Cu totii stim ca e greu sa adormi un copil dupa o zi plina de activitati de tot soiul. Cu cat trece ora de somn, cu cat el poate deveni mai obosit si mai greu de linistit, nu-i asa? Pentru un somn bun, specialistii recomanda o rutina in fiecare seara, in jurul aceleiasi ore: e bine ca cel mic sa se spele pe dinti cu cel putin 30 minute inainte de culcare, apoi sa urmeze o perioada de citit impreuna cu parintii, la o lumina difuza. Astfel, creierul se obisnuieste cu intunericul mai usor, secreta melatonina mai repede, ceea ce le induce un somn linistitor celor mici.
Iata patru recomandari de lecturi pentru copii cu varste intre 2 si 4 ani, tocmai bune pentru rutina de seara:
"Domnul Intuneric se strecoara" de Ella Burfoot
O carte frumos ilustrata care poate fi un remediu pentru cosmarurile provocate de intuneric.
Preambulul cartii suna asa:
"Cand se lasa noaptea
Si copiii dorm
Doar Daisy e treaza…
De ce n-are somn?"
Daisy e o fetita care nu se sperie deloc de venirea serii, care nu are chef sa se culce si prefera sa-l provoace pe domnul Intuneric la cateva piruete ingenios redate de ilustratorul cartii.
Este o poveste cu talc chiar si pentru parintii care pot avea ei insisi frici legate de intunericul care stapaneste casa. Cartea se citeste repede, cu hohote de ras, de multe ori, astfel incat cel mic sa se distreze cat mai mult facand piruete cu intunericul, atunci cand se stinge lumina pentru somn.
"Domnul Intuneric se strecoara" de Ella Burfoot a aparut la Editura Rao in anul 2008.
"Nu ti-e somn, ursuletule?" de Martin Wardell si Barbara Firth
Iata o alta poveste draguta cu doi ursi, Marele Urs si Pui de Urs, care locuiesc in Pestera Ursilor, o pestera intunecata, bineinteles.
Seara, tatal urs ii citeste puiului de urs o poveste pana cand crede ca acesta a adormit, insa lui Pui de Urs inca ii era frica de intuneric, asa ca ii cere tatalui sau felinare de diferite marime care sa-i lumineze incaperea. Dar frica de intuneric ii trece doar cand tatal lui il ia in brate si amandoi ies din pestera unde privesc cerul instelat si se bucura de frumusetea unei nopti de iarna. Numai ca Pui de Urs… va lasam sa descoperiti finalul impreuna cu cei mici.
Povestea celor doi ursi este recomandata copiilor care dorm singuri in camera lor si trebuie sa-si depaseasca frica de intuneric.
"Nu ti-e somn, ursuletule?" de Martin Wardell si ilustrata de Barbara Firth a aparut la Editura Cartea Copiilor in anul 2011.
"Gruffalo" de Julia Donaldon si ilustrata de Axel Scheffler
Cine nu-l stie pe Gruffallo, aratarea cu doi colti ascutiti si un neg scarbos pe nas?
Povestea lui Gruffalo, una din cele mai cunoscute povesti pentru copii din toata lumea, a fost publicata prima oara in 1999 si are la activ multe premii de literatura pentru copii. Povestea soricelului neinfricat care se avanta in padure, speriind orice vietate care il vrea la pranz, chiar si pe monstrul Gruffalo, a cucerit si marele ecran, transformandu-se intr-un film de animatie de-a dreptul incitant pentru toata familie.
Povestea curajosului soricel are mare succes printre copiii cu imaginatie si care abia asteapta sa creasca mari si puternici.
In Romania, povestea lui Gruffalo a fost publicata in 2013 de Editura Cartea Copiilor.
"Hoinari prin anotimpuri: Primavara, Vara, Toamna si Iarna" de Rotraut Susanne Berner, Editura Casa
Seria de patru carti ilustrate adusa in Romania de Editura Casa in anul 2012 este inca un hit prin casele multor familii. Pentru ca e o serie pentru familie, nu doar pentru cei mici.
Cartile in format mare, A3, cartonate in intregime, urmaresc in fiecare pagina, de-a lungul celor patru anotimpuri, multe personaje cu roluri si povesti diferite. Cartile nu au dialoguri, sunt doar cu imagini care suscita imaginatia copiilor provocandu-i sa-si teasa chiar ei singuri povestea.
Ilustratiile sunt desenate superb, ascunzand detalii preluate din viata reala, precum personajul Ema care este insarcinata in “Iarna” si apoi in "Primavara" apare cu bebelusa ei pe care o alapteaza, iar in "Vara" o poarta intr-un babycarrier.
Pe spatele cartilor gasim cateva indicatii de la autoare legate despre anumite personaje, pe care le putem urmari in dezvoltarea lor in diferite sezoane. Cartile sunt izvor nesecat de povesti pentru cei mici, mai ales seara la culcare.
Voi ce le cititi celor mici seara?
Comentarii articol (0)