Cristian Petre, Senior Partner: In 2002, societatea de avocati Petre si Petre a absorbit cabinetul individual Danila si atunci s-a format noua societate, chiar la 1 ianuarie 2003, pentru ca deja prima societatea de avocatura crescuse destul de puternic, la fel si cabinetul individual al partenerei mele, Luminita Danila. Ambii aveam nevoie de o platforma care sa ne poata asigura cresterea pe piata avocaturii si sa reflecte mai bine faptul ca de ceva timp lucram impreuna.
CP: In prezent, avem 20 de avocati. Cei 12 avocati trecuti pe site sunt inscrisi in Tabloul avocatilor ca avocati colaboratori ai casei, restul au cabinete individuale si marea majoritate lucreaza exclusiv cu noi. Daca avem nevoie, pe anumite proiecte, ne rechemam fostii colaboratori, dar incercam sa fim cat mai stabili.
CP: Extinderea este o evolutie fireasca a necesitatilor nu ale casei de avocatura, ci ale clientilor. Daca ai nostri clienti isi extind ariile geografice in care isi desfasoara afacerile, atunci suntem si noi obligati sa mergem alaturi de ei. Orice extindere din aceasta are viata atata timp cat business-ul clientilor nostri traieste acolo. Incercam sa raspundem cu rapiditate cerintelor clientilor nostri, uneori sa fim chiar inaintea lor, sa anticipam miscarile pe care ei urmeaza sa le faca. In celelalte orase avem parteneri, in Oradea, cu Horia Tiril, care are casa lui de avocatura si de insolventa, la Cluj este domnul profesor Ion Turcu, la Chisinau este Hanganu Tanase si Asociatii, iar la Ruse, Danila Petre si Asociatii, societate de consultanta financiara, care a aparut in 2010 si de care nu ne mai ocupam noi, nu mai este in subordinea noastra.
CP: Noi suntem o casa de avocatura foarte stabila, nu suntem expansivi, sa explodam ca o dinamita, care pe urma se stinge. Deocamdata, analizam. In momentul de fata incercam sa inchegam foarte bine structurile pe care le avem. Daca va fi necesar si clientii ne vor solicita, sau se va impune din partea clientilor extinderea, o vom face, dar in momenul de fata nu o vad posibila.
CP: Avem multe prietenii si relatii de colaborare in strainate, dar parteneriat nu. Invatam de la ei. Incercam sa acoperim cerintele, dar nu printr-o dorinta dementa de a face bani in detrimentul calitatii profesionale.
CP: Nu, ne-am creionat strategia pentru urmatorii 10 ani. Zece ani inseamna putin pentru o casa de avocatura. Daca vorbesc cu avocatii unde nu s-a intrerupt apa calda (n.a. - se refera la perioada comunista, cand era apa calda doar in anumite zile din saptamana), 10 ani nu inseamna nimic. Sa nu ne mai bucuram pentru niste cifre care, pentru altii, care chiar fac avocatura, nu inseamna nimic. Ei vorbesc de case de avocatura de la 1.800 si ceva. Ce sa le spun eu, ca eu am impliniti 10 ani? Ei se uita la mine si ma intreaba: "10 ani peste 100?". Nu, 10 ani. "Si ce vrei sa aniversezi la 10 ani?". Prima aniversare in lumea unde curge apa calda si oamenii folosesc zilnic periuta de dinti se face la 25 de ani. Atunci este o prima aniversare care nu trebuie sa fie foarte mare, pentru ca nu exprima foarte mult, dupa care urmeaza cea de la 50 si cea de la 100 de ani.
CP: Prima si cea mai importanta, cea pe care am mers intotdeauna, si oricare dintre parteneri va spune acelasi lucru, este construim caramida cu caramida. Construim aceasta firma cu foarte multa seriozitate, cu profesionalismul de care clientii nostri au nevoie. Preferam sa ne coste pe noi, decat sa facem rabat de la calitate, oricat de greu ar fi. Aceasta este o linie directoare care as dori sa existe chiar si cand noi nu vom mai exista. Cea de-a doua linie directoare pe care vrem sa mergem in viitor este sa fim flexibili, sa gandim si sa oferim solutii. Cel mai usor in viata este sa spui "Nu". Incercati o zi sa nu spuneti "Nu", ci sa gasiti o solutie care sa faca fericita persoana respectiva. Ma refer la acel traditional "Nu se poate" romanesc. Cea de-a treia linie directoare este sa fim cat mai aproape de clienti, sa nu cadem in patima caselor de avocatura, care si-au vazut atinse niste obiective si se situeaza intr-un anumit loc si nu interactioneaza cu clientii lor. Este o boala veche, care a aparut in tarile civilizate. In momentul in care casele de avocatura isi gasesc o anumita stabilitate si au o anumita crestere, uita sa interactioneze cu clientii lor cat mai des, sa ii cheme, sa le fie alaturi, sa vada care le sunt cerintele, ce ii nemultumeste. Cat esti mic (n.a. - ca firma de avocatura) trebuie sa-i oferi solutiile inainte sa vina el, sa fii inaintea lui. Cand devii din ce in ce mai mare, clientii incep sa ti se para din ce in ce mai mici. Ori aceasta este o greseala pe care nu vrem s-o facem: mare, mic, clientul trebuie sa beneficieze de aceeasi atentie, de aceeasi prioritate pe care i-ai promis-o. Ii spui: "Poti sa-ti fac asta intr-o saptamana sau in doua zile", dar, cand ai promis o chestie, trebuie sa fie lege. Asa se construiesc valorile corect. Uita-te la clientul respectiv si la nevoile lui, pe care tu le simti, mult mai rapid decat le simte el la nivelul managementului si ofera-i solutii. Cheama-l si discuta cu el, chiar daca n-are nevoie.
