Organizații din mediul de afaceri românesc, reprezentând retaileri mari și mici, industria băuturilor spirtoase și economia digitală, susțin că măsura este contrară legislației în vigoare din România, dar și celei europene, care ar distorsiona concurența și ar încălca drepturile operatorilor economici. Scrisoarea adresată președintelui ANPC argumentează că implementarea proiectului ar avea efecte negative asupra investițiilor și consumatorilor, generând un climat investițional ostil. În consecință, semnatarii solicită respingerea proiectului de ordin, considerându-l o intruziune nedorită a statului.
Semnatarii poziției trimise ANPC sunt Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România, Asociația Spirits Romania și Coaliția pentru Economia Digitală.
Prin documentul respectiv, comercianții își manifestă opoziția categorică față de proiectul de ordin, ”având în vedere că măsurile preconizate sunt contrare legislației în vigoare și vor conduce la distorsionarea mediului concurențial în lanțul de aprovizionare al produselor alimentare și nealimentare și la încălcarea drepturilor operatorilor economici ce își desfășoară activitatea pe teritoriul României. Din perspectivă concurențială, un astfel de demers este contrar regulilor de concurență care limitează schimburile de informații sensibile din punct de vedere comercial între agenții economici care operează pe piață.
Prin implementarea unei obligații de informare suplimentară a consumatorilor cu privire la adaosul comercial aplicat fiecărui produs, în raport cu prețul de achiziție, proiectul va duce la distorsionarea mediului concurențial în lanțul de aprovizionare al produselor alimentare și nealimentare și la încălcarea drepturilor operatorilor economici ce își desfășoară activitatea pe teritoriul României. Pe lângă contradicția cu legislația națională și cea europeană în materie de concurență, implementarea acestui proiect va genera efecte negative la nivelul investițiilor, al consumatorilor, al relațiilor B2B, din punct de vedere logistic, dar și al diferenței de tratament între comercianții și platformele online stabilite pe teritoriul României, prin comparație cu cele din afara României, în special din state terțe”.
Scrisoarea adresată președintelui ANPC subliniază o serie de efecte negative potențiale ale implementării proiectului de ordin:
- impact negativ asupra investițiilor;
- impact negativ asupra consumatorilor (deși natura exactă a acestui impact nu este detaliată);
- deteriorarea relațiilor B2B;
- probleme logistice;
- diferență de tratament (nefavorabilă comercianților și platformelor online stabilite în România, față de cele din afara țării).
Feliciu Paraschiv, proprietarul lanțului de magazine Paco Supermarkets și vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România, a declarat pentru avocatnet.ro că propunerea ANPC este, întâi de toate, discriminatorie: ”Păi, dacă vor să jucăm așa, așa să fie, dar pentru toată lumea, că ne-am obișnuit să arătăm cu degetul către supermarketuri. Deocamdată, documentul face o crasă discriminare între industrii, pentru că nu se adresează operatorilor din domeniile farma, energie, gaz.
Vorbim de o discriminare fundamentată pe obligarea unor comercianți de a încălca clauzele contractuale referitoare la confidențialitate. Nici nu mai pomenesc de legislația europeană, în temeiul căreia, pentru astfel de abateri, poți fi sancționat cu 10% din cifra de afaceri. Adică, pentru mulți, asta înseamnă faliment. Mai vreau să vă spun că am făcut o cercetare cu privire la existența unei astfel de obligații și nu am regăsit-o nicăieri în lume. În ceea ce privește beneficiile aduse consumatorului de o astfel de măsură, ele sunt absolut relative, pentru că majoritatea oamenilor nu știu care este componența prețului afișat, care sunt cheltuielile care îl compun”.
George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, a subliniat pentru avocatnet.ro că, ”dacă se va aplica, ordinul ANPC pune operatorii economici pe care îi vizează în situația ingrată în care, orice ar face, sunt pasibili de «pedeapsă» - fie din partea ANPC, dacă decid să nu respecte prevederile ordinului, fie din partea altor instituții, dacă decid să îl respecte. Ordinele ANPC reprezintă legislație terțiară, care este menită să vină în completarea celei primare, fie ea națională sau europeană, nu să intre în conflict cu aceasta.
Pe de altă parte, dat sub pretextul unei transparentizări a relației dintre consumatori și comercianți, se uită un aspect important: adaosul comercial nu este totuna cu profitul. Putem avea un preț de vânzare cu adaos mic, dar profit mare, și invers. Prin urmare, canalizarea unor eventuale nemulțumiri legate de creșterea prețurilor către comercianți este incorectă și neconfrmă unei realități economice despre care poate că ar fi bine să discutăm, să vedem de ce cresc prețurile cu adevărat. Consumatorii au drepturi, dar și antreprenorii au. Antagonizarea celor două categorii nu este în beneficiul real al niciuneia dintre ele”.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie aprobat de președintele ANPC și publicat în Monitorul Oficial. Ulterior, ordinul va putea fi contestat în contencios administrativ de oricare dintre părțile vizate.
Comentarii articol (0)