avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... E ilegal un comparator de prețuri online pentru ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

E ilegal un comparator de prețuri online pentru produsele de la diverși comercianți?

Doresc să realizez un proiect prin care să adun prețurile produselor de pe site-urile unor comercianți pentru a le permite clienților să găsească ușor cel mai convenabil loc de unde sa cumpere produsele de care au nevoie.

In termenii și condițiile acestor site-uri este specificat că este interzisă publicarea oricăror informații sub orice formă de pe aceste site-uri (fara acordul companiilor respective).

Mă gândesc că un proiect ca al meu le-ar putea provoca anumite inconveniente comercianților, însă, ar simplifica mult, zic eu, procesul de decizie al cumpărătorilor și ar aduce un plus de transparență în ceea ce privește prețurile.

Întrebarea mea este dacă existența unui astfel de comparator de prețuri este ilegală fără un acord explicit între siteul comparator și comercianții listați. Nu intenționez să monetizez în vreun fel serviciul, însă sunt curios cum ar putea intra și acest aspect în discuție.

Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 12:49, 1 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ati raspuns chiar dvs, in paragraful 2, la intrebarea din paragraful 4. problema este folosirea datelor, altminteri site-ul il puteti face, dar fara date va fi gol.
pentru informare dvs, exista deja 2 site-uri romanesti maricele care compara preturi, cu acordul firmelor, plus motorul google
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
adriandimitriu, utilizator
Deci problema este sursa datelor să înțeleg.

Dar, Dacă, să zicem, merg in magazinele fizice și "culeg" prețurile produselor și le afișez pe site-ul comparator, este ilicit?

Cu alte cuvinte, poate exista sub vreo formă un site comparator fără să aibă un acord cu comercianții? (aici întreb din punct de vedere teoretic, nu cer neapărat soluții fezabile, doar incerc să înțeleg mai bine problema).

Iar în ceea ce privește strict numele comerciantului, nu am văzut sa fie vreo problema folosirea lui (am dreptate). Logo-ul și alte aspecte care țin de branding necesită un acord.
problema este una comerciala, in consecinta se aplica codul civil si legislatia comerciala suplimentara aplicabila. daca insa aveti un contract/ acord cu magazinul, acesta primeaza (cu exceptia situatiilor definite in legislatie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Flosirea unor nume de firme pe internet, respectiv preturi promovate de acestea. AlinaMitea AlinaMitea Vreau sa stiu daca e legal sa folosesc intr-un site de comparatie de preturi numele unor firme de comert cu electrocasnice si sa folosesc comparatie de preturi ... (vezi toată discuția)
Magazin online diana.iacob1 diana.iacob1 Buna ziua! Doresc sa deschid un magazin online, insa fiind mai diferit decat celelate magazine, am nevoie de ajutorul dvs. Va voi explica care va fi mersul ... (vezi toată discuția)
Vanzare produse zuzu2008 zuzu2008 Buna seara, Am o problema de drept comercial si sper sa gasesc o solutie cu ajutorul dvs. Am demarat o mica afacere ce presupune in esenta distributie. ... (vezi toată discuția)