La nivelul Uniunii Europene se discuta despre introducerea unui decont standard de TVA in tarilor membre, iar Romania este in favoarea introducerii documentului, a precizat astazi Mariana Vizoli, director Directia de legislatie in domeniul TVA din Ministerul Finantelor, in cadrul conferintei Tax EU Forum.
“Romania a acceptat sa modifice decontul de TVA, avand in vedere discutiile de la nivelul UE. Statele membre nu au stabilit inca formatul decontului, pentru ca acesta nu corespunda in toate tarile. Este un proces de durata, iar implementarea acestei masuri nu depinde de Romania”, a explicat oficialul MFP.
Mariana Vizoli a anuntat ca odata cu rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala va fi introdusa si o modificare importanta la capitolul privind TVA, in sensul ca mijloacele fixe indiferent de perioada de amortizare nu vor mai fi tratate decat ca bunuri de capital si in cazul casarii nu se vor mai face ajustari.
Tot in privinta TVA, din 2015 va fi introdus un regim special de TVA pentru operatorii economici care realizeaza servicii de telecomunicatii, radiodifuziune. Astfel, serviciile oferite de acesti furnizori vor fi impozitate la locul de consum si nu in tara prestatorului asa cum se intampla in prezent.
“Toti operatorii vor ramane inregistrati doar in statul in care sunt stabiliti si vor depune o declaratie de TVA in care vor declara toate sumele castigate in alte state”, a explicat Mariana Vizoli.
De la 1 iulie profitul reinvestit nu se va mai impozita
Potrivit lui Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme de politici economice al ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, din 1 iulie 2014 se va aplica masura neimpozitarii profitului reinvestit.
“Aceasta masura va conduce la cresterii inzestrarii cu capital si la cresterea gradului de industrializare, capitol la care Romania este inca restanta. Bugetul nu va pierde bani din aceasta masura, pentru ca va avea efecte de antrenare, va aduce bani la buget prin cresterea investitiilor”, a declarat astazi Cosmin Marinescu, in cadrul conferintei Tax EU Forum.
Masura neimpozitarii profitului reinvestit a fost anuntata de premierul Victor Ponta inca de la inceputul acestei saptamani, care a mentionat ca pana la urmatoarea misiune a FMI din aprilie, Guvernul va elabora masurile si metodologia de implementare de la 1 iulie a scutirii de impozit pe profitul reinvestit.
Tot pana la vizita FMI in Romania din aprilie, MFP va avea si un studiu de impact care va sta la baza deciziei de reducere cu 5% a contributiilor sociale la angajatori, a precizat Cosmin Marinescu.
Acesta a adaugat ca desi masura de reducere a contributiilor sociale la angajator apare intr-o anumita forma in scrisoarea cu FMI, discutiile vor fi reluate la urmatoarea vizita a fondului.
“Impozitarea muncii este cea mai apasatoare povara cu care se confrunta intreprinzatorii romani. Salariile sunt mici, in timp ce costurile cu forta de munca sunt mari. Asta explica apetenta anemica a intreprinzatorilor in a crea noi locuri de munca si la vedere. In Romania, in conditiile unor contributii sociale de circa 27% la angajator, ponderea contributiilor in PIB este de doar 5,7%, fiind printre cele mai reduse din UE”, a explicat consilierul MFP.
Potrivit acestuia, in prezent, in functie de povara fiscala asupra muncii, Romania se situeaza pe locul sapte in UE.
Comentarii articol (0)