avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Există plafon și la încasările zilnice în ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Există plafon și la încasările zilnice în numerar, nu doar la plăți?

Buna dimineata ! Am urmatoarea situatie : la un service auto se vand servicii catre firme si persoane fizice. Se incaseaza prin casa de marcat valori considerabile si sunt zile in care mai multi clienti achita numerar, fara ca fiecare sa depasesca 5.000 lei. Exista prevederi legale care sa limiteze INCASARILE /ZI ?Din Legea 70/2015 eu nu percep limita decat la plati si plati fragmentate, Asa ca, la serviciu, suntem intr-o continua disputa legat de acest aspect... ! Va rog o lamurire, cu trimitere la articolul legal respectiv. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 70/2015 precizeaza urmatoarele limite la incasari:

Art. 1. - (1) Operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii.

Art. 3. - (1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:
a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
....
(2) Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

Art. 4. - (1) Operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
(2) Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană, pentru operaţiunile de încasări în numerar prevăzute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.

Adica nu aveti plafon la incasari cumulate. Deci puteti incasa in numerar sa zicem 1.000 de lei de la 1.000 de persoane diferite = 1.000.000 lei/zi.

PS: Prin casa de marcat se marcheaza si incasarile prin carduri bancare de exemplu, care nu sunt limitate.
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc, asa am inteles si eu,..
Intrebare: la un show room auto, se prezinta un cumparator pentru un autoturism. Acesta este o persoana fizica si achita suma de 35.000 de lei pentru achitarea facturii de achizitie. Achita si pleaca, fericit cu masina. Cum se poate acest lucru in contextul Legii 70 din care ne-ati spicuit?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In situatia asta am fost eu si m-au trimis la banca cu un salariat de-al lor si am facut depunere in contul firmei de 83.400Lei
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Broker_Asigurari a scris:

Intrebare: la un show room auto, se prezinta un cumparator pentru un autoturism. Acesta este o persoana fizica si achita suma de 35.000 de lei pentru achitarea facturii de achizitie. Achita si pleaca, fericit cu masina. Cum se poate acest lucru in contextul Legii 70 din care ne-ati spicuit?


Cum s-a precizat in raspunsul anterior sau cu card bancar.

Alte discuții în legătură

Plafon plati numerar Bossde_Boss Bossde_Boss Buna ziua! Cat mai e plafonul de plati si incasari numerar intre firme? De exemplu daca efectuez transporturi si facturez o suma ce depaseste 5000 lei (am ... (vezi toată discuția)
Srl, casa de marcat? nicoletacina nicoletacina Suntem o formație și vrem sa cantam la nunti. Ne am înființat un srl, avem pentru colegi,registru de zilier. Pentru a da o factura și chitanță la o ... (vezi toată discuția)
Plafon creditare firma ContSters126873 ContSters126873 buna seara .care este plafonul maxim care se poate credita o societate intr-o zi? (vezi toată discuția)