Ion Luca Caragiale a publicat la 1 februarie 1880 in revista "Convorbiri literare" comedia intr-un act "Conu Leonida fata cu reactiunea", mentioneaza Wikipedia.
Piesa se bazeaza pe o incurcatura care starneste o adevarata "revolutie interioara" a conului Leonida.
"Conu Leonida fata cu reactiunea" se alatura altor comedii semnate de Caragiale si anume "O noapte furtunoasa", "O scrisoare pierduta", "D-ale carnavalului".
Opera la "La boheme" ("Boema") a avut premiera pe 1 februarie 1896, la Teatrul Regio din Torino, sub conducerea dirijorului Arturo Toscanini.
Muzica operei a fost compusa de Giacomo Puccini, libretul fiind scris de Giuseppe Giacosa si Luigi Illica, dupa romanul "Scènes de la vie de bohème" de Henri Murger.
Regele Carlos I al Portugaliei si fiul sau, printul Luis Filipe, sunt ucisi la Terreiro do Paco, Lisabona pe 1 februarie 1908.
La acea data familia regala se intorcea de la Vila Vicosa la Lisabona. In drum spre palatul regal, trasura deschisa cu Carlos I si familia sa a trecut prin Terreiro do Paço. In timp ce traversau piata, doi activisti republicani, Alfredo Costa si Manuel Buica, au tras focuri de arma din multime.
Regele a murit imediat, mostenitorul sau, Luís Filipe, a fost ranit mortal, iar Printul Manuel a fost lovit in brat. Doar regina a scapat fara rani. Cei doi asasini au fost ucisi pe loc de catre politie si bodyguarzi. Douazeci de minute mai tarziu a murit si printul Luís Filipe.
In urma asasinatului, fiul cel mic al lui Carlos I, printul Manuel, a fost proclamat rege al Portugaliei.
Editura Humanitas este infiintata pe 1 februarie 1990 la Bucuresti, printr-un ordin al lui Andrei Plesu, ministrul culturii de la acea vreme.
Directia noii institutii cladita pe scheletul vechii Edituri Politice, a fost incredintata lui Gabriel Liiceanu, scriitor si cercetator in filozofie.
Humanitas se definea pe atunci ca "editura de stiinte umaniste", de unde si numele ei, insa in timp, profilul editorial initial s-a extins.
Editura Humanitas a devenit cunoscuta la inceputul anilor 1990 prin publicarea unor nume sau titluri interzise sub regimul comunist. Au aparut atunci mare parte din cartile lui Emil Cioran, Mircea Eliade si Eugène Ionesco, texte antebelice sau inedite de Constantin Noica si de Lucian Blaga, volume de Monica Lovinescu si de Virgil Ierunca, seria de "Amintiri" ale lui Constantin Argetoianu, "Convorbirile" lui Mircea Ciobanu cu Regele Mihai.
- 1884: Evgheni Zamiatin, scriitor rus
- 1894: Lucian Grigorescu, pictor roman
- 1905: Emilio Gino Segrè, fizician italian, laureat al Premiului Nobel
- 1934: Nicolae Breban, scriitor roman
- 1944: Lucian Boia, istoric roman
- 1851: Mary Shelley, scriitoare britanica
- 1903: George Stokes, matematician si fizician irlandez
- 1944: Piet Mondrian, pictor olandez
- 1958: Clinton Joseph Davisson, fizician american, laureat Nobel
- 1970: Alice Savulescu, botanist roman, membra (1963) a Academiei Romane
Comentarii articol (1)