mai mica de 5% din greutate calculata| | |pe o baza complet degresata, nementionate sau necuprinse in alta parte:| |1901 10 00 |- Preparate pentru alimentatia copiilor, pentru vanzarea cu amanuntul | |1901 20 00 |- Amestecuri si paste pentru prepararea produselor de brutarie, de | | |patiserie si a biscuitilor de la pozitia nr. 1905 | |1901 90 |- altele: | | |-- altele: | |1901 90 91 |--- care nu contin grasimi de lapte, zaharoza, izoglucoza, glucoza sau | | |amidon sau care contin mai putin de 1,5% grasimi de lapte, 5% zaharoza | | |(inclusiv zahar invertit) sau izoglucoza, 5% glucoza sau amidon | | |excluzand preparatele alimentare sub forma de pudra din produsele de la| | |pozitiile 0401-0404 | |1901 90 99 |--- altele | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 1902 |Paste fainoase fierte sau nu, umplute (cu carne sau alte substante) sau| | |preparate altfel, de exemplu sub forma de spaghete, macaroane, fidea, | | |lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni, cuscus preparat sau nepreparat: | |1902 19 | - Paste fainoase nefierte, neumplute sau altfel preparate | |1902 20 | - -- altele | | |- Paste fainoase umplute, fierte sau nefierte sau altfel preparate: | |1902 20 91 |-- altele: | |1902 20 99 |--- Fiert | |1902 30 |--- altele | |1902 40 |- alte paste fainoase | |1902 40 90 |- Cuscus | |1904 |-- Altele | |1905 |Produse pe baza de cereale obtinute prin expandare sau prajire (de | | |exemplu, cereale); cereale (altele decat porumb) sub forma de graunte, | | |fulgi sau alte graunte preparate (cu exceptia fainii si grisului), | | |partial fierte sau altfel preparate, nementionate sau nespecificate in | | |alta parte. Produse de brutarie, de patiserie, prajituri, biscuiti si | | |alte produse de acest tip, cu sau fara cacao; hostii, casete goale | | |pentru medicamente, vafe cu capac, hartie de orez si alte produse | | |similare: | |1905 10 00 |- Paine crocanta | |1905 20 | - Turta dulce si alte produse similare | |1905 30 | - Biscuiti dulci; vafe si alveole | |1905 40 |- Pesmeti, paine prajita si alte produse prajite | |1905 90 |- altele: | | |-- altele: | |1905 90 40 |--- Vafe si alveole cu un continut de apa mai mare de 10% din greutate | |1905 90 45 |--- Biscuiti | |1905 90 55 |--- Produse extrudate sau expandate, aromatizate sau sarate | |1905 90 60 |---- la care s-au adaugat indulcitori (edulcoranti) | |1905 90 90 |---- altele | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 2004 |Alte legume preparate sau conservate, altfel decat in otet sau acid | | |acetic, congelate, altele decat produsele de la pozitia nr. 2006: | |2004 10 |- Cartofi: | | |-- altele: | |2004 10 91 |--- sub forma de faina, gris sau fulgi | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 2005 |Alte legume preparate sau conservate, altfel decat in otet sau acid | | |acetic, congelate, altele decat produsele de la pozitia nr. 2006: | |2005 20 |- Cartofi: | |2005 20 10 |-- sub forma de faina, gris sau fulgi | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 2008 |Fructe, nuci si alte parti comestibile de plante, altfel preparate sau | | |conservate, cu sau fara adaos de zahar sau de alti indulcitori | | |(edulcoranti) sau de alcool, nementionate si necuprinse in alta parte: | | |- Nuci, arahide si alte seminte, amestecate intre ele sau nu: | |2008 11 |-- Arahide: | |2008 11 10 |--- Unt de arahide | |2105 00 |Inghetata si alte forme de gheata comestibila cu sau fara cacao | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 2106 |Preparate alimentare nementionate si necuprinse in alta parte, | | |excluzand preparatele alcoolice compuse care sunt prevazute in codul | | |NC 2106 90 20 si siropuri de zahar aromate sau cu adaos de coloranti | | |care sunt prevazute de codurile NC 2106 90 30, 2106 90 51, 2106 90 55 | | |si 2106 90 59 | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 2202 |Ape, inclusiv ape minerale gazoase care contin zahar sau alte produse | | |de indulcit (edulcoranti) sau substante aromatizante si alte bauturi | | |nealcoolice, cu exceptia sucurilor de fructe sau de legume de la | | |pozitia nr. 2009: | |2202 90 |- altele: | | |-- altele, cu un continut de grasimi provenite din produsele cuprinse | | |la pozitiile 0401-0404: | |2202 90 91 | - -- mai putin de 0,2% din greutate | |2202 90 95 | --- egal sau mai mare de 0,2%, dar care sa nu depaseasca 2% | |2202 90 99 |--- de 2% sau mai mult din greutate | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 2208 |Alcool etilic nedenaturat cu o concentratie de alcool in functie de | | |volum de pana la 80% vol.; rachiuri, lichioruri si alte bauturi | | |spirtoase: | |2208 70 |- Lichioruri si siropuri concentrate altele: | |2208 90 |-- alte rachiuri si bauturi spirtoase, prezentate in recipiente: | | |--- cu un continut care sa nu depaseasca doi litri; | | |---- altele: | |2208 90 69 |----- alte bauturi spirtoase | | |--- cu un continut mai mare de doi litri: | |2208 90 78 |---- alte bauturi spirtoase | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 3302 |Amestecuri de substante odorante si amestecuri (inclusiv solutii | | |alcoolice) cu o baza din una sau mai multe din aceste substante, de | | |tipul celor folosite ca materie prima in industrie; alte preparate | | |bazate pe substante odorante de tipul celor folosite pentru fabricarea | | |bauturilor: | |3302 10 |- de tipul celor pentru industria alimentara si de bauturi: | | |-- de tipul celor folosite in industria de bauturi: | |3302 10 29 |----- altele | |3501 |Cazeina, cazeinati si alti derivati din cazeina; cleiuri de cazeina | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+ |ex 3502 |Albumine, albuminati si alti derivati din albumine: | |3502 20 |- Albumina din lapte, inclusiv concentratele de doua sau mai multe | | |proteine din zer: | | |-- altele: | |3502 20 91 |--- uscate (in foi, solzi, fulgi, pudra) | |3502 20 99 |--- altele | +---------------------+-----------------------------------------------------------------------+
Comentarii articol (0)