Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a inceput emiterea titlurilor de plata pentru beneficiarii dosarelor de despagubire solutionate in 10 ianuarie 2014, astfel ca pana in prezent au fost emise deja aproximativ 600 de astfel de documente. Lista completa a fostilor proprietari de imobile nationalizate pe numele carora s-au emis deja titluri de plata poate fi consultata AICI.
Titlurile de plata, in cupoane speciale, se transmit de ANRP atat beneficiarilor, cat si Ministerului Finantelor Publice, iar platile aferente titlurilor se vor face de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de maxim 175 de zile de la primirea acestora.
MFP va comunica fiecarui beneficiar o instiintare privind virarea sumei prevazute in titlul de plata. Beneficiarii se vor prezenta la unitatile CEC Bank si vor solicita retragerea in numerar/ virament a sumelor consemnate.
"Acestea vor fi procesate in ordinea cronologica primirii de la ANRP si in limita creditelor bugetare deschise cu aceasta destinatie. Sumele destinate platii titlurilor se vor derula prin contul deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti corespunzator cheltuielii bugetare", se precizeaza in Procedura de plata a sumelor din titlurile de plata, aprobata in noiembrie 2013 prin Ordinul MFP nr. 1.857/2013.
Apoi, Ministerul Finantelor Publice va deschide un cont de consemnari speciale la CEC Bank - S.A., in care va vira sumele aferente titlurilor de plata emise. Totodata, va comunica bancii, prin Serviciul informatii clasificate, tabelul centralizator al sumei virate care va cuprinde datele de identificare si suma consemnata pentru beneficiarii titlurilor de plata.
Ulterior, banca va emite electronic in mod individual recipise de consemnare speciala pe numele beneficiarilor, iar Finantele vor comunica in scris fiecarei persoane in parte la adresa de domiciliu/sediul social o instiintare privind virarea sumei prevazute in titlul de plata.
Mai departe, persoana fizica sau juridica indicata in dispozitiile de consemnare speciale se prezinta la orice unitate bancara CEC Bank si solicita retragerea in numerar/virament a sumelor consemnate, pe baza urmatoarelor acte:
- actul de identitate valabil in cazul persoanelor fizice, respectiv certificatul de inmatriculare la registrul comertului in cazul persoanelor juridice, in original si copie (copia se retine de catre banca);
- procura speciala autentificata, certificat de mostenitor si alte documente legale, dupa caz, in original si copie (copiile se retin de catre banca);
- originalul titlului de plata primit de la ANRP (acesta se retine de catre banca);
- ordinul de retragere numerar sau ordinul de plata/dispozitia de transfer pentru platile prin virament (se pun la dispozitie de catre banca).
In cazul in care exista erori materiale, spre exemplu codul numeric personal sau codul de identificare fiscala al beneficiarului nu corespunde cu numele beneficiarului transmis, iar banca nu poate efectua plata, greselile vor fi indreptate de Ministerul Finantelor si ANRP, iar pana la primirea datelor rectificate, sumele se vor pastra de catre banca.
"Sumele consemnate la banca nu sunt purtatoare de dobanzi, iar pentru administrarea acestora nu se percep comisioane", se mai precizeaza in procedura.
Atentie: Pentru ca titlurile de plata sa ajunga in posesia beneficiarilor, persoanele care si-au schimbat domiciliul in ultimii ani trebuie sa transmita Autoritatii, prin posta, copii ale actelor de identitate cu noua adresa. De asemenea, mostenitorii celor indreptatiti la despagubiri care nu au trimis pana acum copii ale certificatelor de mostenitor si acte de identitate din care sa reiasa domiciliul, trebuie sa depuna cat mai repede aceste documente.
--
Amintim ca Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania a intrat in vigoare inca din luna mai a anului 2013. Actul normativ stabileste modalitatile de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist. Astfel, conform reglementarilor, prima "regula" e restituirea in natura a proprietatilor, cu conditia ca proprietarii sa pastreze destinatia imobilelor retrocedate timp de 10 de ani.
Totusi, in situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, compensarea prin puncte este singura masura reparatorie in echivalent care se acorda. Aceeasi masura, compensarea prin puncte, se acorda inclusiv titularilor care au instrainat drepturile cuvenite potrivit legilor de restituire a proprietatii.
Important! Un punct are valoarea de 1 leu.
Noile dispozitii se aplica cererilor formulate si depuse, in termen legal, nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a noilor reguli, precum si cauzelor in materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instantelor la data intrarii in vigoare a legii.
In acelasi timp, de noile prevederi pot beneficia si persoanele care au pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului cereri a caror analiza a fost suspendata in temeiul hotararii pilot anuntata in cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei.
Comentarii articol (2)