Acest impozit il platesc persoanele juridice romanesti si cele straine care lucreaza in Romania prin intermediul unui sediu permanent, precum si cele cu sediu social in Romania.
Constructiile pentru care se va plati impozitul de 1,5% sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2139/2004, cu modificarile ulterioare, respectiv unele dintre urmatoarele:
-
centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice;
-
statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
-
piste si platforme;
-
sonde de titei, gaze si sare;
-
rampe de incarcare – descarcare;
-
cosuri de fum si turnuri de racire;
-
iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
-
ecluze si ascensoare;
-
baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
-
infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console);
-
platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
-
constructii pentru transportul energiei electrice;
-
lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii.
Pentru a calcula impozitul acestor constructii, se aplica cota de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, valoare evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 29634 din Codul fiscal. In plus, din valoare constructiilor se scade:
-
valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor Titlului IX din Codul fiscal de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz;
-
valoarea constructiilor si a lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale;
-
valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2139/2004, cu modificarile ulterioare.
Daca, in cursul unui an, se majoreaza sau se diminueaza valoarea constructiilor de la art. 29634 din Codul fiscal, impozitul pe constructii speciale nu se recalculeaza, iar modificarile de valoare sunt luate in considerare, cand se determina impozitul pe constructii care va fi datorat in anul urmator.
Conform OUG 102/2013, cheltuiala cu impozitul pe constructii este una deductibila la stabilirea profitului impozabil pe profit. In plus, regulile fiscale stabilesc ca deducerea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, se justifica cu documentatia corespunzatoare care atesta comunicarea acestei valori catre proprietar.
Persoanele juridice trebuie sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul.
Pe langa declarare, plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 mai si de 25 septembrie, inclusiv, a anului pentru care trebuie achitat.