CP: Nu poti sa te extinzi cu sau fara profesionalism. A te extinde fara profesionalism n-are rost, esti ca un foc de paie pe care il aprinzi si se stinge dupa cateva secunde. Daca va fi vorba sa ne extindem pe alte arii de practica, o vom face numai asigurand acelasi profesionalism de care am dat dovada si pe cele pe care deja activam. In momentul de fata, probabil, agricultura este un domeniu pe care trebuie sa-l privim cu atentie, dar ca tara inca nu avem parghiile legislative si financiare necesare pentru a atrage investitori extrem de potenti.
CP: Sa regandim structura de creditare a investitorilor in agricultura, pornind de la cei medii in sus. Romania, ca tara, n-are parghiile si nici sistemul bancar romanesc nu are parghiile de excelenta pentru investorii medii sau mari, merge pe traditionalismul perioadei 1996 - 2008 legat de agricultura, dar nimic legat de inovatia necesara dezvoltarii rapide.
CP: Ar trebui dezvoltata foarte mult o bursa a produselor agricole. Doi, terenul agricol romanesc este foarte faramitat in momentul de fata, deoarece nu asigura o previziune foarte clara asupra recoltelor. Acest aspect influenteaza destul de tare rezultatele agricole in fiecare an. De aceasta faramitare este legata si tot ce inseamna irigare, recolta, depozitare, procesare. Ar trebui intervenit la nivel legislativ, astfel incat sa li se dea posibilitatea organizatiilor agricole mari sa isi asigure instrumente pe tot lantul.
CP: 10%. Depindem foarte mult de politica agricola, dar nu avem un domeniu principal. Se lucreaza in toate domeniile pe care le-am declarat pe site.
Nicoleta Grama, Partener: In ultima perioada pe anumite tipuri de spete cererea este mai mare decat pe altele, dar exista solicitari pe toate ramurile cu care aparem pe site. De exemplu, au aparut in ultimul timp mai multe cereri pe insolventa, pentru ca aceasta este piata.
CP: Si depinde si de sefii de departament, care isi fac vocea mai auzita, dar nu exista un domeniu mai important.
NG: Sunt si clienti care doresc sa pastreze discretia absoluta, atunci pe anumite proiecte nu poti oferi niciun fel de informatii, automat nu poti sa apari in presa cu detalii despre un anumit proiect in care esti implicat, care poate este foarte interesant, dar sa apari fara acordul clientului in cazul acesta incalci normele profesionale, ca sa apari pur si simplu ca si cum ar fi o chestie ipotetica, iarasi nu ne caracterizeaza.
GP: Aceasta este o problema: de ce multe dintre proiecte nu apar? In ultima vreme clientii nu mai vor sa apara, toata lumea doreste confidentialitate maxima asupra a ceea ce fac.
NG: Unii clientii au in spate si o strategie de marketing. Atunci aceasta nu ne vizeaza pe noi.
CP: Piata avocaturii se afla intr-o miscare continua. Ea reflecta evolutia societatii romanesti. Cu cat societatea romaneasca este mai expansiva, cu atat si piata avocaturii devine mai expansiva. Cu cat economia va suferi de pe urmele crizei, evident si piata avocaturii va suferi. Nu traim intr-o zona spectaculoasa.
NG: Nu s-au produs modificari semnificative. Societatile (n.a. - de avocatura) care erau in top au ramas in continuare in top, iar societatile mai mici sau cabinetele individuale sunt in aceeasi zona. Ca vorbim de alte cifre fata de anii anteriori, se pastreaza proportiile, pentru ca este o situatie care afecteaza intreaga piata. Atunci, de la cabinetele de avocatura pana la societatile de avocatura, se resimt tulburari pe plan economic, dar, in continuare, clasificarea a ramas aceeasi sub aspectul jucatorilor de pe piata. Ca si spete care sunt in activitatea avocatilor, ponderea s-a modificat, in sensul ca nu mai sunt in piata banii care erau la nivelul anilor 2006, 2007, 2008.
CP: Piata de avocatura din Romania reflecta criza. Este normal ca tu, casa de avocatura, sa te mulezi pe cerintele clientului si pe posibilitatile clientului. Trebuie sa dai dovada de acelasi profesionalism, dar la preturi mult mai mici. Atunci, tai din alte parti decat ceea ce inseamna oameni.