Această decizie a venit ca urmare a îngrijorărilor exprimate de mediul de afaceri în timpul consultărilor publice. Conform unui comunicat de presă al ANPC, operatorii economici au semnalat că măsura ar fi putut descuraja investițiile în sectoare importante, ar fi generat confuzie în rândul consumatorilor fără beneficii reale, riscând chiar o scădere a calității produselor, și ar fi perturbat relațiile comerciale, existând riscul divulgării secretelor comerciale și al unor practici anticoncurențiale. De asemenea, s-a subliniat tratamentul inegal față de comercianții online din afara țării și impactul negativ asupra competitivității României.
Despre posibilele efecte are intrării în vigoare a unor astfel de prevederi, așa cum erau percepute de oamenii de afaceri, puteți afla mai multe de aici.
Prin această controversată inițiativă, instituția intenționa să oblige comercianții să informeze consumatorii cu privire la adaosul comercial aplicat produselor, comparativ cu prețul de achiziție, atât în magazinele fizice, cât și online.
În acest scop, ANPC a supus dezbaterii publice un proiect de ordin care impunea afișarea adaosului comercial (adaosul comercial reprezintă diferența dintre prețul de vânzare al unui produs și prețul său de achiziție).
Măsura urmărea să îmbunătățească informarea consumatorilor români și să le faciliteze luarea unor decizii de cumpărare informate. Conform ANPC, măsura ar fi fost necesară din cauza lipsei de transparență în stabilirea prețurilor de către comercianți, ceea ce ar afecta negativ consumatorii.
Proiectul de ordin prevedea că, în cazul vânzărilor directe, adaosul comercial trebuie inscripționat pe produs sau în apropierea acestuia, în același câmp vizual cu prețul, folosind aceleași caracteristici de font și prezentare. O reglementare similară s-ar fi aplicat și vânzărilor online.
ANPC considera că informarea corectă a consumatorilor este un drept fundamental și contribuie la o piață transparentă. Prin urmare, consumatorii ar trebui să aibă posibilitatea de a compara prețurile și de a alege produsele în funcție de criteriile lor economice.
Propunerea menționa și că obligația de a informa consumatorul nu poate fi ignorată invocând secretul comercial. În plus, pentru produsele provenite din țări terțe sau din piața unică, comercianții ar fi trebuit să comunice prețul de import sau prețul primului distribuitor, pentru a asigura transparența lanțului de distribuție.
Atenție! Pentru că a fost retras de inițiator, proiectul de ordin nu se va aplica.
Comentarii articol (3)