Conform unui proiect de ordonanta privind operatiunile de incasari si plati in numerar lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, platile in numerar efectuate de firme urmeaza sa fie limitate si vor fi introduse plafoane pentru operatiunile cu numerar efectuate de persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiare, intreprinderile individuale. Mai mult, depasirea plafoanelor va fi sanctionata cu amenda.
In momentul in care dispozitiile propuse de Finante vor fi aprobate de Guvern si vor intra in vigoare, vechiul act normativ care reglementeaza platile in numerar, respectiv OG nr. 15/1996, va fi abrogat.
In documentul aflat in dezbatere publica se precizeaza ca incasarile si platile efectuate de persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica de la/catre oricare din aceste categorii de persoane, se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar.
Totusi, acestia vor putea realiza incasari si plati, insa in anumite limite.
Astfel, pentru platile in numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica plafonul zilnic maxim de 10.000 lei, respectiv 5.000 lei catre o singura persoana juridica se va reduce la 2.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 5.000 de lei/zi.
De asemenea, dispozitiile propuse de Finante stabilesc ca limitarea platilor zilnice in numerar la 2.000 lei/persoana vor fi aplicabile si in cazul:
- operatiunilor de plati in numerar efectuate de operatorii economici catre persoane fizice, reprezentand plata contravalorii unor livrari de bunuri, sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituirile de imprumuturi sau alte finantari;
- operatiunilor de incasare in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, acordarea de imprumuturi sau alte finantari.
Noile reguli ar urma sa introduca un plafon si pentru tranzactiile efectuate de persoanele fizice. Mai exact, incasarile si platile in numerar efectuate intre persoane fizice nu vor putea depasi limita zilnica de 10.000 lei/tranzactie.
In plus, operatiunilor de incasare in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii urmeaza sa fie limitate la 10.000 lei/persoana pe zi.
Potrivit proiectului aflat in dezbatere publica, achizitia bunurilor imobile si autovehiculelor urmeaza sa fie achitata doar prin instrumente de plata fara numerar.
Daca aceasta masura nu va fi respectata si de asemenea, daca plafoanele institute pentru operatiunile in numerar vor fi depasite, atunci contribuabilii vor fi sanctionati cu amenzi reprezentand 25% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele stabilite pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 de lei.
“Sanctiunile propuse au drept scop anularea impactului negativ asupra bugetului de stat datorat pierderilor cauzate de rambursarile de TVA efectuate catre persoane care au facut plati in numerar, si-au dedus TVA, dar in amonte se constata ca furnizorii care trebuiau sa plateasca TVA la buget au disparut”, se precizeaz in nota de fundamentare a proiectului propus de MFP.
Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor, a anuntat inca din 22 ianuarie ca vor fi limitate platile in numerar efectuate atat de persoanele fizice, cat si de firme.
Oficialul a specificat la acea data ca urmeaza sa promoveze aceasta masura pana la sfarsitul lunii februarie.
“Evaziunea fiscala are ca motor principal platile in numerar, iar centrele comerciale engros de legume-fructe, de bunuri de consum realizeaza aproape 99% din operatiuni in numerar. De asemenea, in domeniul cerealelor si panificatiei, operatiunile de plati se fac in principal in numerar, agentii economici platesc in numerar persoanelor fizice. O persoana fizica nu se va mai duce cu geanta plina cu bani sa cumpere terenuri, case, masini. Atunci si operatorii economici inregistreaza in evidenta fiscala cat s-a platit si vedem si la persoanele fizice cat comert au facut in anul respectiv, cat au produs si putem sa impozitam”, a precizat la momentul respectiv ministrul Finantelor.
Nu este prima data cand autoritatile vor sa limiteze platile in numerar. Guvernul a mai avut o astfel de initiativa in septembrie 2012, cand a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care urma sa reduca platile in numerar catre o singura persoana juridica la 1.000 lei pe zi, de la 5.000 lei.
De asemenea, Executivul intentiona atunci sa limiteze platile in numerar pentru persoanele fizice autorizate sau liber profesionistii la 2.000 lei.
Proiectul de ordonanta de urgenta a fost trimis la acea data de Asociatia Romana a Bancilor catre bancile comerciale, pentru ca acestea sa-si exprime punctul de vedere referitor la propunerea Guvernului. In cele din urma proiectul de act normativ nu a fost aprobat.
Potrivit OG nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, o persoana juridica poate sa efectueze catre o singura firma si intr-o singura zi plati in numerar de maximum 10.000 lei si minimum 5.000 de lei.
Totodata, acest act normativ nu prevede limite pentru platile in numerar realizate de liber profesionisti, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale si alte entitati fara personalitate juridica.
Atentie! Prevederile tratate in acest material nu se aplica momentan, ci se afla doar in stadiul de proiect pe care il puteti consulta AICI.