ACCES GRATUIT
Marile banci se lupta pentru a intra pe piata din România
În 2002, ultima data când guvernul român a invitat bancile interesate sa depuna o oferta pentru Banca Comerciala Româna, cea mai mare banca din România, nu a primit nici o oferta credibila, în schimb trei ani mai târziu situatia este complet diferita, sustine editia de luni a cotidianului "Financial Times".
Articolul continuă mai jos
Astazi 10 banci europene, incluzând unele dintre cele mai importante institutii financiare de pe vehicul continent, sunt asteptate sa depuna ofertele finale pentru un pachet de 62 la suta din actiunile BCR, în ceea ce se asteapta sa fie una dintre cele mai strânse privatizari bancare din ultima perioada. Pentru România, vânzarea BCR este un pas important în pregatirea tarii pentru aderarea la Uniunea Europeana. Pentru bancile occidentale, vânzarea BCR este considerata una din ultimele ocazii de a dobânzi o prezenta de piata semnificativa în Europa de Est, regiune în care cerea de servicii financiare se asteapta sa creasca rapid pe masura ce standardul de viata si veniturile se vor apropia de nivelul din UE. Ca urmare, este foarte probabil ca BCR sa fie vânduta pe o suma mare. Bancile de investitii estimeaza ca ofertele pentru 62 la suta din BCR ar putea sa ajunga pâna la 3,5 miliarde euro, fapt care ar valoriza întregul grup BCR la aproximativ 5,6 miliarde euro, un pret semnificativ pentru o banca cu peste 300 de sucursale si agentii bancare, active totale de 7,3 miliarde euro si care anul trecut a realizat un profit net de 123 milioane euro. De asemenea privatizarea BCR este o dovada în plus a apetitului bancilor occidentale pentru o portiune din pietele emergente.
"În 2002, multe banci internationale erau în perioada de recuperare dupa criza din Argentina si pierderile provocate de criza asiatica. Apetitul lor pentru pietele emergente nu era asa de mare cum este în prezent", a declarat Jean-Marie Masse, director de operatiuni la International Finance Corporation (IFC), institutie care în 2003 a achizitionat 13,5 la suta din actiunile BCR. Printre firmele care vor depune o oferta finala pentru BCR se numara nume care au deja o prezenta activa în regiune, cum este cazul bancii austriece Erste Bank Group, grupul belgian KBC, grupul italian Intesa sau grupul elen National Bank of Greece (NBG). Însa restul participantilor, precum Deutsche Bank, BNP-Paribas, Fortis, Dexia si Banco Comercial Portugues sunt relativ nou veniti pe piata est-europeana. Un astfel de interes crescut pentru BCR a provocat unele nedumeriri pentru unii participanti. "Pare un fel de panica. Ce cauta Deutsche Bank în România?", a declarat Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank, una dintre cele mai mari banci din Europa de Est. Privatizarea BCR, împreuna cu vânzarea CEC, casa de economii care urmeaza sa fie privatizata si ea la sfârsitul acestui an, va avea un impact semnificativ asupra sistemului bancar din România. În prezent, 55 la suta din activele bancare se afla sub controlul bancilor straine, însa dupa privatizarea BCR si CEC procentul va creste la 90 la suta, unul dintre cel mai ridicate procente din Europa potrivit agentiei Fitch Ratings. În plus în combinatie cu prezenta pe piata a unor mari banci multinationale de tipul Societe Generale, Raiffeisen Bank si HVB, piata bancara din România va deveni una extrem de competitiva. Cu toate acestea cine va câstiga cursa pentru BCR va dobândi o cota de piata de aproximativ 25 de procente, însa va fi nevoit sa faca eforturi semnificative pentru modernizarea, restructurarea si diversificarea bancii. De exemplu BCR are mai mult de sisteme IT diferite si doar recent a început procesul de integrare a acestora. În pus noul proprietar va avea de rezolvat si delicata problema a restructurarii personalului, în prezent BCR având aproximativ 11.000 de angajati.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)