avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plafon plati numerar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plafon plati numerar

Buna ziua!
Cat mai e plafonul de plati si incasari numerar intre firme?
De exemplu daca efectuez transporturi si facturez o suma ce depaseste 5000 lei (am inteles ca atat este) si firma , persoana doreste sa imi achite numerar eu nu am voie sa incasez de la o singura firma sau persoana etc mai mult de 5000 lei.
Mai concret trebuie sa facturez in jur de 7000 lei fara TVA eu ca firma nu pot incasa pe toti numerar si sa tai chitanta.
Va multumesc!...
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:13, 12 Iunie 2015
Cf. Legii 70 / 2015 daca incasati numerar de la o persoanele de mai jos:


Art. 1. - (1) Operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii.


aveti plafonul:

Art. 3. - (1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:
a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
...
(2) Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.


Daca incasati de la o persoana fizica plafonul este:

Art. 4. - (1) Operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
(2) Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană, pentru operaţiunile de încasări în numerar prevăzute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condiţiile în care între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare- cumpărare cu plata în rate, conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare autoturism de firma amortizat anita10 anita10 Conform noilor norme este permisa incasarea in numerar a c/v unui autoturism amortizat complect vandut unei persoane fizice in cazul in care suma totala nu ... (vezi toată discuția)
Există plafon și la încasările zilnice în numerar, nu doar la plăți? Camelia Popa Camelia Popa Buna dimineata ! Am urmatoarea situatie : la un service auto se vand servicii catre firme si persoane fizice. Se incaseaza prin casa de marcat valori ... (vezi toată discuția)
Limita plati persoane fizice 50000 lei sutrif sutrif Buna ziua, Am vandut o masina a carei pret este de 60000 lei. Cumparatorul imi da un avans de 10000 lei. Mai pot incasa 40000 cash in alta zi si doar restul ... (vezi toată discuția)